Dívány Vakbarát Hírportál

3+1 szuperizgalmas regény a strandra

Legutóbb különleges nőkről és sorsokról szóló regényeket hoztunk neked, most egy kicsit veszélyesebb vizekre evezünk.

Unod a banánt a strandon és egy kis izgalomra vagy borzongásra vágysz? Vagy éppen túl nehéz az élet, mert a málnafagyi helyett puncsot nyomtak a kezedbe? Akkor vesd bele magad egy jó kis pszichothrillerbe vagy bűnügyi történetbe, és mindjárt másként fogod látni a világot! Ajánlunk is néhány regényt, amiben biztosan nem fogsz csalódni - legalábbis ha bírod a körömrágós műfajokat.

Andrew Mayne: A naturalista

A lelkünk mélyén mind állatok vagyunk - már az alcíme miatt is ígéretesnek tűnt ez a regény, aztán ez lett az, ami az eddigi nyári olvasmányaim közül elnyerte az abszolút kedvenc díjat.

Állatira bejön, hogy egy csomó természettudományos okosság van benne - például arról, hogy hogyan változnak át az erdei béka ebihalai növényevőből minipiranhává, vagy hogy a fehér cápa hogyan álcázza magát zsákmányszerző körútjai során, de az őrült szurokcsepegtetős kísérletet is megismerheti az olvasó a nyomozás közben. Rengeteg kutatómunka, vagy egyszerűen nagy-nagy szakértelem állhat egy ilyen aprólékosan és lebilincselően megírt regény mögött. Nem is meglepő ez a természettudományok iránti lelkesedés a szerzőtől, hiszen Mayne tizenévesen már illuzionistaként dolgozott többek között David Copperfieldnek is, ma pedig a Weird Things (Furcsa dolgok) című podcast házigazdája.

A naturalista / The innocent wife - az ártatlanság börtönében
A naturalista / The innocent wife - az ártatlanság börtönében

De hogy miféle nyomozásról is van szó? Képzelj el egy kissé magának való összehasonlító biológus professzort megszorozva Sherlock Holmes-szal és MacGyverrel, aki hiába hajtogatja a rendőröknek, hogy sötétben tapogatóznak, miután azok Montana erdőségeinek mélyén megcsonkított emberi holttestekre bukkannak. A jelek szerint megvadult grizzly lehetett a tettes, a mi hősünk, Theo Cray professzor pedig egészen sajátos módszerrel igyekszik az ügy végére járni. A feszült pillanatokkal és érdekes fordulatokkal teli cselekmény mellett még az is rátett egy lapáttal az izgalmakra, hogy éppen a magyarországi “medveinvázió” kellős közepén olvastam ezt a regényt.

(Athenaeum, 3999 Ft)

Amy Lloyd: The Innocent Wife - Az ártatlanság börtönében

Mintha Ted Bundy életét idéznék a regény első fejezetei, de a hasonlóság véget is ér a “börtönházassággal”, ami szépen megágyaz a bonyodalmaknak. Samantha, egy fiatal, magányos angol tanárnő a húsz évvel ezelőtti gyilkosságért letartóztatott Dennis ügyének megszállottja lesz, levelezni kezd a férfival, akinek vonzereje és kedvessége egy-kettőre elvarázsolja. Hátrahagyva régi életét Floridába költözik, hozzámegy Dennishez és kampányolni kezd férje szabadon bocsátásáért. Ám miután Dennis kiszabadul és beköltöznek a szülői házba (közvetlenül apja halála után), Sam furcsa dolgokra jön rá. Előkerül Dennis egy gyerekkori jó barátja, Lindsey is, akivel mintha rejtegetnének valamit Sam elől...

