Dívány Vakbarát Hírportál

Teszt: Melyik a legjobb kézkrém?

Az egyik legdrágább lett a legjobb, de már pár száz forintért is kapni olyat, ami enyhít a kínjainkon. Fogyasztóvédelmi teszt bónusz jó tanácsokkal!

A téli időszak komoly kihívások elé állítja azokat, akiknek száraz a bőrük. De a kinti hideg, száraz levegő és a jó meleg, fűtött szoba senkit sem kímél, nyugi. A téli bőrszárazság szinte az egész testfelületünket érinti, de a kezünk különösen nehéz helyzetben van, és ilyenkor még azok is kézkrém után nyúlnak, akik egyébként nem szívesen használnak ilyen termékeket. Ha te is rászántad magad a nagy lépésre, segítünk a választásban. A Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi magazin nemrég 17 száraz bőrre való kézkrémet vetett alaposabb vizsgálat alá. Eredmények a hajtás után!

Mit vizsgáltak? 

A legtöbbet nyilván az nyomott a latban, hogy mennyire jól hidratál az adott termék, mennyire segít pótolni és megtartani a bőr nedvességtartalmát. Ezt többek között ún. korneométerrel állapították meg a szakemberek. 

A 20 tesztalanynak pedig be kellett számolnia arról, hogy a kéthetes vizsgálati időszak alatt mennyire érezték puhának, simának vagy éppen száraznak a bőrüket. Meg persze arról is, hogy milyen egyéb negatív vagy pozitív tapasztalataik voltak: vagyis mennyire volt nehéz eloszlatni a krémet, mennyire könnyen szívódott be, maradt-e utána kellemetlen filmréteg és így tovább. Igen, az is szempont volt a vizsgálatoknál, hogy hagyott-e nyomot a használati tárgyakon, és hogy a mindennapi teendőket befolyásolta-e, hogy be volt kenve a kezük. 

A szakértői gárda megnézte azt is, hogy tartalmaz-e az adott termék lilial nevű illatanyagot, és ha igen, mennyit. A gyöngyvirágillatért felelős butilfenil-metilpropionál (BMHCA) állatkísérletek szerint befolyásolja a termékenységet. Hogy az emberekre is ilyen hatással van-e, azt egyelőre nem tudni, ahogyan azt sem, hogy a kozmetikumokban mennyi a biztonságos mennyiség.

A magazin tesztjének résztvevői értékelték azt is, hogy mennyire könnyű kinyitni és becsukni az anonimizált termék flakonját, a szakemberek pedig megmérték, hogy tényleg annyi az űrtartalma, amennyi fel van tüntetve, illetve, hogy minden információ szerepel-e rajta, amit az előírások szerint fel kell tüntetni.

Ne hagyd, hogy a tél kifogjon rajtad!
Ne hagyd, hogy a tél kifogjon rajtad!Shutterstock

A legjobbak

1. Kendermagolajos kézkrém - The Body Shop  (Ár: 3890 Ft /100 ml)

2. Ombia olívás kézkrém - Aldi (Ár: 320 Ft/125 ml)

3. Balea kézkrém 5 százalék ureával - dm (Ár: 299 Ft/100 ml)

4. Kamill kéz- és körömápoló balzsam (Ár: 600-700 Ft/100 ml)

5. Nivea Intensive Care kézápoló krém (Ár: 899 Ft/100 ml)

A tesztgyőztes kézkrém
A tesztgyőztes kézkrémThe Body Shop

Igen, az egyik legdrágább termék lett a legjobb, de szerencsére a dobogón helyet kaptak baráti áron megvásárolható krémek is. A Body Shop terméke mellett egyébként a szintén a legmagasabb árkategóriába tartozó Kiehl’s kézkrém is nagyon jól teljesített, már az, ami a bőrápolást illeti, de az első tíz közé így sem került be. Miért? Mert a magazin szerint az összetevők között nem volt feltüntetve a limonén nevű anyag, pedig a laborvizsgálatok szerint olyan mennyiségben fordul elő a krémben, ami indokolttá tette volna, főleg azért, mert ez az illatanyag allergiát okozhat.

Ha valaki csak natúrtermékeket használ, annak be kell érnie a tizedik helyezettel, mégpedig az Alverde gránátalmás és karitévajas kézkrémje. Jó hír, hogy a mezőny többi szereplője két kivételtől eltekintve egyik sem tartalmaz ásványiolaj-származékokat, és a Shiseido és az Atrix termékében sincsenek kifogásolható aromás szénhidrogének

Mit lehet még tenni?

Ha úgy érzed, hogy a krémezés nem elég, vagy szeretnél biztosra menni, érdemes ezeket a tippeket is megfogadni.

Tartsd melegen: A kezünkön alig találhatóak faggyúmirigyek, ráadásul télen kevésbé aktívak, pedig hidegben még nagyobb szükségünk lenne az általuk termelt faggyúra. Kevésbé szárad ki a kezed, ha nem érintkezik közvetlenül a fagyos levegővel, ezért amikor lehet, hordj kesztyűt.

Kézmosás csak okosan: A vírusos, bakteriális nyavalyák miatt télen különösen fontos, hogy odafigyeljünk a higiéniára, amihez a gyakori, alapos kézmosás is hozzátartozik. Egy baj van, ez sem kíméli a bőrt, de azért lehet minimalizálni a károkat, például ha nem forró vízben mosunk kezet (mert amúgy is minek), és ha végeztünk, alaposan megtöröljük és bekrémezzük. 

Takaríts kesztyűben: A takarító- és mosogatószerek sem kímélik bőrünk védőrétegét, azért mielőtt belefognál bármilyen házimunkába, vegyél fel egy pár gumikesztyűt

Pihenés: Használd ki, hogy éjszaka nincs semmi dolgod az alváson kívül. Lefekvés előtt alaposan krémezd be a kezed, majd húzz rá vékony pamutkesztyűt.

Irány az orvos: Ha a kezed elviselhetetlenül viszket és folyton vörös, keress fel egy szakembert. Ha teheted, vidd magaddal azokat a kézápolószereket, amiket használsz. 

További tippjeinket a téli bőrszárazság ellen itt olvashatod!

Oszd meg másokkal is!

Rovatok