Dívány Vakbarát Hírportál

Fülhallgatót szeretnél? Ennyibe fog fájni!

Közel 200, a hazai boltokban kapható fej- és fülhallgatót tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

A szakemberek a teszt során laboratóriumban vizsgálták a termékek hangminőségét és zajszűrő képességét, illetve megmérték a vezeték nélküli változatok üzemidejét is. Máris mondjuk, hogy mire jutottak.

Zene füleidnek

A teszten az összes szempont alapján öt termék emelkedett ki a mezőnyből. Erősségük, hogy tiszta a hangzásuk, könnyű és kényelmes a használatuk, hatékonyan szűrik ki a környezeti zajt, amelyik pedig vezeték nélküli, legalább egy napon át bírja folyamatos használat mellett.

Míg a legjobb ötben szereplő hallójárati készüléket 35 ezer forintért már beszerezhetjük, a fülre illeszthető vagy fület befedő típusért már jobban a zsebünkbe kell nyúlni: 45 ezer és 75 ezer forint között mozog az áruk.

Nem csak a márka számít

A fül- és fejhallgatóknál fontos követelmény, hogy tisztán és egyenletesen szóljanak. Habár általánosságban elmondható, hogy a fülre illeszthető és fület befedő fejhallgatóknak jobb a hangzásuk, már kaphatók olyan hallójárati termékek is, amelyek hangminőségben messze verik a másik két típus közepesen vagy gyengébben teljesítő modelljeit – állapította meg az egyesület.

A teszt keretében a szakemberek különböző zenei hangokkal (pl. klasszikus, pop zene), illetve beszédhangokkal vizsgálták a hangzás tisztaságát. Ebből a szempontból 15 termék – köztük vezetékes és drótnélküli, 150 ezres fület befedő és 35 ezres hallójárati készülékek – kapott legalább 4 pontot a 0-tól 5ig terjedő skálán.

Érdekesség, hogy a leggyengébben szereplők ára is ebben a tartományban mozog.

Bár az élmezőnyben viszonylag sok gyártó (Apple, Audio Technica, Bose, Sennheiser, Sony) képviseltette magát, szinte mindegyiknek volt olyan készüléke, ami a hangzás terén gyengébben szerepelt. A döntésnél ezért nem feltétlenül csak a márkanevet érdemes figyelembe venni.

Az 56 ezer forintos Sennheiser Urbanite I XL 87 százalékos összesített eredménnyel állt az élre.
Az 56 ezer forintos Sennheiser Urbanite I XL 87 százalékos összesített eredménnyel állt az élre.sennheiser.com

Bedugós vagy fülre illeszthető?

Az egyesület szerint a fejhallgató vásárlásnál elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy milyen típust preferálunk: fülbe illeszthető hallójáratit (in-ear), fülre illeszthetőt (on-ear) vagy fület befedőt (over-ear). A fülhallgató előnye, hogy könnyű, kis helyen elfér, olcsóbb, mint a másik két típus, továbbá alkalmasabb a sportolásra is. Ha viszont lényeges, hogy átlag feletti legyen a hangzása, kénytelen leszel alaposabban körbenézni.

A tesztben szereplő 92 hallójárati fülhallgató közül 26 készülék legalább 3 pontot ért el. Van közöttük 60 ezer forintos, de 10 ezer forintos is.

Az egyesület hozzátette, lehetőleg olyan terméket válassz, melyhez a gyártó különböző méretű füldugókat mellékel. Így nagyobb esélyed van rá, hogy tökéletesen illeszkedjen a füledhez, ráadásul ez a hangzás minőségén is javít.

A Bose SoundTrue In Ear for iPhone mintegy 20 ezer forinttal olcsóbb, mint a fenti Sennheiser termék, mégis 84 százalékos eredményt ért el.
A Bose SoundTrue In Ear for iPhone mintegy 20 ezer forinttal olcsóbb, mint a fenti Sennheiser termék, mégis 84 százalékos eredményt ért el.bose.com

Ha számodra inkább a kényelem a fontosabb, a fülre illeszthető készülékek jelenthetik a megoldást. Ezekből 59 szerepelt a mezőnyben, és közülük 18 kapott legalább közepes értékelést a hangminőségre. Az áruk 9 ezer forintról indul és egészen 130 ezer forintig terjed.

A teszten a legnagyobb arányban a fület befedő típusok nyújtottak kimagasló hangminőséget: a 44 termék fele legalább közepes pontszámot szerzett. Az árakban ugyanakkor itt is jelentős a szórás, 10 és 150 ezer forint közötti összegeket kérnek értük.

A vezeték nélküli fejhallgatóknál nem elhanyagolható az üzemidő kérdése sem. A 112 érintett termék közül a teszten 24 akkumulátora bírta egy napnál tovább, 39 viszont alig fél napig húzta. 

A részletes eredményekért kattints ide, de mielőtt még rászánod magad a vásárlásra, olvasd el a fülhallgató veszélyeiről szóló cikkünket is. 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok