Dívány Vakbarát Hírportál

Teszt: létezik ehető zacskós húsleves?

Hétféle zacskós tyúkhúslevest kanalaztunk a szánkba, ami ismételten próbára tette tűrőkepésségünk határait.

Ha valaha is ettél már zacskós levest, akkor valószínűleg nem fog váratlanul érni a hír, hogy a termékkategória szereplői nemigen vetekedhetnek a tisztességes házi koszttal. De van köztük olyan, amit legalább nem sűrű fintorok közepette kell leerőltetni a torkunkon? Ha igen, hol és mennyi pénzért juthatunk hozzá? És egyáltalán mi az a gyanús por, amiből elkészítjük? Utánajártuk!

Hogy készülnek a zacskós levesek?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a zacskós termékeket a rendes levesekhez hasonlítani nem feltétlenül igazságos. Még ha vannak is, akiknek jobban ízlenek, mint a nagyi főztje, igazi kulináris élvezeteket nem várhatunk ezektől az instant alternatíváktól. Amennyiben azonban hajlandóak vagyunk az ízek terén kompromisszumot kötni, egy nagyon praktikus, percek alatt összedobható ételt kaphatunk cserébe.

Nem a gasztronómia csúcsa, de legalább gyorsan elkészül
Nem a gasztronómia csúcsa, de legalább gyorsan elkészülRuzsovics Dorina

A szakember szerint a zacskós levesek jellemzően jó minőségű alapanyagokból állnak, melyekből a gyártás során alaplevet készítenek. Ezt előbb besűrítik, majd víztartalmának nagy részét szárítással távolítják el, így gyakorlatilag egy olyan leves jön létre, amiben nincs víz. A porhoz ezután keverik hozzá a többi összetevőt, szintén szárított formában.

Milyen adalékanyagok vannak bennük?

Traszkovics Zsolt azt mondja, a termékek tartósítószert szinte biztosan nem tartalmaznak, hiszen a gyártók az eltarthatóságot és a biztonságos fogyaszthatóságot a nedvességtartalom nagymértékű csökkentésével érik el.

Fontos, hogy a levest az eredeti csomagolásában és nedvességtől védve tároljuk, mert akár a levegő nedvességtartalmát is képes felvenni, ami minőségromlást okozhat.

Tartósítószer általában nincs bennük
Tartósítószer általában nincs bennükRuzsovics Dorina

A zacskós levesekben a fűszerek mellett adalékanyagokat, jellemzően ízfokozókat is találunk. Az élelmiszermérnök szerint ilyen például a nátrium-glutamát, ami a közhiedelemmel ellentétben nem veszélyes, feltéve, hogy nem lépjük át a fogyasztására vonatkozó határértéket.

Segítségével a leves ízei intenzívebben érződnek.

Hogy zajlott a teszt?

A nagy láncok aktuális kínálatából beszerzett zacskós tyúkhúsleveseket a gyártók útmutatója alapján főztük meg, majd a szokásosnak mondható vakteszt keretében kóstoltattuk meg az egybegyűltekkel.

Hétféle terméket kóstoltunk végig
Hétféle terméket kóstoltunk végigRuzsovics Dorina

Tesztelőink a próba során szigorúan szubjektív szempontok alapján, 1-től 5 pontig értékelték a termékeket, az összesítés és átlagolás után ebből jött ki az alábbi végeredmény.

3. helyezett: Zuppi Újházi tyúkhúsleves csigatésztával – 2,16 pont (215 forint/60 g)

Összetevők: 4 tojásos száraztészta 36% (búzaliszt, tojás), só, szárított zöldségek 19% (sárgarépa, zöldborsó, vöröshagyma, paszternák, burgonya, zellergyökér, pritaminpaprika, petrezselyemlevél, póréhagyma), só, ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-inozinát, dinátrium-guanilát), burgonyakeményítő, cukor, dextróz, pálmaolaj, szárított tyúkhús 1%, tyúkzsír 1%, aromák, fűszerek, természetes aroma (zellerkivonat), színezék (kurkumin), természetes antioxidáns (rozmaringkivonat).

IMG 8009
Ruzsovics Dorina

A tartósítószer nélkül gyártott Zuppi leves a harmadik helyre futott be, ami azonban nem jelenti azt, hogy különösebben jó lett volna. Még az a tesztelőnk sem tudott annál több pozitívumot mondani róla, hogy "meg lehet enni", aki egyedüliként magasabb pontszámot adott rá. Rajta kívül szinte mindenki úgy vélte, hogy bizarr és/vagy furcsa az íze.

  • Rosszabb, mint a többi.
  • Ennek inkább tészta szaga van. A répát komolyan gondolták benne? Egyszerűbb lenne nélküle, mert úgysincs íze. Ez talán nem olyan zsíros legalább.
  • Furcsa mellékíz, nagyon nem jó.
  • Nagyon bizarr az ízesítője.
  • Meg lehet enni.
  • Furcsa az íze.

2. helyezett: Lacikonyha tyúkhúsleves csigatésztával – 3,16 pont (199 forint/55 g)

Összetevők: csigatészta 74% (búzaőrlemény, tyúktojás), étkezési só, ízfokozó (nátrium-glutamát), maltodextrin, sárgarépa dara, húsleves aroma, marhahús aroma, tyúkzsír, szárított főtt tyúkhús 0,5% (szárított tyúkhús, rozmaringkivonat), fokhagymapor, főtt csirke aroma, vöröshagymapor, kurkumapor, petrezselyemlevél, őrölt görögszénamag, szárított, pirított vöröshagyma-granulátum, ízfokozó (dinátrium-inozinát, dinátrium guanilát), fűszerpaprika-őrlemény, őrölt rozmaring, színezék (karamell).

IMG 8004
Ruzsovics Dorina

A szintén tartósítószer nélkül készült Lacikonyha-féle levest a zöldségdarabok mentették meg, melyek tesztelőink szerint valamelyest gazdagabbá tették az ízét. Ezen felbuzdulva hárman is négy ponttal jutalmazták, bár olyan tesztelőnk is akadt, aki jelenlétüket inkább hátrányként élte meg.

  • Ehetetlen.
  • Hű, ebben borsó is van. 
  • Ebben mutatóban vannak zöldségek, kicsit gazdagabb ízű, mint a többi.
  • Hű, ebben zöldségdarabok is vannak! Kár.
  • Ezt láthatóan komolyan vették.
  • Kellemesen zöldséges.

1. helyezett: Knorr tyúkhúsleves csigatésztával – 3,33 pont (289 forint/40 g)

Összetevők: tészta 69% (durum búzadara, tojáspor), só, ízfokozó (nátrium-glutamát, burgonyakeményítő, aromák (tojással), hidrolizált növényi fehérje, pálmazsír, tyúkzsír 0,5%, fűszerek (kurkuma, zellermag), petrezselyem 0,3%, fokhagyma 0,2%, csirkehús 0,1%, antioxidáns (rozmaringkivonatok).

IMG 7983
Ruzsovics Dorina

A húslevesről alkotott képünkhöz egyértelműen a Knorr tartósítószer és mesterséges színezék nélküli terméke járt a legközelebb. Az élelmiszereknél általában némi bizakodásra ad okot, ha nem nyúlik túlzottan hosszúra az összevetők listája, itt pedig pontosan ezt figyeltük meg, ráadásul tesztelőink szerint – a kategória korlátainak figyelembevételével – mind a leves, mind a tészta íze egészen korrektnek bizonyult. Célját tehát mindenképp betölti: alkalmasnak tűnik arra, hogy egy fárasztó nap végén elkerülhesd a csúfos éhhalált.

  • A "semmi.” 
  • Ebben legalább a tészta értékelhető. 
  • Kicsit sós. Nem rossz, de nem is jó. 
  • Tök jól néz ki, a tészta is király.
  • Ez tök jó.
  • Egész jó a maga kategóriájában.

Futottak még

Ezek a termékek lecsúsztak a dobogóról, ezért csak röviden értékeljük őket, hogy legyen némi támpontod róluk.

4. helyezett: Podravka tyúkhúsleves tésztával – 2 pont (199 forint/62 g)

Sok tészta, kevés íz, furcsán szemcsés állag és a szájpadláshoz tapadó zsírréteg – jegyezték meg kóstolóink a Podravka kedvező árfekvésű leveséről, ami ebben a formában csak egyvalakinek ízlett.

5. helyezett: Lidl Kania tyúkhúsleves tésztával – 1,83 pont (199 forint/66 g)

A Lidl nátrium-glutamátot hírből sem ismerő tyúkhúslevese ugyancsak baráti áron került a birtokunkba, de sajnos kevésbé felelt meg tesztelőink szájízének. Főleg azért, mert egy kivételtől eltekintve kissé íztelennek találták.

6. helyezett: Maggi tyúkhúsleves metélt tésztával – 1,66 pont (259 forint/40 g)

Kóstolóink szerint a Maggi termékének a tésztája volt a legkiemelkedőbb része, magát a levest viszont borzasztóan mű ízűnek, csatornaízűnek, vagy szimplán csak bűn rossznak nevezték. Hármasnál magasabb pontszámot nem is kapott.

6. helyezett: ALDI Le Gusto tyúkhúsleves tésztával – 1,66 pont (199 forint/61 g)

Az ALDI jó árú levese hol zsírosnak, hol savanyúnak érződött kóstolóink számára, ketten egyenesen azt mondták rá, hogy borzasztó. „Marhahúsleves akar lenni, de nem sikerül neki” – fűzte hozzá egyikük. Értékeléseik ezért két pontnál tetőztek.

Búcsúzóul engedd meg, hogy a figyelmedbe ajánljuk korábbi tesztünket is, melyben bögrés húslevesekkel hívtuk ki magunk ellen a sorsot. 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok