Dívány Vakbarát Hírportál

Kevesen eszik, pedig gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása régóta ismert

GettyImages-450796701

Nem csak fűszerekkel adhatunk különleges ízvilágot az általunk készített ételeknek, egyes „növények” aromái már kis mennyiségben tökéletesíthetik az ízélményt. Hogyha mindemellett egészségünkre is jó hatással vannak, az kész szerencse.

Viszonylag kevés gombafélét fogyasztunk nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is. A csiperke és a laska ugyan főfogásként remek, azonban más, őshonos és könnyen hozzáférhető gombáink egészségügyi hatásait is érdemes figyelembe venni, amikor legközelebb a zöldségesnél vásárolunk.

A rókagomba nem csak színével tűnik ki a többi gombafajta közül. A harsány színben pompázó, kifejezetten aromás fajta az őszi-téli hónapokban állandó vendég a zöldségesstandokon. Bár árát tekintve a másik kettőnél kevésbé tűnik gazdaságosnak, azonban már kis mennyiség is befolyásolhatja az általa ízesített ételeket, egészségügyi hatásai pedig messze túlmutatnak a gyakran fogyasztott gombákon. 

A rókagomba hazánkban is őshonos
A rókagomba hazánkban is őshonosWestend61 / Getty Images Hungary

Még azok sem eszik, akik szeretik a gombát

Hazánk mintegy 30 ezernyi gombafaja közül 78 ehető és forgalomba hozható, azonban a magyarok jelentős része két-háromféléből fogyaszt csak rendszeresen, s annak ellenére elmarad az éves gombafogyasztásunk az uniós átlagtól, hogy termesztésben, illetve a vadon termő fajok tekintetében is az európai élvonalban vagyunk. Pedig a gombákról közismert, hogy a cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztása. A diabétesz ráadásul az egyik vezető hazai betegség, több mint egymillió honfitársunk, azaz az országban minden 9-10. ember érintett benne

A rókagomba a rendszeresen fogyasztott gombák listájának dobogójáról lecsúszott ugyan, érdemes azonban tudnunk róla, hogy nemcsak a cukorbetegeknek, de a csontritkulásban szenvedőknek is javasolt a fogyasztása. A tölgyes-bükkös erdők mélyén, ősszel termő finomsággal a természetben a késő nyártól őszig találkozhatunk. Mivel hasonlít egy mérgező fajra, ezért mi inkább a bolti, biztonságos verzióját javasoljuk, a nagyobb élelmiszerláncokban szinte egész évben elérhető. Harsogó, sárgás-narancs színéről már messziről fel fogjuk ismerni. 

Szárítva és fagyasztva is megőrzi vitamintartalmát
Szárítva és fagyasztva is megőrzi vitamintartalmátMassimo Ravera / Getty Images Hungary

Elnevezését is színének köszönheti, de leginkább egy jól tartott, kukoricán nevelt tyúk tojásának sárgájához hasonlít. Tölcsérszerű alakja fodros, kissé szélesedő szélben végződik, az apróbb darabokat tálaláskor akár ehető dekorációként is felszolgálhatjuk. Sokan ezt tartják a legízletesebb gombának, erőteljes aromái bármilyen ételben érezhetőek már kis mennyiséget használva is. 

Ráadásul egészséges is!

Mint a többi ehető gomba, a rókagomba is magas víz- és fehérjetartalommal rendelkezik. Rendkívül sok kálium van benne, és C-vitaminban is kifejezetten gazdag. Ez az egyik elsődleges, természetes D-vitamin-forrás is, számos ásványi anyag mellett többféle B-vitamint is megtalálhatunk benne. Vasban, kalciumban, mangánban, cinkben és foszforban is dúskálnak a színes gombafejek. Jól fagyasztható és szárítható, ezért akár egész évben hozzáférhetünk a különféle változatokhoz, csontjaink meghálálják, ha néha fogyasztunk belőle. 

Magas D-vitamin- és kalciumtartalmának köszönhetően már a középkor óta szerves része a népi gyógyászatnak. A könnyen beszerezhető, vadon tömegével termő gomba ugyanis egy olyan, széles néprétegek által, ingyen hozzáférhető csodaszer volt, ami segített a törött csontok gyógyulásában, de és emésztési problémákra is ajánlották a javasasszonyok. Fogyasztásáról már fél ezer évvel ezelőtt írásos emlékek születtek, a középkori arisztokrácia kedvelt csemegéje volt Európa-szerte.

Sokszor egy csipetnyi is elég belőle
Sokszor egy csipetnyi is elég belőleShaiith / Getty Images Hungary

Az antioxidánsokban bővelkedő apró sárga kalapos a legutóbbi vizsgálatok szerint nemcsak flavonoidokat és polifenolokat, de egy úgynevezett interleukin-6 nevű vegyületet is tartalmaz, aminek köszönhetően képes testszerte csökkenteni a fellépő gyulladásokat. A rókagombából kivont vegyületek a rákkutatásban és a rákellenes gyógyszerekben is komoly szerepet játszanak, ugyanis lassítják a rákos sejtek növekedését, illetve képesek azok kialakulását megelőzni. 

Apró sárga vitaminbomba

A benne található, nagy mennyiségű D-vitaminnak és kalciumnak köszönhetően segít az egészséges csontozat fenntartásában, a csontszövet mineralizációjában, és segíti a kalcium beépülését is. Rendszeres fogyasztása megelőzheti a csontritkulást és ellenállóbbá teheti a vázrendszert. 

Réztartalma hozzájárulhat immunrendszerünk megfelelő működéséhez, és növelheti a bakteriális fertőzésekkel szembeni védekezőképességet is.

Nagyon ritka esetben azonban egyes emberek allergiásak lehetnek a rókagombára, így első fogyasztása előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy nem vagyunk ebben érintettek.

A hazai, vadon termő, ehető gombafajokat egy korábbi cikkünkben gombaszakellenőr segítségével jártuk körbe, a rókagomba már akkor is szóba került, ugyanis kifejezetten hasonlít egy halálosan mérgező fajtársára, a fenyves sisakgombára. Fedor Ilona gombaszakellenőr akkor a Díványnak azt nyilatkozta, ha valaki gombászásra adja a fejét, mindenképp éljen az országszerte számtalan településen megtalálható szakellenőri átvizsgálással a biztonság kedvéért. A cikkben a gombászás alapvető szabályait is elolvashatod, jelen fajt tekintve azonban a legegyszerűbb megoldás az, ha üzletben vásárolod meg. 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok