Dívány Vakbarát Hírportál

Színes álmok jönnek: út a mélyszegénységből Rómába

Az Igazgyöngy Alapítvány diákjainak képeiből nyílik kiállítás az olasz fővárosban. A szervezőt és L. Ritók Nórát kérdeztem a szervezésről és arról, hogy mit várnak a kiállítástól.

Melegvíz és fűtés nélküli otthonaikban, mélyszegénységben élnek az Igazgyöngy Alapítvány iskolájának diákjai, mégis művészi szintű munkát adnak ki a kezeik közül. Egy hosszú ideje Rómában élő magyar nő úgy döntött, az olasz fővárosban is szeretné felhívni a figyelmet a helyzetükre, és bár először falakba ütközött, végül mégis sikerül megrendezni a kiállítást.

Kiss Henrietta már több mint tíz éve él Rómában, de Debrecen mellett született. Miután a testvére egy rövid ideig önkéntesként dolgozott az Igazgyöngy Alapítványnál, szorosan követi a Berettyóújfalusi Járásban mélyszegénységben élő gyerekek sorsát. Tavaly támadt az az ötlete, hogy szervez egy a gyerekek képeiből az olasz fővárosban.

"Egy amerikai cégcsoportnál dolgozom, ahol mindenkinek van egy ügye, egy jótékonysági vállalása, amelyet teljesen szabadon választ és gondoz. Fontos, hogy visszaadjunk valamit a közösségnek. Valaki fákat ültet, én az Igazgyöngyöt és a gyerekeket választottam, mert úgy láttam, hogy a szegénységen felül még folyamatos nehézségekbe ütköznek, kevesebb állami támogatást kapnak, én úgy láttam, hogy blokkolják az egész deszegregációs folyamatot" - mesélte el Henrietta, miért kezdett bele a kiállítás szervezésébe.

Se melegvíz, se fűtés

"Úgy gondoltam, hogy valahogyan fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ott él hatszáz gyerek Berettyóújfalu környékén, akik elképesztően szegények, az otthonaikban nincs fűtés, nincs melegvíz, és közben ilyen művészi szintű munka kerül ki a kezeik közül. Így jött a kiállítás ötlete, amivel megkerestem Nórát". 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok