Dívány Vakbarát Hírportál

Őszi városnézés Prágában: egyél, igyál, gyönyörködj!

Hol kóstolj knédlit, hol igyál sört, hova ülj be városnézés közben kávézni? És mit érdemes még felkeresni a leghíresebb látnivalókon túl? Prágai tippek.

A főteret az Orlojjal, az óvárosi romantikus kis utcácskákat, a Károly-hidat és a várat magadtól is fel fogod deríteni, annyira adják magukat, minden út ezekhet vezet. De mit nézz még meg, és hol egyél-igyál jókat? Íme néhány tipp legutóbbi prágai utam alapján.

Kampa-sziget

Vonzzon magához bármennyire is a vár, a Károly-hídon a Kisoldalra átsétálva kanyarodj le balra, és fedezd fel a csodás Kampa-szigetet! A legfontosabb látnivalók a telegraffitizett John Lennon-fal és az alábbi képen látható festői, mesterséges vízi út, az Ördög csatornája:

Kampa sziget
Kampa szigetShutterstock

Különleges művészeti alkotás a Zizkov-tévétorony is, amin hatalmas horrorbébik másznak (David Černý alkotásai), de a szépen sorban álló sárga pingvineket is mindenképp keresd meg, ha erre jársz. Kis segítség hozzá, ők a célszemélyek:

Pingvinek
PingvinekShutterstock

Szent Vencel szőlőskert 

A Kampa után jöhet a vár, majd miután a Szent Vitus székesegyháztól elsétáltál az Arany utcácskáig, keresd meg a gyönyörű Szent Vencel szőlőskertet is, ahonnan baromi klassz panoráma nyílik a városra. Több éves rekonstrukciós munkálatok után tíz éve adták át a nagyközönségnek, szóval ha régen jártál Prágában, akkor már csak azért is megéri megnézni, hiszen korábban nem láthattad.

Szőlőskert a várban
Szőlőskert a várbanShutterstock

A táncoló ház és a rakpart

Elég volt a gótikából, reneszánszból, barokkból, néznél már valami kortárs épületet? Irány a Frank Gehry sztárépítész tervezte, 1996-ban épült, dekonstruktivista stílusú Táncoló ház! Eredetileg egyébként Fred és Ginger volt a ház neve, Fred Astaire és Ginger Rogers táncosok után. Innen sétálj le a szépen kiépített rakpartra, ahol buli- és kocsmahajók sorakoznak.

Táncoló házak
Táncoló házakShutterstock

Kávé, sör, knédli

Nincs prágai kiruccanás ipari mennyiségű sör és knédli betermelése nélkül. Városnézés közben pedig jól jön, ha tudjuk egy hangulatos sütiző-kávézó címét, ahová betérhetünk még a végkimerülés előtt.

Nyilván nem a Tricafé az egyetlen jó kávézó Prágában, de mi ide ültünk be, és nagyon szerettük a hangulatát meg a flat white-jukat, ezért jó szívvel ajánlom ezt az eléggé hipszter helyet az óvárosban, nem messze a Károly-hídtól.

A Károly-hídon átsétálva a Kisoldalra, a híd tövében található a Lokal nevű söröző-étteremlánc egyik kirendeltsége. Az étlapon klasszikus cseh ételek sorakoznak, és persze többféle sört is meg lehet kóstolni, mi szerettük. 

A turistanegyedtől kicsit eltávolodva, autentikus sörkert hangulatra vadászva találtunk rá az Andel metrómegállónál található Plzeňský Restaurant Andělre. Innen pedig már csak pár lépés a Staropramen sörgyára, ha szeretnéd megnézni hol készül a híres prágai sör. A látogatóközpont mondjuk nem túl nagy, de a belépő mellé legalább jár sörkóstoló is. 

Kigyúrnád magad sörből az utazásra? Ezt a cikket neked írtuk:

Oszd meg másokkal is!

Rovatok