Dívány Vakbarát Hírportál

Japán is nekiment az Airbnb-nek: alig maradt szállás a szigetországban

Legalábbis az eddigi állapotokhoz képest. A kormány új rendeletével együttműködő cég 62 000 szállást távolított el a rendszeréből.

Így 13 800 darab kibérelhető Airbnb-s szállás marad majd a szigetországban. Ez azt jelenti, hogy a bérlést szabályzó rendelet hatályba lépése után 80 százalékkal lesz kevesebb az így lefoglalható szálláshelyek száma – írja a Condé Nast Traveler.

180 nap lesz a maximum

Az új rendelet értelmében minden kiadó szálláshelynek regisztrációs számot kell kapnia. Az engedélyt a tűzvédelmi előírásoknak megfelelő otthonok kapják csak meg, amelyeket ezentúl évi maximum 180 napra lehet majd kiadni. Eddig egy szabályozatlan, szürke zónában operáltak egyébként az Airbnb-t használó helyiek, ami a Condé Nast Traveler Japánban nyaraló munkatársa szerint meglehetősen furcsa állapotokhoz vezetett.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!

Settenkedj/szomszéddal nem beszélsz!

A Kiotóban szállást bérlő Rachel Coleman ugyanis számos tört angolsággal megírt üzenetet talált a lakásba lépve, amelyek persze valószínűleg a japánosan megfogalmazott figyelmeztetéseknek köszönhették a kissé agresszív hangvételüket: „Bármelyik kiotói emberrel érintkezhetsz, de a közelben itt élő szomszédtól távolságot tarts!” Az egyik cédula még arra is külön kitért, hogy távozás előtt mindig nézzenek ki a kémlelőnyíláson a vendégek, és csak akkor nyissák ki az ajtót, ha üres a folyosó.

A feljelentésektől persze nem kell majd rettegnie a regisztrációs számot hivatalosan is beszerző szállások tulajdonosainak, a most elkaszált 62 000 otthont azonban csak ezután lehet majd újra kivenni, addig csak a már lefoglalt napokra adhatók ki.

Nem Japán egyébként az egyetlen olyan ország, ahol ezentúl szigorúbb feltételekhez kötik majd az Airbnb működését. Valencia például az első emeletnél magasabban fekvő lakások kiadását tiltotta be, Párizs pedig több mint 40.000 kiadó szálláshely legalitásáról dönt majd a napokban.

Oszd meg másokkal is!

Rovatok