Dívány Vakbarát Hírportál

Mit kezdjen magával egy sörös egy borfesztiválon?

Maradhatsz a komfortzónádban, de van alkalom a kísérletezésre is. Programajánlóba oltott emberkísérlet a Vince Budapest Wine Show-n.

Pepsi vagy Coca? Szénsavas vagy szénsavmentes? Tej vagy ét? Vastagtészta vagy vékonytészta? Nem vagyunk egyformák, ez így van jól, árokásásnak pedig semmi helye nincs. Megnéztük hát, hogy a szombatig tartó Vince Budapest Wine Show-n mi vár arra, aki sörös létére úgy dönt, hogy boros családtagjaira vagy barátaira tekintettel ellátogat egy olyan rendezvényre, ami nem az ő kedvenc italáról szól. Én két kolléganő miatt vállaltam a kihívást, amit sikerrel teljesítettem. 

1. Ihatsz sört!

Nyugalom, bármi is legyen a fő témája egy rendezvénynek, kiállításnak vagy gasztrofesztiválnak, lesznek olyan standok is, amelyek lazán vagy egyáltalán nem kapcsolódnak ehhez. Igen, itt ez azt jelenti, hogy vannak sörös standok is, vagyis nem kell elhagyni a komfortzónádat, és valószínű, hogy a tömegjeleneteket is megúszod, amikor kikéred kedvenc alkoholos italodat. Külön pultot kapott a Guiness, és majdnem egymás mellett van a Maltman és egyéb kézműves sörök, valamint a Beers of Europe standja. Itt találkozhatsz a Magyarországon is ismert és kézműves (vagy kraft) sörökkel (pl. Charlie Firpo vagy Távoli Galaxis), ha tényleg semmi kísérletezgetés nem fér bele éppen az életedbe. 

2. Ihatsz töményet!

Ahol van bor és sör, ott nyilván van tömény is. Ha szintet lépnél az alkoholtartalomban, akkor ott van a Zwack standja, ahol a szilvás termékükkel készült koktélokkal lehet megismerkedni. Fiatal volt még az este, és én a hagyományos ízekre esküszöm, így ezzel a lehetősséggel nem éltem. Nagy hiányosságom (?) még, hogy a pálinkákkal nem ápolok szorosabb barátságot (ez majd talán egy következő cikk témája lesz), de ha te igen, akkor a sörös standok környékén pálinkákat is kóstolhatsz, kint van például a Rézangyal, de Hunnium és Gusto párlatokkal is ismerkedhetsz.

3. Ihatsz kávét!

Maradjunk az élvezeti cikkeknél. Ha te vagy a józan sofőr, vagy egyébként sem szívesen iszol alkoholt, akkor akár el is kávézgathatsz addig, amíg a többiek borospohárral járják a kezükben a standokat. Nyugalom, nem te vagy az egyetlen aki a rezveratrol helyett inkább a koffeint választja, és senki nem néz majd rád ferde szemmel, amikor egy kávét szürcsölgetve verekeded át magad a tömegen. De azért azzal ne számolj, hogy lesz titkos összepacsizás azokkal, akik hasonlóan döntöttek mint te. Több stand is van egyébként, ahol szerezhetsz magadnak kávét, kitelepült a Julius Meinl is, én a Philips Saeco standjánál jutottam hozzá a délutáni adagomhoz.  

4. Teletömheted magad édességgel!

Túl sok lenne a jóból? Á, dehogy! Ha már gasztroeseményen vagy, ennyinek bele kell férnie. Választhatsz, hogy a chocoMe standjánál szemezgetsz a kóstolókból, hogy a Bolka Bonbonnál dobsz be egy macaront, vagy inkább a Gerbeaudnál versz el egy kis pénzt. Itt több mint tucatnyi ízben lehet kapni az édességből, amit úgy tűnik, több év után sem tudunk megunni. Természetesen a cukrászda nemcsak ezzel a slágersüteménnyel készült, és magával hozta a csokoládé-, ajándék-, delikátkínálatának is egy részét, ha valaki esetleg szuvenírrel készülne másnak (vagy magának).

5. Vagy minden mással!

Bármilyen alkoholt is fogyaszt az ember, nem árt néha kibélelni valamivel a gyomrát. Ja, és erre nem biztos, hogy költeni kell. Mi erősen indítottuk a túránkat a rendezvényen, és leálltunk 10 percre a Terra Tuffola standjánál, mert végigkóstoltatták velünk az összes terméket, amit persze cseppet sem bántunk, hiszen ritkán futunk bele mondjuk szarvasgombás olajba. Ha bejön a luxusvonal, akkor egyébként Frankel Delikát standjánál kaviárt is vehetsz 6000-7000 forintért, vagy megkóstolhatod az Arany Kaviár Étterem szarvasgombás mangalica pizzáját 2000 forintért. És persze sorolhatnánk tovább a lehetőségeket, libamájas szendvics van 600 forintért, ínyenc tál, amit mi válogathatunk össze 1000 forintért, és így tovább. Ha pedig sajtokból halmoznál fel egy szép kis adagot, akkor irány a Stelázsi asztala, de sonkázni is több helyen lehet.

+1 Csatlakozhatsz a másik oldalhoz!

Ugyan magamat tényleg inkább sörösnek vallom, de nem tagadom, nyáron azért lecsúszik néha egy rozéfröccs, ami szerintem tényleg egy jó belépőszintű ital lehet azoknak, akik még csak most ismerkednek a műfajjal. És igen, azt is beismerem, hogy ezen a rendezvényen sem csak távolról néztem a palackokat, a kollégák nyomására például megkóstoltam a Gere pincészet Rosé Frici gyöngyözőborát. És igen, az a jó egy ilyen eseményen, hogy a barátok és a szakemberek segítségével könnyen kiderítheted, érdemes átállni, vagy legalább megbarátkozni a másik oldallal, hiszen annyiféle bor van, és minden kínzó kérdést feltehetsz, ami az évek alatt felmerült benne a borokról. 

A Vince Budapest borfesztivált a Várkert bazárban tartják április 5-7. között, a napijegy 16 ezer forint, ezért cserébe este hétig annyit iszol amennyi beléd fér. További infó itt.

Oszd meg másokkal is!

Rovatok