Dívány Vakbarát Hírportál

Hogyan öltözzek fel ebben az elviselhetetlen hidegben?

A leghidegebb napokon, amikor több mint 10 percet töltesz a szabadban, elsősorban a ruhaválasztásodon múlhat, hogy könnyű sétában vagy fagyos rémálomban lesz-e részed.

A The Washington Post szerint öltözködésünket sokkal inkább meghatározza a tudomány, mint azt gondolnád, hiszen a ruhák gyártásánál a különféle anyagokat különféle céloknak rendelik alá: például, hogy melegen tartsanak vagy megvédjenek a metsző széltől. A következőkben megtudhatod, mit érdemes viselned, hogy a röpködő mínuszok idején is jól érezd magad a bőrödben.

Öltözz rétegesen

Igen, anyukádnak volt igaza. Nincs semmi, ami jobban védene a vacogtató hidegtől, ezért még ha minden mást el is engedsz a füled mellett, legalább ezt az egy tippet fontold meg. Itt egy lista, ami megmutatja, hogy a téli szerkódnak milyen rétegekből kéne állnia:

Belső réteg:

Ez lehet poliészter, selyem vagy más anyag is, aminek a nedvszívás az erőssége. Csak pamut ne, mert abból nem tud elpárologni a nedvesség!

Középső réteg:

A szigetelésért felel, vagyis ezen áll vagy bukik, hogy sikerül-e benntartani a meleget. A célnak megteszi egy polár pulcsi vagy akár egy meleg alsó kabát is.

Ha három réteget viselsz, nem fogsz megfagyni
Ha három réteget viselsz, nem fogsz megfagyniShutterstock

Külső réteg:

Ennek kell megvédenie az időjárás viszontagságaitól. Ha nyugodt az idő, nagyjából bármilyen meleg kabát megfelel, szél és eső esetén viszont már elkelhet egy vízlepergető (szél)dzseki – lehetőleg olyan, aminél a szellőzés is megoldott. A műfaj királya a Gore-Tex vagy a Sympatex szövet, ami lélegző anyagból készül, és ellenállnak a szélnek, illetve esőnek.

Még egy jó tanács! A meleg öltözködéssel kapcsolatban gyakori tévhit, hogy a rétegeket szorosan kell viselni, de ennek igazából pont az ellenkezője az igaz. A hőtartás szempontjából kifejezetten előnyös, ha van köztük egy kevés szabad tér.

Gondoskodj a végtagjaid védelméről

Ha szabadon hagyod őket, ne csodálkozz rajta, hogy vacogsz, hiszen így lényegében veszni hagyod a testhőd. Legyen egy sapkád, ami befedi a füleid, egy vízálló kesztyűd és egy vastag gyapjúzoknid. A cikk ezt külön nem említi, de nem tévedhetsz nagyot egy meleg sállal sem.

Melyik anyag mire jó?

A téma érintőlegesen már szóba került, de mivel nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagú ruhában próbálod átvészelni a fagyokat, az alábbiakban részletesebben is ismertetjük a különbségeket.

Poliészter, polipropilén:

Finom, szőtt műanyag szálakból állnak, amiket talán nem tűnik annyira vonzónak a testeden viselni, de nemcsak puhának érződnek, hanem elnyelik az izzadságot is, így remek téli viseletnek számítanak.

Selyem:

Minden más szövetnél drágább, ám cserében természetes és legalább olyan jó nedvszívó képességgel bír, mint a poliészter.

Gyapjú:

Ez az egyik legfontosabb téli anyag – főleg, ha poliészterrel párosítják. A gyapjú tökéletes középső rétegnek: felszívja a nedvességet, és akkor sem hagyja megszökni a meleget, ha az anyag nem teljesen száraz. Sapkának és zokninak szintén kiváló.

Nejlon:

Megvéd a víztől, ezért elsősorban külső rétegként, dzsekikben tesz jó szolgálatot.

A Gore-Tex kívül tartja az esőcseppeket, de átengedi a párát
A Gore-Tex kívül tartja az esőcseppeket, de átengedi a párátShutterstock

Gore-Tex, Sympatex:

Lélegző anyagok, vagyis átengedik a párát, miközben ellenállnak a szélnek és az esőnek. Ha sok időt töltesz a szabadban, és nem sajnálod rá a pénzt, érdemes megfontolnod, hogy befektess egy ilyen dzsekire.

Pamut:

Mivel csapdába ejti a nedvességet, a pamut a legkevésbé sem ideális a téli időjáráshoz. Tartogasd inkább a nyárra!

Azt szeretnéd, hogy a szetted ne csak meleg, hanem divatos is legyen? Akkor kukkants bele télioutlet körképünkbe is!

Oszd meg másokkal is!

Rovatok