Nagy hype övezi a regényt, sokan letehetetlennek tartják a könyvet az események sodrása miatt, aminek a végén aztán mindenkinek szembesülnie kell a brutális valósággal. Tény, hogy ügyesen hömpölyögteti a szerző a cselekményt és tartja fenn a feszültséget a múlt, a jelen és a jövő keverésével, engem viszont leginkább a főszereplők kapcsolatának alakulása ragadott meg; az, ahogy egy érzelmileg sérült, alacsony önbecsüléssel bíró nőt egy profi módon manipuláló, ragadozó típus az irányítása alatt tart. Az, hogy nem tudom eldönteni, szimpatikusnak találom-e főszereplőket vagy sem. És az, amilyen hitelesen és hatásosan ábrázolja a szerző egy hosszas bebörtönzés után szabadlábra helyezett ember mindennapjait és belső vívódásait. Nem mondom, hogy többször is elolvasnám, de arra tökéletes volt, hogy utazás közben belemerüljek egy izgalmas történetbe - ami akár igaz is lehetne.

(Alexandra Kiadó, 3999 Ft)

Marc Elsberg: Zero - Tudják, mit teszel  

London. A nyílt utcán halálos lövés ér egy tizennyolc éves fiút, aki egy okosszemüveg segítségével azonosított és üldözni kezdett egy körözött bűnözőt. Cynthia Bonsant újságírónő kutatni kezd az ügyben, amely elvezeti őt a népszerű közösségi oldalhoz, a Freemehez, ami jobb, sikeresebb életet ígér a felhasználóknak - cserébe a személyes adataikért. Csak egyvalaki figyelmeztet használatának veszélyességére, és arra, micsoda hatalommal ruházunk fel egy ismeretlen szervezetet adataink önkéntes átadásával: Zero, a világ legismertebb internetes aktivistája. Ahogy Cynthia egyre mélyebbre ás az online világ sötét mechanizmusában, ő maga is üldözötté válik...

Zero - Tudják, mit teszel / Lissy
Zero - Tudják, mit teszel / Lissy

Valószínűleg kitaláltad már, mi a regény központi üzenete. Igen, az, hogy ebben a kamerákkal és okoseszközökkel teli világban mennyire ki vagyunk szolgáltatva az olyan nagyvállalatoknak, mint a Google, a Facebook vagy a Twitter - mert hagyjuk, hogy beférkőzzenek a nappalinkba, a hálószobánkba, az intim szféránkba. Ezáltal pedig hagyjuk, hogy nonstop ellenőrizzenek és irányítsák a döntéseinket. Vajon vannak még egyáltalán titkaink vagy saját, szabad gondolataink? Orwell és társai már rég megmondták, és tessék. Ez a regény már a jelent tükrözi. A nagy sikerű Blackout szerzőjétől egy újabb megdöbbentő, tanulságos és félelmetes történetet kapunk realisztikus karakterábrázolásokkal és fordulatos nyomozással, amitől lehet, hogy egy kicsit paranoiás lesz az olvasó, de pont az a célja, hogy felnyissa a szemünket.

(Animus, 3980 Ft)

+ 1, amit várunk: Luca D'Andrea: Lissy

A Lissy a harmincöt nyelvre lefordított A gonosz maga szerzőjének új pszichothrillere. Ugyanúgy egy szörnyű balesettel kezdődik, mint Luca D'Andrea nemzetközi sikerű, első regénye, ám ezúttal nem a hegyimentő szolgálat helikopterét sodorja el a lavina, hanem egy menekülő fiatal nő kocsija csúszik meg a jeges úton és zuhan le a szakadékba.

A történet 1974-ben játszódik. Főszereplője Marlene, aki mielőtt megszökik a férjétől, Dél-Tirol legrettegettebb bűnözőjétől, ellop tőle egy zafírokat tartalmazó bársonyzacskót. A férj azonnal a felesége után küldi legkegyetlenebb bérgyilkosát.

A súlyos balesetet szenvedett asszonyt megtalálja és meggyógyítja egy elszigetelt hegyi tanyán élő férfi, aki jól ismeri a gyógyfüvek titkait. Aztán kezdetét veszi a bizarr fordulatok sora... A regény, mely 2017-ben elnyerte az év legjobb olasz nyelvű krimijének járó díjat, augusztusban jelenik meg magyar fordításban. Addig pedig itt tudsz beleolvasni. 

(21. Század Kiadó, 3790 Ft)

Oszd meg másokkal is!

Rovatok