Dívány Vakbarát Hírportál

A görbe farkú férfiak veszélyeztetettebbek a rák bizonyos fajtáival szemben

A Peyronie-betegség által érintett férfiak esetében jelentősen megnő a hererák és a gyomorrák kockázata – állítja egy friss kutatás.

A Peyronie-betegség, azaz a pénisz a közösülést megnehezítő vagy ellehetetlenítő, kóros elhajlása valószínűleg valamilyen gyulladás vagy trauma hatására alakul ki, és a pénisz hátsó részében felgyülemlő hegszövetnek köszönhető. Az először csak a merevedés során feltűnő, a hasfal felé mutató görbület meglehetősen ritka betegség, bár egyesek szerint jóval több férfit érinthet, mint ahányan orvoshoz fordulnak a kóros elhajlás miatt. Egy nemrég megjelent kutatás eredményei alapján most úgy tűnik, a betegség a rák bizonyos formáinak gyakoribb előfordulásával is együtt járhat – írja az IflScience. 

A houstoni Baylor Orvosi Egyetem kutatói 1.5 millió férfi orvosi adatainak elemzése után jutottak arra a következtetésre, hogy a Peyronie-betegséggel diagnosztizáltak körében jelentősen megnőhet bizonyos rákos megbetegedések kockázata. A hererák és a gyomorrák előfordulásának esélye nagyjából 40 százalékkal, a bőrrák kockázata pedig 29 százalékkal növekszik a betegséggel diagnosztizáltak esetében a tanulmány szerint. Éppen ezért kulcsfontosságú lenne a kutatók szerint, hogy a betegség által érintett férfiak a rák kiszűrését célzó szűrővizsgálatokra is eljárjanak.

shutterstock 550509814

A kutatók egy esettanulmányt is publikáltak egy apa-fia párról, akiket érintett a betegség. A tanulmány szerint mindkét férfi rendelkezik azokkal a génekkel, amelyeket a melanóma, a hererák és a prosztatarák megemelkedett kockázatával is össze lehet kapcsolni, könnyen lehet tehát, hogy genetikai probléma áll a Peyronie-betegség és bizonyos rákfajták előfordulása közötti összefüggések hátterében. 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok