Dívány Vakbarát Hírportál

Vigyázz, érvénytelen lehet a gimis jelentkezés!

Az idén debütáló KIFIR rendszerben van néhány csapda, amit ha nem veszel észre, nem lesz érvényes a jelentkezés!

Előre is elnézést azoktól, akiknek hirtelen nagyon zavarosnak fog tűnni, amiről hadoválok, de aki már használja KIFIRT, az új felvételi-lap generáló rendszert, valószínűleg érteni fogja, és nagyon fontos dolgokról van szó. 

Frissítés: itt az Oktatási Hivatal hivatalos válasza

A tanulói adatlapok tartalmazzák a tanuló által kiválasztott tanulmányi területeket és azok választott sorrendjét. Ha ezek az adatok nem változtak, a tanulói adatlap újraküldése nem szükséges. Ha mégis újra postázzák az adatlapot, az iskoláknak küldött jelentkezési lapok érvényesek maradnak.

Fontos, hogy ha az OH-nak több adatlapot is postáznak, a postabélyegző alapján utoljára feladott adatlapot dolgozza fel a hivatal, így ennek minden jelentkezést tartalmaznia kell.

Általánosan elmondható: nem szükséges iskolánként más-más tanulmányi eredményeket tartalmazó jelentkezési lapokat előállítani. A programban minden olyan tanulmányi eredményt rögzíteni kell, amelyet a választott iskolák kérnek; azok az adatok törölhetők, amelyeket egyik iskola sem ír elő. Az adott középiskolák csak azon tantárgyak eredményeit vehetik figyelembe, amelyeket előzetesen a felvételi tájékoztatójukban közöltek. A tanuló jelentkezését arra hivatkozva nem utasíthatja el a középfokú iskola, hogy több tanulmányi adatot szerepeltetett a jelentkezési lapon, mint amennyi a felvételi jelentkezés elbírálásához az adott intézményben szükséges.

A jelentkezés során a véglegesítés gomb megnyomásával két pdf dokumentumot generál a KIFIR rendszer:

  • az összes "Jelentkezési lapot" egyben - darabonként postázva/leadva ezt kapják majd meg az iskolák
  • és a "Tanulói adatlapot" egy másik fájlban - ezen az általatok megjelölt sorrend van, ezt csak az Oktatási Hivatal látja

Szülőként kapott információ: Kezdjük a legfontosabbal: akármennyit variáltatok is a rendszerben, a legutolsóként véglegesített adatsorhoz tartozó "Tanulói adatlapot" mindenképpen küldjétek el Győrbe aláírva, enélkül a jelentkezés nem lesz érvényes.

Háttere: a rendszer minden egyes alkalommal, amikor megnyomod az adatok véglegesítése gombot, egy új kódot/vonalkódot generál a tanulói adatlapra, Győrben pedig a megkapott papíron szereplő vonalkód alapján hívják be az adatokat. Akkor is, ha a tanulói adatlapon (tanulmányi területek sorrendjén) semmit nem változtattál! 

shutterstock 373857862

És az Oktatási Hivatal szülőknek adott telefonos felvilágosítása szerint csak a legutolsóként véglegesített változat "érvényes", vagyis ha nem vetted észre, hogy változott a kód, és egy korábbi változatot küldtél be alírva, akkor nem lesz érvényes a jelentkezés. 

Az nem veszélyezteti viszont ajelentkezés érvényességét, ha emiatt több adatlapot is elpostáztál Győrbe.

Na de miért véglegesítene valaki többször is?

Felmerül a kérdés, miért kéne többször is véglegesíteni a jelentkezési lapot. Erre pedig az a válasz, hogy a különböző iskolák nem mind ugyanazokat a jegyeket kérik. Ráadásul, minél inkább nyeregben érzi magát az adott iskola, annál nyomatékosabban közli, hogy más adat márpedig ne szerepeljen a jelentkezési lapon, csak amit ő kér.

Mondok egy példát. Ha egy hatodikos gyerek az Apáczait és a Berzsenyit is beírja, akkor az egyiknek töri, a másiknak informatika jegyet kell küldeni a szokásos matek, magyar, angol, és természet mellett. 

A szülő két dolgot tehet. Vagy figyelmen kívül hagyja az Apáczai egyértelmű közlését, hogy ők nem kérnek más jegyeket, és ráírja a lapra a Berzsenyi által kért informatika jegyeket is, csakhogy akkor látni fogja az Apáczai, hogy máshová is jelentkezik a gyerek, ami miatt - parázik a szülő - esetleg hátrány éri a szóbelin.

Vagy: véglegesíti a jelentkezési lapot a töri jeggyel, kinyomtatja az Apáczaira vonatkozó oldalt. Aztán visszamegy a rendszerbe, kicseréli a töri jegyet informatikára, újra véglegesít, és újra nyomtat.

