Dívány Vakbarát Hírportál

5 ok, amiért soha ne viselj testszínű harisnyát!

2011. április 19., kedd 14:26

A vékony szálú, testszínű harisnya valójában nem barát, hanem ellenség. Azon kívül, hogy nem is testszínű, a jó ízlésű férfiak utálják, és a divattervezők nem ajánlják, még szólnak érvek ellene.

Az erőszakosan alakformáló fűző leváltása annak idején történelmi esemény volt, néhány évtizede már a hajháló is elveszítette evolúciós univerzálé jellegét. Egy kiegészítő maradt, amelyik szilárdan tartja magát a kor ízlése elleni küzdelemben: a testszínű nejlonharisnya. Budapesten a nők egy része kosztümhöz viseli ezt a lehetetlen darabot, valószínűleg a munkahelyi dress code miatt: ez ellen egyedül nem tudunk tenni, több érdekcsoport - plusz a feministák összefogása szükséges.

Régi harisnyareklám, már akkor is ronda volt
Régi harisnyareklám, már akkor is ronda volt

Ebben az összeállításban azokhoz szeretnénk szólni, akik szabad akaratukból hordják a testszínű harisnyát, őket igyekszünk meggyőzni arról, hogy nem éri meg még azt a 350 forintot sem kiadni érte, amennyiért egy 15 denes csoda a Nyugati téri aluljáróban kapható.

Den

A harisnyához felhasznált poliamid szál finomságát jelzi a den (eredetileg denier). Minél kisebb ez a szám, annál vékonyabb harisnyáról van szó. A finom szálú harisnyanadrágok szárához leggyakrabban 15-30 den finomságú szálat használnak, a nadrág rész többnyire vastagabb, 40 den is lehet.

1. Ha már harisnya, nézzen ki harisnyának!

A világháború után a poliamid harisnya még ritkaságnak számított, nagy kincs volt. A körkötött harisnyák a hatvanas évek közepén terjedtek el, amikor divatba jött - Mary Quantnek hála- a miniszoknya, és egyre kisebb igény mutatkozott a kivillanó harisnyakötőre. Eleinte a harisnyanadrágot két részből állították össze, majd hozzávarrták a derék körméretére kötött, harmadik elemet, a szárak alsó végét pedig lépésbetéttel toldották meg. A későbbi harisnyakötőgépekkel a teljes harisnyát egy darabban is el lehetett készíteni, az orrhegy lezárásától a gumírozott derékig. Az újabb innováció a csipkés, a hálós és a figurális kötést is lehetővé tette. Érdemes tehát kihasználni, hogy a harisnyaipar jó ideje ilyen csodákra képes, és azt is, hogy a színes harisnya a menő.

2. Valójában nem testszínű

Az emberi bőrszínt imitáló, finomszálú harisnyák több árnyalatban is kaphatók, a legismertebb színekhez kapcsolódó nevek: sand, american tan, cognac, camel - ezek képviselik a diverzitást a harisnyák terén. De ha jobban megfigyeljük, ezek sosem olyan színűek, mint a bőr, leginkább a béta-karotinnal dúsított önbarnítók színére emlékeztetnek, vagy épp a Jersey Shore szereplőinek cserzett bőrszínére.

Ilyen szép szandálhoz csillogós harisnya jár
Ilyen szép szandálhoz csillogós harisnya jár

3. Megkérdőjelezhető az evolúciós előnye

A jó ízlésű férfiak viszolyognak a testszínű harisnyától, főként az üvegszálas fajtától. Ha a fényviszonyok miatt nem tűnik fel nekik a gyűlölt kiegészítő, akkor tapintás után biztosan átverve érzik magukat. Ha valaki tehát jó ízlésű férfival szeretne összejönni, annak ajánlatos kerülnie ezt a megoldást, bármilyen szín jobb, mint a bézs. Ha azonban pont a kifinomult férfi elriasztása a cél, akkor adjunk bele mindent: villanjon ki a lépésbetétes harisnyaorr a nyitott orrú, piptoe körömcipőből. A legvagányabb ízlésterror a nyitott szandállal és színes lábkörmökkel viselt, áttetsző, krepp harisnya.

4. Egyetlen divattervező sem ajánlotta

Még a magyar divatbemutatókon sem látni testszínű harisnyában kifutóra vonuló modellt, pedig magyar divatbemutatókon sokmindent látni. A modellek többnyire mezítláb viselik a magassarkúkat, szandálokat, vagy pedig színes, vagy mintás harisnyákat kapnak, és olyankor hangsúlyos, hogy harisnyát viselnek.

5. A kompressziós harisnya is lehet dizájnos

Jó hír: az egészségügyi harisnyák gyártói közül már néhányan felfedezték a színeket. A gyógyászati célra gyártott, szorító harisnyák különféle színekben kaphatók, nemcsak feketében és nemcsak bézs színben. Ugyanez vonatkozik az alakformáló, és narancsbőr kezelésre ajánlott harisnyákra is.

Rovatok