Dívány Vakbarát Hírportál

Ez a türkizkék víz és a légiutas-kísérők éve volt

Somló, Grado, Rotterdam: a legtutibb helyek ahol idén jártunk, és ahová jövőre neked is el kell menned! Bónusz: minden, amit a repülésről és a légiutas-kísérőkről tudni akartál.

Szeretünk utazni, úgyhogy 2017-ben sem ültünk otthon. Felfedeztünk egy nyugis hazai gyöngyszemet, sétáltunk türkizkék vizű osztrák tavak partjain, hosszú hétvégéztünk az olaszoknál, megkerestük Kijev és Rotterdam legizgalmasabb látnivalóit is. Most megmutatjuk a kedvenc helyeinket, amiket 2018-ra neked is szeretettel ajánlunk. 

Nézd meg, amíg még kevesen ismerik: Somló

Nyugalomra, finom falatokra vágysz, és egy olyan helyre, amit még nem kapott fel (és tett teljesen tönkre) a tömegturizmus, de azért legyenek programlehetőségek, és elérhető közelségben valami vízpart is? Van egy jó tippem, és még csak nem is kell érte messzire utaznod. Ismerd meg az elbűvölő Somlót, a barátságos kis tanúhegyet, Budapesttől 170, a Balaton partjától kb. 50 kilométerre. A tájat ódon présházak, kis kápolnák, bazaltorgonák, árnyas erdő és idilli szőlőskertek uralják, séta közben simán szembejöhet néhány vadnyúl vagy őz. Hol kóstolj bort, merre kirándulj, hol aludj? Itt kiderül.

Különleges színű osztrák tavak: Wörthi-tó és a Grüner See

Türkizkék víz és magasélet. Elég öt órát autózni Budapestről, és ez fogad Ausztriában, a Wörthi-tó partján. Valami elképesztő gyönyörű az egész, fényűző tóparti villákkal, Riviéra-hangulattal, tóparti sétányokkal. Ha ránk hallgatsz, egyszer mindenképp pihensz itt pár napot!

De nemcsak ennél az egy szürreálisan szép osztrák tónál járunk 2017-ben: a döbbenetesen tiszta és zöld Grüner See is megvolt. A tó érdekessége, hogy minden évben újjászületik: télen szinte teljesen eltűnik, a tavaszi hóolvadáskor fokozatosan emelkedik a víz a völgyben, nyáron a maximális vízmélység 11 méter. A legszebb arcát májustól nyár végéig mutatja, a turisztikai hivatal honlapja egyenesen Karib-tengeri hangulatot vizionál. Ez talán egy pettyet túlzás, de az biztos, hogy a víz kristálytiszta, és tényleg különleges árnyalatokban játszik. 2016-ig nyaranta búvárkodni is lehetett, később ezt környezetvédelmi okokból betiltották.

Rotterdam menő!

Személyes tapasztalatok alapján gyűjtöttük össze, miért érdemes most azonnal repülőjegyet foglalnod Hollandia második legnagyobb városába. A 630 ezer lakosú kikötővárosban jókat lehet enni és inni, és olyan látnivalók várnak, mint sehol máshol. Az építészet kedvelői szeretni fogják a híres Kockaházakat, amiket Piet Blom tervezett, és senki ne csodálkozzon, ha az egyik látogatható kockába belépve kicsit szédülni fog. A Kunsthal Rotterdamot pedig tényleg senki ne hagyja ki! Miért? Talán elég, ha csak annyit mondunk hogy ottjártunkkor egyszerre volt kiállítás macskás művészeti alkotásokból és a légiutas-kísérők uniformisaiból. És ha valaki szívéhez inkább a street art áll közel, akkor szintén érdemes felkeresni Rotterdamot, minden sarkon akad fotóznivaló.

Tökéletes hosszú hétvége Észak-Olaszországban

Hihetetlen, de Budapesttől alig 6-7 órányi autózásra olyan olasz lidók várnak, melyeknél jobbat nem is kívánhatunk. De Grado és környék akkor is pompás, ha a tengerparti relaxon túl más programokra vágysz. Erődvárosok, kávézóteraszok, világörökségi helyszínek és egy jó kis outlet a shoppingoláshoz, van itt minden. Napra lebontva osztjuk meg veled programajánlatainkat, de hogy mit hozol ki egy 3 napos útból és hogyan kevered a programokat, az már rajtad múlik!

Egy nap Kijevben

Az Eurovíziós Dalfesztivál apropóján májusban kiruccantunk Kijevbe is, és ha mát ott jártunk, gondoltuk kipróbáljuk,  mi fér bele egy napba. Arra jutottunk hogy süniszobortól székesegyházakon át a világ legmélyebben fekvő metróállomásáig, elég sok minden. Útvonalterv, tippek, trükkök érdekességek itt.

Bonus track: repülés minden mennyiségben

A témában írt cikkeink népszerűségét látva kétség sem fér hozzá, hogy 2017 a repülés és a légiutas-kísérők éve volt a Díványon. Kíváncsiak voltatok rá például, hogy miért kell fel- és leszállásnál felhúzni a napellenzőt, és arra is, miért egészséges ébren maradni ugyanezekben a pillanatokban. De az is érdekelt titeket, hogy hány bőröndöt hagynak el a légitársaságok a világ repterein, és hogy miért van olyan rohadt hideg mindig a fedélzeten. Ahogyan az is, hogy veszélyesebbek az olcsó légitársaságok, lezuhanhat-e egy gép a turbulenciától, és hova kell ülni a gépen, hogy a legjobb kiszolgálást kapjuk.

Apropó kiszolgálás: az év során tisztáztuk azt is, hogy pontosan mik a légiutaskísérők feladatai (spoiler: nem légiszolgák), mi az, amit ők sohanem ennének a repülőn, milyen szépségtrükkjeik vannak, mi az, amit soha ne kérj tőlük, miért nem láthatod őket a repülő mosdójában, és mi bosszantja fel őket a leginkább. De annak is utánakérdeztünk, mennyit keres egy magyar légiutas-kísérő, és hogy milyen az élete a prémium légitársaságoknál dolgozó honfitársainknak. 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok