Dívány Vakbarát Hírportál

Vízibolhák és drónok költöznek a főváros szívébe pénteken

Az utcára viszi a tudományt a Magyar Tudományos Akadémia: vizes forgataggal várják a látogatókat pénteken Budapest belvárosában. Lesz élőszereplős Vízipók-csodapók, planktonmikroszkóp és kiállítanak egy csomó csatornából kifogott tárgyat is. És ha ez nem elég, lesz digitális homokozó is.

Számos bemutatóval, kísérlettel és nagyon sok előadással várják a diákokat és a felnőtteket június 1-jén 9-15 óra között az MTA Széchenyi téri székházában és az előtte lévő parkolóban. A programon nagyjából minden olyan hazai egyetem, múzeum, nemzeti park és más intézmény jelen lesz, amelynek munkája a vízhez kapcsolódik. Az érdeklődők megismerkedhetnek a hazai vizek élővilágával, lesz például vízibolha-etetés, kiderül, hogy néznek ki a valóságban a Vízipók-csodapók szereplői, és hogy milyen halak élnek a Balatonban.

Lesz ásványvíz-kóstolás, kiderül, mitől lágy vagy kemény az ivóvíz, és mit jelent, ha vasas. Szó lesz a víz felszínformáló erejéről, valamint a talaj víztisztító szerepéről, és a kutatók bemutatják a digitális homokozót.

shutterstock 673827451
Shutterstock

A műszaki részletekre kíváncsi résztvevők betekintést nyerhetnek az ivóvízhálózat-diagnosztikába, lesz önjáró robotkamerás csatornavizsgálat is, és kiderül, hogy keresik drónokkal a szivárgó csöveket. Aki pedig borzongásra vágyik, megtekintheti hogy milyen elképesztő dolgok rejlenek a csatornarendszerben, amik aztán végül a szennyvíztisztító telepen kötnek ki.

Az akadémia épületében zajló előadásokon lesz szó arról, hogy van-e víz a Marson, milyen lehetőségek vannak a mélyben rejtőző termálvizekben, és hogy kell-e aggódnunk Magyarországon a vizekbe kerülő mikroműanyagok miatt. 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok