Dívány Vakbarát Hírportál

A narancsbőr a nők 90 százalékát érinti. Hogyan küzdhetünk ellene?

A narancsbőr legfőbb oka a zsírszövet kitüremkedése. A férfiak és a nők bőrének eltérő szerkezete az oka annak, hogy a nőknél gyakrabban alakul ki. De miért nem segítenek sem az olcsóbb, sem a drágább narancsbőr elleni krémek? Eláruljuk.

A cellulit elsősorban a nőket érinti, a soványakat és a kövéreket egyaránt – ezt már régóta tudjuk, tapasztaljuk. De hogy pontosan mi ennek az oka?

A narancsbőr okai: hormonok és a genetika

A bőralja zsírszövete, amellyel minden ember rendelkezik, zsírlemezkékből épül fel; ezeket rostos kötőszövet veszi körül. A nőknél a kötőszövet rostjainak architektúráját vagy kötésmintáját az ösztrogén nevű női hormon alakítja. Ezért a nőknél a kötőszöveti rostok a bőrre merőlegesen futnak. Minden kapcsolódási pont lefelé húzza a bőrt, közöttük a zsírréteg felfelé buggyan, és kitüremkedik a bőr, míg a következő kötegnél, mint egy steppelt matracon, megint lefelé húzza. Ennek az az értelme, hogy terhesség esetén a nők gyorsan tudjanak zsírt tartalékolni.

Mit tehetsz a narancsbőr ellen?
Mit tehetsz a narancsbőr ellen?Shutterstock

Természetesen a férfi bőraljának is van zsírszövete, a férfiaknál azonban a rostok nem függőlegesen futnak, hanem átlósan és keresztben. A zsírt tehát egy keresztbe-kasul futó rosthálózat szeli át, ami szépen összetart mindent, és még egy kövérkés férfit is keménykötésűnek láttat.

Nem segít a narancsbőr elleni krém. Sem.

És hogy miért nem segítenek sem az olcsóbb, sem a drágább narancsbőr elleni krémek? Egyszerűen azért, „mert nem szívódnak fel eléggé, nem jutnak el elég mélyen a zsírszövetbe, hogy ott újraszőjék a makacs vagy nem tetsző rosthálózatot. Erre még az olyan drága invazív eljárások sem képesek, mint a lézeres beavatkozás, a rádiófrekvencia alkalmazása, a fagyasztás, a zsírbontó injekciók, a vákuumos zsírbontás és a sokkhullámok alkalmazása” – írja Yael Adler német bőrgyógyász Bőrügyek című könyvében.

Van remény?

Nyugi, azért nem olyan reménytelen a helyzet. Akinek sikerül lebontania valamennyi zsírt, kiéhezteti a kidudorodó lemezkéket, ezáltal azok kevésbé láthatóan türemkednek ki. Aki izomzatot épít, annak tetszetős izomalapon ugyan, de megmarad a cellulit. Aki sokat mozog vagy masszíroztatja magát, az afféle nyirokmasszázst hajt végre, ami – néhány órára legalábbis – kissé csökkenti a zsírszövetben felgyűlt folyadék mennyiségét. Aki antioxidánsokban gazdag táplálékot vesz magához, kerüli a napot és nem dohányzik, az hosszabb időre őrzi meg kötőszövetrétegének feszességét, amely tömörebben fogja össze a zsírt, mint egy kilazult rostháló.

Oszd meg másokkal is!

Rovatok