Dívány Vakbarát Hírportál

Csodagyerekek: honnan tudnak ennyi mindent ezek a fiatal zsenik?

Gyerekek, akik mindent tudnak. De tényleg, mindent. Nagyon durva.

Idén tavasszal futott az amerikai NBC csatornán a Genius Junior első évada, a vetélkedőben 8 és 12 év közötti gyerekek - és az általuk alkotott csapatok - versenyeztek, az elméletileg elnyerhető fődíj 200 ezer dollár (kb 54 millió forint) volt, végül a győztes trió 117 ezer dollárt (kb. 32 millió forintot) vihetett haza.

De ennél sokkal érdekesebb, hogy mit csináltak a gyerekek a versenyben, ugyanis ilyet én még életemben nem láttam, soha. De nem ilyet, hanem hasonlót sem.

A feladatok között voltak nyelvi/betűzős feladványok. ez általában nem hangzik annyira nehéznek, kivéve, ha azt is elmondjuk, hogy a szavakat előszőr ki kellett találniuk a betűk egy részéből, aztán lebetűzni visszafelé, vagy esetleg lebetűzni visszafelé csak a magán- vagy mássalhangzókat. 

És olyan szavakról is beszélünk, mint például az életszerűség (verisimilitude), ami valószínűleg még a felnőttek nagy részének is okozhatna gondot. 

Mutatom:

De nem csak betűzni kellett, hanem például számolni is. A képernyőn nézve a feladatok nem tűnnek annyira nehéznek, bár gyorsak a srácok, valóban. Csakhogy ami nekünk szépen ki van írva a képernyőre, azt ők a stúdióban nem látják, vagyis meg is kell jegyezniük azt a - mondjuk - három darab háromjegyű számot. Vagy a számokat, amiket először elsorolnak nekik, és csak a legvégén hallják meg, hogy milyen műveletet kell azokkal elvégezni.

De mielőtt hátradőltem volna, hogy oké, itt van egy rakás gyerek, akik elképesztően betűznek, és legalább olyan jól számolnak, szembejött az alábbi klip. Honnan, de tényleg honnan az isten nyilából tudja három kisgyerek a testünkben lévő ÖSSZES ideg nevét??? Hogyan lehetséges ez? 

De oké, tudják az idegeket. Még ezt is feldolgoztam valahogy. Egyébként a földrajzot is tudják. És bármilyen tájékozódós kérdést, mint egy emberi GPS. Nyilvánvalóan azonnal rávágják, hogy az Afrika vaktérképéből hiányzó kis fekete folt Burkina Faso. 

Ezt mind megértettem valahogy. Aztán találkoztam a kártyapaklis feladvánnyal. Nem nehéz. Megmutatnak nekik egy összekevert francia-kártya paklit, és vissza kell mondani a lapokat, sorban. Mind az 52 darabot. Figyelem, mi látjuk a képernyőn, de ők persze nem. Fejből nyomják. Szóval vissza kell mondani sorban. Aztán a döntőben meg sorban, visszafelé.

 A vetélkedő műsorvezetője Neil Patrick Harris volt, akit leginkább az Így jártam anyátokkal sztárjaként ismerünk, de eredetileg gyerek/kamasz színészként futott be, a mindenttudó kamaszdoki szerepében.

A Genius Junior győztese végül a Geeks on Fleek csapat lett, élükön a mindenki szívét elrabló 11 éves  Michi Synnel, aki amúgy az országos "Math Kangaroo" matekverseny győztese az Egyesült Államokban, ötödikbe jár az iskolában, és kedvenc tárgya is a matek.

Szabadidejében emelt szintű matekot és informatikát tanul szombatonként, és egy San Diegó-i biotech cégnél is gyakornokoskodik, ahol rákellenes gyógyszer kutatásában vesz részt. Ja, és amúgy szeret verseket írni, költeményeiből többször is mutattak meg részleteket a vetélkedősorozat különböző részeiben. 

Ha ez nem wow, akkor micsoda?

Oszd meg másokkal is!

Rovatok