Csakhogy a tanulói adatlap azonosítószáma megváltozik minden egyes véglegesítéssel, és a tanulói adatlapok közül csupán a legutolsó változat érvényes, méghozzá aláírva, elpostázva. 

De ez még mindig nem a vége. Sajnos.

Ugyanis nem csak a tanulói adatlap vonalkódja változik meg minden új véglegesítéssel, hanem a jelentkezési lapok aljára bolhabetűkkel odanyomtatott hivatkozási szám is. Ami minden egyes lapnál az azzal együtt generált adatlap számával egyezik meg. 

Vagyis, ha több változatból nyomtattunk több lapot, akkor azok alján eltérő hivatkozási szám szerepel majd. Ez az Oktatási Hivatal által szülőknek adott telefonos tájékoztatás szerint nem probléma, a hivatalos sajtómegkeresésre még várjuk a választ. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy az a hivatalos álláspont, hogy érvényes a nem a legutoljára generált hivatkozási számot tartalmazó jelentkezési lap is. 

Frissítés: itt az Oktatási Hivatal hivatalos álláspontja!

A jelentkezési lapon szerepelő számsor a középiskolába beküldött jelentkezési lap érvényességét nem befolyásolja. Az érvényes jelentkezéshez a jelentkezési lapra és az azon szereplő jelentkezéseket tartalmazó tanulói lapra van szükség.

És az fontos, hogy milyen jegyek vannak utolsóként a KIFIR rendszerben?

Az is felmerült bennünk kérdésként, vajon okozhat-e problémát a jelentkezések során, hogy a KIFIR-ben végül egy meghatározott adag jegy szerepel - méghozzá az, amit utoljára véglegesítettünk. Tehát mondjuk az Apáczai adatcsomagja törivel, informatika nélkül. 

Nem világos, hogy ebben az esetben például a Berzsenyi giminek elég-e a papíron megkapott info jegy, vagy ők is elő fogják-e hívni a KIFIR adatlapot, amiről hiányozni fog a nekik kellő info osztályzat.

Még várjuk az Oktatási Hivatal állásfoglalását azzal kapcsolatban is, hogy használják-e a középiskolák a KIFIR rendszert, és okozhat-e problémát/elutasítást/érvénytelen jelentkezést az, ha annak utolsóként mentett változatában hiányzik esetleg egy nekik kellő jegy, vagy elég a papíron beküldött jelentkezési lap.

Az OH és egy megkérdezett gimnázium is azt mondta a szülői megkeresésre, hogy az iskolák csak a papírt nézik, a KIFIRT nem.

shutterstock 520043404

Akkor mit csináljunk?

Jelenleg az tűnik számomra a legbiztosabb megoldásnak, hogy a KIFIRben az összes jegyet be kell írni, véglegesítés után egyszerre e nyomtatni az összes jelentkezési lapot és a tanulói adatlapot, aztán válogassa ki minden iskola, ami neki kell. 

De igen, így tudni fogja a Toldy, az Apáczai, az Eötvös, a Berzsenyi, stb, hogy máshová is jelentkezik a gyerek, hiszen máskülönben nem szerepelne a papíron több/más adat, mint amit ők kérnek.

Ahogy megkapjuk az Oktatási Hivatal álllásfoglalását ezzel kapcsolatban, beírjuk a végleges/hivatalos álláspontot.

Esélyegyenlőség? A jelentkezés csaknem akkora szűrő, mint a felvételi

Szülőként, a középiskolai jelentkezésekkel pár napot eltöltve elmondhatom, hogy ha a felvételi nem lenne elég, a jelentkezési procedúra garantáltan tovább csökkenti a nehezebb körülmények közül érkező, tehetséges gyerekek esélyeit. Először is: számítógép, és nyomtató kell hozzá. Oké, mondjuk azt megoldják valahol.

Aztán, ahogy egy középiskolás felvételivel foglalkozó fórumban megjegyezték a szülőtársak: jó kis szövegértési feladat is ez. Ahány iskola, annyiféle adatot kér. Ha sikerült is előállítani a megfelelő jelentkezési lapokat, azzal még messze nincs vége. Van ahová kell bizonyítványmásolat, van ahová nem. Van, ahová kell felbélyegzett válaszboríték, van, ahová nem. 

És az egyes iskolák által kért tantárgyak és a beküldendő papírok listáját minden egyes iskola honlapján egyenként kell előásni, esetenként eldugott pdfekből, sokoldalas, önreklámozó szövegtengerek mélyéről. 

Ez még egy számítógéppel gyakorlottan bánó, szülőnek is jó pár órás feladványt és koncentrációs gyakorlatot jelenthet, ha sok iskolába jelentkezik a gyerek. 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok