Dívány Vakbarát Hírportál

Anyukám instázik, és nagyon menőn csinálja!

Anyák napján csak néhány órát szánj arra, hogy mutatsz édesanyádnak egy két dolgot az interneten, és nagyon klassz dolgok fognak belőle kisülni!

Ha az édesanyák internetezési szokásairól van szó, sokan csak legyintenek, vagy előállnak valami olyan sztorival, mikor az édesanyjuk privát üzenet helyett az üzenőfalon kérdezte meg, hogy mi legyen az ebéd vasárnap, illetve, hogy mit hozzon a boltból. Pedig attól, hogy valaki nem húszéves, még nagyon menő dolgokat tud összehozni az interneten. Mint  például az én anyukám is, akinek több követője van Instagramon mint néhány influencernek

2017-ben, az Internet Világnapján adott ki egy közleményt a 4life Direct biztosításközvetítő, amelyben kifejezetten az 50 év felettiek internethasználatát vizsgálták. Az elemzésből leginkább az látszik, hogy maga a számítástechnika nem hozza őket igazán lázba, vagyis nem érdekli őket, hogyan tudnának telepíteni egy új operációs rendszert, vagy installálni egy nyomtatót. Nagyon szívesen használnak ugyanakkor különböző közösségi oldalakat.

Amerikában pedig éppen idén mutatták ki azt, hogy az 50 feletti korosztály jelentős része a Facebookot használja, de rengetegen Youtube-oznak is. Ez utóbbi persze nem feltétlenül közösségi oldal, mégis egyre többen oda töltenek fel inkább videókat a gyerekekről vagy bármilyen családi eseményről. Ezt  később nem teszik nyilvánossá, csak a linket küldik el róla, például a távol élő nagymamának - így idegenek nem láthatják, hogyan fújja el a gyerek a szülinapi tortáján a gyertyát, a nagyi viszont igen.

A Twitter és az Instagram sikere sokkal kisebb, Snapchetet pedig tényleg alig néhányan használnak az 50 év felettiek. Egy másik kutatásból továbbá az derült ki, hogy rohamosan nő azok száma, akik elmúltak 65 évesek, és mégis ott vannak a közösségi oldalakon. 

Anya, ne állj szóba idegenekkel!

Hogy sokat használják, de nem igazán érdekli őket a mögötte lévő technológia, az persze nyilván nem a legjobb együttállás, hiszen elég egy rossz linkre kattintani, vagy érdeklődve megnyitni a videót, amit az ismerős küldött, és máris megvan a baj. Ugyanakkor pont ezek azok a veszélyek, amelyektől egy viszonylag rövid beszélgetéssel, néhány példát megmutatva meg lehet óvni a szüleinket. Most nekünk kell elmagyarázni, hogy az interneten a rosszat akaró felnőttek Tesla nyereményautóval meg ajándék iPhone osztogatásával csalogatják az áldozatokat, pontosan ugyanúgy, ahogyan anno édesanyánk mondta nekünk ezerszer, hogy idegenekkel ne álljunk szóba, és ne fogadjunk el tőlük semmit. 

Második beszélgetés a kamuhírekről

Ez is egy aktuális probléma. A közösségi oldalakon jön szembe az ismerősök által egy csomó hír (vagy hírnek látszó bejegyzés), és gyakran még a szakavatott szemek sem szűrik ki, hogy ezt el lehet-e hinni, vagy az egésznek nincs semmi igazságalapja. Lehet ez egy ismert ember halálhíre, vagy éppen akutálpolitikai tartalmú videók és hírek.

Fontos, hogy ebben is magabiztosabban mozogjanak a szülők, hogy elmondjuk nekik, hogy mindig keressenek a cikkekben olyan forrást, ami megbízható, ami konkrét időpontokat, helyet, személyeket említ, és eleve csak megbízható oldalakra mutató linkekre kattintsanak rá. Hogy ne higgyenek el mindent, amit az interneten olvasnak, és valamiről nem feltétlenül nem azért nem írnak sehol máshol, mert az egész világsajtó el akarja hallgatni, hanem mert az adott dolog egész egyszerűen nem igaz. 

Ha megvannak az alapok, jöhet a szórakozás

Néhány évvel ezelőtt, mikor új telefonom lett, anyukámnak adtam a régit. Az volt az első okostelefonja, így gondoltam mutatok neki egy két alkalmazást, ami tetszhet majd neki. Nagyon szeret alkotni, ezért leginkább ilyeneket kerestem. Az agyagszobrok készítését persze nyilvánvalóan  kevés alkalmazás tudja pótolni, de azért ott voltak különböző programok, amikkel a fotóit fel tudja dobni egy kicsit, hogy kitegye az Instagramra.

A következő pillanatban már azt vettem észre, hogy anyukám a volt telefonomon egy külön világot alkot magának. Néha rajzol, néha fotókkal rajzol, néha mi is benne vagyunk a képekben. Néha az egész család, néha pedig azt látom, hogy számomra valamilyen lényegtelennek tűnő szegletet vagy kiegészítőt fotóz, ami nekem semmit nem mond. Ő viszont egész kis történetet lát benne.

A világ minden tájáról követik, ő pedig egyre ritkábban kérdezi meg, hogy mit kommenteltek a képe alá angolul. Időközben ugyanis a nyelvtudását is szépen fejlesztette, és kevés annál menőbb dolog van, mint mikor nagyobb oldalak is a legjobbnak választják az anyukám képeit. Ő pedig rendületlenül fest és alkot. Hol a telefonján, hol a tabletjén, hol pedig hozzá hasonló stílusú külföldi emberekkel kollaborál és készít közös képeket. 

De nem csak a művészet, a hobbi is új életre kelhet a közösségi oldalakon. A Fotóbutiknak ma már 34 ezer követője van a Facebookon, ahol leginkább a múltból lehet fényképválogtásokat nézegetni. Az oldal egyedüli adminisztrátora szintén közel áll hozzám, nyugdíj mellett kezdte el gyűjtögetni először a faluja hétköznapjait bemutató régi, fekete-fehér képeket. Hamarosan azonban nagyobb fába vágta a fejszéjét, és külön oldalt csinált azoknak a régi fotóknak, melyek vagy a témájuk, vagy a hangulatuk miatt megtetszettek neki. Vagy annyira különlegesek, hogy egyszerűen csak jó rájuk nézni.

Azt nyilván nem kell mondani, hogy az oldal teljesen organikusan növekedett ekkorára, a régi képek másoknak is tetszettek, megosztották, majd az ő ismerőseik is elkezdték követni a Fotóbutikot, és ők is megosztották a képeket. Követői számát néhány márka is megirigyelhetné, a Fotóbutik azonban sosem fog a reklámokról szólni. Az tényleg csak Márti hobbijáról, vagyis a régi képekről szól.

Ez csupán két példa a szűk környezetemből arra, hogy nem csak amiatt lehet jó a szülőknek megmutatni, hogyan tudják jól használni az internetet, mert ők is megtanítottak minket biztonságosan átkelni az úttesten. És nem is csak azért, mert ezzel viszonozhatjuk azt a rengeteg órát, amit ők töltöttek azzal, hogy segítettek a leckével, vagy megtanítottak nekünk valami újat.

Sőt, nem is feltétlenül csak azért, mert egy kicsit együtt vagyunk velük. Hanem azért, mert nagyon könnyen kiderülhet, hogy hiába nőttünk fel és nőttük ki azt a korszakot, amikor szuperhősnek képzeltük a szüleinket, simán kiderülhet, hogy valóban szuperhősök, akik a mai napig be tudják bizonyítani, hogy igenis ők a legmenőbbek!

Oszd meg másokkal is!

Rovatok