Dívány Vakbarát Hírportál

Miért baj, ahogyan Majka kitálalt Curtis függőségéről?

Akár alkoholista, akár drogfüggő a barátunk, szerelmünk, társunk, családtagunk, iszonyú fájdalmas nézni, ahogy tönkreteszi magát. Fájdalmas az is, hogy mennyiszer hagy cserben és mennyiszer húzzuk ki a szarból. Majka ezt nem bírta tovább, ő elérte a saját mélypontját, amikor Curtis sokadszor nem tudott felállni vele a színpadra. Addiktológiai konzultáns szerzőnk a két rapper példáján mutatja be, hogy mit tehetsz, ha te is segítenél a hozzátartozódnak kilábalni a függőségből.

Nagy port kavart Majka és Curtis szakításának az ügye, ami jó apropó ahhoz, hogy átnézzük, mit is lehet tenni, ha szerhasználó szerettünk van, legyen az akár vér szerinti hozzátartozó, élettárs vagy jóbarát, akár üzleti partner. Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns szerint Majka jól tette, hogy kitette a zenekarból Curtist, mert ezzel szembesítette a függőségével és hozzásegíti ahhoz, hogy elérje a mélypontját, ami rendkívül fontos lépés ahhoz, hogy leálljon. 

Szenvedélybeteg segítő szerzőnk már  több cikket is írt a témában, most ezeket bővíti kicsit tovább és leírja, mit ronthat el a hozzátartozó, amikor megpróbálja rákényszeríteni a függőt arra, hogy leálljon.

Szerzőnk sok évig használt intravénásan kábítószereket, főleg ópiátokat (heroin, codein, morfium, methadon) valamint serkentőket (amfetamin, kokain) és nyugtatókat, altatókat, és sok-sok alkoholt. Körülbelül 15 kórházi elvonós leállási kísérlet és több rehabilitációs intézetben eltöltött 40 hónap után már több mint 16 éve él szer és alkoholmentesen, felépülésben.

Majka posztját  átnézve látszik, hogy átment a hozzátartozók összes olyan stációján, amin szinte mindenki átmegy egészen addig, amíg el nem érte a saját személyes mélypontját és képes lett lépni. Ezt azért hangsúlyozom, mert Majka megélte a saját mélypontját, és képes volt arra a lépésre, amire sok hozzátartozó sajnos képtelen, vagyis sikerült elengednie a barátja kezét, azaz kitette az utolsó utáni, utáni, utáni, utáni alkalommal, és hagyta, hogy ezentúl ő viselje a használatának a következményeit. 

A függőség kikéri a maga jussát

Egy bökkenő van, szerintem ezt nem nyilvánosan kellett volna tennie, hanem face to face. Ez így, nyilvánosan nem volt elegáns. (Majka a Szegedi Ifjúsági Napokon a színpadon jelentette be, hogy nem dolgozik tovább Curtisszel - a szerk.) Ez azt gondolom, hogy ez rájuk és nem a nagyközönségre tartozik. Ez kettőjük, valamint a család és a zenekar ügye, köztük kellett volna lerendezni, nem egy ország előtt kitálalni. Elég lett volna talán annyit kommunikálni, hogy más irányba haladnak az útjaik.  

Jól tette Majka, hogy kitálalt Curtisről?
Jól tette Majka, hogy kitálalt Curtisről?Kontiki / Indafotó

Ha igazak a vádak, előbb-utóbb úgyis kiderül, a függőség kikéri a maga jussát, nem lehet büntetlenül drogozni a végtelenségig, de ennek beismerése, felvállalása hadd legyen a droghasználó személyes dolga. 

Jó esetben egy ilyen lépés olyan krízishelyzetet teremthet, ami lehetőség lehet arra, hogy az illető magába nézzen, szembesüljön a függősége következményeivel és netán változtasson is. Rövid távon általában erős lecsúszás szokott bekövetkezni, de ez hozzájárulhat ahhoz, hogy igazi mélypontja legyen az illetőnek és ekkor képes legyen saját magától, teljesen önszántából segítséget kérni.

Mik ezek a helytelen stációk, amelyeken Majka átment és minden hozzátartozóval előfordulnak?

  • Fedezni a barát szerhasználatát, kamu magyarázatokat adni, felmenteni a felelőssége alól, ha pl. nem jelenik meg a közönség előtt.
  • Hinni az ígérgetéseknek, fals magyarázatoknak.
  • Mindig adni  egy utolsó utáni esélyt...
  • Anyagilag kisegíteni a függőt sok-sok esetben, evvel fenntartani, finanszírozni a szerhasználatot.
  • A függő pénzét beosztani, ha elkölti rendszeresen, evvel gyakorlatilag kiskorúsítani, azaz elvenni tőle a lehetőségét annak, hogy tanuljon a hibájából, vagy megszenvedje ténylegesen azt, ha az összeset elbaszta.
  • Orvostól orvosig hurcibálni a szerhasználót akkor, amikor a függő még a tagadás fázisában van. lIyenkor inkább a hozzátartozónak van szüksége szakember segítségére, hogy helyes döntéseket hozzon, és evvel hatni tudjon a szerhasználóra.

Majka végül feltette a kezét, és beismerte a tehetetlenségét a barátja függőségével kapcsolatban, feladta a megmentő harcot, kapitulált, így el tudta engedni őt, és ez helyes döntés volt.

Azaz elkövette azokat a hibákat, amit szinte minden hozzátartozó elkövet, ám ez rendben van, senki sem tudja ezeket a dolgokat magától egyből jól csinálni, ez része a folyamatnak, ezeken szinte minden hozzátartozó átmegy, ám ha időben szakemberhez fordulnak, akkor egy részüket meg lehet spórolni és akár korábban lehet eredményt elérni. 

Mi az, amit még érdemes tudni konkrétan a Majka interjúból kiindulva? 

Senki nem tudja a függőt  se megbetegíteni, se kontrollálni, se “meggyógyítani”, ő sem tudhat “meggyógyulni”, de felépülni tud, amennyiben ő maga is akarja. Többé nem fog működni, hogy majd közösen megisznak egy-két sört este. 

A függőség kikéri a maga jussát
A függőség kikéri a maga jussátShutterstock

Tényleg nincsen gyógyszer a kokain függőségre, de igazából a heroin függőségre sem, csak a függő saját magán való munkája. A függőség gyógyszerrel nem gyógyítható, csak fenntartható.

Az nem fog működni, hogy elveszik a függő pénzét és beosztják helyette és evvel gyerekszerepbe helyezik, kiskorúsítják. Ebből nem tanul.

Egyszer az utolsó utáni esélyeknek is véget kell vetni!

Legyen szembesítés és egységfront

Van valami, amiről még nem írtam a hozzátartozókkal végzett munkám kapcsán. A hozzátartozói konzultációk során nagyon hatékonyan működik, és ezáltal könnyebben lehet a függőket kezelésbe juttatni, ha nem csak a család egyes részeivel dolgozunk, nem csak a legközvetlenebb hozzátartozókkal, hanem a lehető legtöbb, a szerhasználó számára jelentős, fontos személy bevonásával. Én gyakran hívom be pl. egy drogozó gyerek kapcsán a szülők mellett a nagyszülőket, testvéreket, egyéb, a függő számára fontos személyeket, akár nagyon közeli és számára fontos barátokat is.

Első körben/körökben csak velük csinálok konzultációt, szigorúan a szerhasználó jelenléte nélkül, mindezt azért, hogy egységfrontot tudjanak a hozzátartozók alkotni. Ilyenkor mindenki beszélni tud arról, hogy kire hogyan hat érzelmileg, anyagilag a szerhasználó működése. A családban kit hogyan vert át, hogyan hitegetett, lopott vagy netán ütött meg, kitől kért kölcsön anélkül, hogy visszaadta volna, stb.

Nincs kiskapu

Fontos, hogy ne hagyjunk kiskaput a függőnek, amikor majd egy következő alkalommal szembesítjük avval, amit magával és a környezetével tesz. Ez a módszer nagyon hatékony, a közösségnek mindig sokkal nagyobb ereje van, mint amikor csak a család egyes tagjai jelzik a függő felé a problémát.

Ha például arról van szó, hogy nem finanszírozzák tovább anyagilag a szerhasználót, nem elég, ha apu/anyu nem ad neki, ha mehet kérni a nagyszülőkhöz vagy a tesóhoz.. Ha egységesen mindenki ugyanazt az elvet képviseli, hatékonyabb a segítés, hamarabb jön a mélypont, hamarabb kap észbe. 

Elmondhatják neki, hogy mennyi szenvedést okozott a családnak és a környezetének és hogy betelt a pohár. Őt szeretik, de azt amit magával és a családjával művel, nem tolerálják tovább, és ameddig el nem megy kezelésre, bármennyire fáj is, megszakítják vele a kapcsolatot. Nem fogják támogatni az önpusztításban. Ha viszont elmegy kezelésre, megtesznek mindent a felépülése érdekében mindazok szerint, amiket a szakemberek javasolnak.

Oszd meg másokkal is!

Rovatok