Dívány Vakbarát Hírportál

Mit tegyek erdőtűz esetén?

Mutatjuk, mit csinálj és mi az, amit felejts el, ha tűzvésszel találkozol.

Tudtad, hogy Magyarországon évente több mint 20 ezer erdő- és vegetációtűz keletkezik? És azt, hogy az esetek 99 százalékában emberi mulasztás, gondatlanság áll a háttérben? Elég egy félig-meddig elnyomott cigarettacsikk, egy figyelmetlenül grillező társaság, vagy egy elheverő üvegdarab, amin átsüt a tűző nap és kész a baj.

A legjobb védekezés nyilván a megelőzés, melynek legfontosabb szabályairól itt tájékozódhatsz, de mi van akkor, ha szembe találjuk magunkat egy erdőtűzzel? Nyilván értesítenünk kell a tűzoltókat, de mit tehetünk még?

“A közeledő erdőtűz első jele a füst szaga, ezt követően a lángok megérkezése előtt valószínűleg már hallani a tüzet. Elképzelhető, hogy az állatok szokatlan viselkedésére leszel figyelmes, mielőtt tudnád, mi történt” - áll John „Lofty” Wiseman egykori SAS-kiképző túlélési zsebkönyvében.

Mit tegyek erdőtűz esetén?
Mit tegyek erdőtűz esetén?Shutterstock

Ha a tűz fellobbanásakor erdőben, füves pusztán vagy legelőn tartózkodsz (vagy a tábortűz véletlenül továbbterjed), legelső feladatod legyen eloltani azt. A telepített faültetvényeken minden bizonnyal találni szabályos közönként a főbb útvonalak mentén tűzcsapó felszerelést: seprűbe kötött gallykötegeket, ásó alakú, gumilapáttal ellátott csapókat. Elnevezése ellenére a tűzcsapóval ne gyorsan ütögessük a tüzet, hanem úgy oltsuk el a lángokat, hogy a tűzcsapót rájuk nyomjuk. Ha semmilyen más eszköz nincs kéznél, akkor kabáttal vagy takaróval oltsuk el a tüzet, de használhatunk leveles ágat is. És mi van akkor, ha már túl késő nekiállni oltani?

Ne szaladgálj összevissza!

Állj meg és gondolkodj, válaszd meg a menekülési útvonalat. A tűz továbbterjedésének feltételezhető irányát a környező terepviszonyok és a szélirány alapján határozd meg.

  • Ha a szél veled ellentétes irányba, a tűz felé fúj, akkor indulj el a széllel szemben. Keress természetes akadályt például a fák között, amely megállíthatja a lángokat!
  • A legjobb akadály a folyó, hiszen a vízben akkor is biztonságban vagy, ha a lángok áttörnek felette. A faültetvényeken keress a tűz terjedését akadályozó árkokat.
  • Lehet, hogy úgy érzed, a ruhád akadályoz a mozgásban, mégse vedd le, hiszen némi védelmet ad a sugárzó hő ellen. 
  • Ha a szél feléd fúj, a tűz valószínűleg gyorsabban terjed, a lángok akár egy-egy nagyobb hasadékon is át tudnak törni.
  • A tűz felfelé gyorsabban halad, ezért ne menekülj magasabban fekvő területre! Lehetőleg igyekezz megkerülni a lángokat - bár némelyik több kilométer széles is lehet, amit lehetetlenség megkerülni.
  • Ha nem tudod sem kikerülni, sem lehagyni a tüzet, nagyobb tisztáson, mély hasadékban, vízmosásban vagy hegyi patakban keress menedéket!

Vagy temesd magad a földbe!

Ha bele tudsz merülni egy patakba, annál jobb. Amennyiben nincs természetes akadály vagy patak, ahol menedéket találnál, a tűz pedig túl erős ahhoz, hogy áttörj rajta, nincs más választásod, mint a földben menedéket találni. Wiseman szerint vannak, akik úgy maradtak életben az ádáz tűzvészben, hogy beásták és földdel fedték be magukat, hagyva, hogy végighaladjon felettük a tűz. Ez persze nem veszélytelen manőver, mivel fennáll a fulladás kockázata.

Mit tegyek erdőtűz esetén?
Mit tegyek erdőtűz esetén?Shutterstock

Kaparj ki minél nagyobb üreget, megtisztítva a fűtől és a levélzettől úgy, hogy a kiásott földet lehetőség szerint egy kabátra vagy ruhadarabra dobáld, amelyet aztán földdel együtt magadra húzol, miután arccal lefelé az üregbe feküdtél. Tedd a kezedet az orrod és a szád elé, azon keresztül vegyél levegőt! Így egyáltalán nem csökken a rendelkezésre álló oxigén mennyisége, viszont a kezed lehűti és megszűri a rendkívül forró levegőt és a szikrákat, amelyek a légzőrendszer károsodását okozhatják. Igyekezz visszatartani a lélegzetedet, amíg el nem vonul a tűz. 

Ha lángra kapott a ruhád, ne fuss, mert ezzel csak szítod a tüzet. Hemperegj a földön, igyekezz beletekerni magad valamibe, ami eloltja a lángokat. Ez lehet takaró, szőnyeg vagy kabát. Másrészt azért se maradj ilyenkor állva, mert a lángok és a füst elindul felfelé a testen át a fejre és a tüdőbe. Ha valaki futva jön a tűzből, és a ruhái lángolnak, le kell lökni a földre, és az előbb leírt módszerrel meg kell vonni az oxigént a lángoktól! Ne szorítsd magadhoz az illetőt, mert azzal saját magadra és a ruhádra is átterjedhetnek a lángok.

És azt tudod, mitévő legyél, ha éppen a szabadban vagy és villámlani kezd? 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok