Dívány Vakbarát Hírportál

Teszt: melyik a legjobb epres gyümölcsjoghurt?

Kilencféle epres gyümölcsjoghurtot próbáltunk ki, miközben érdekes felfedezéseket tettünk. Megtudtuk például, hogy a kategória egyes termékei soha nem láttak epret, és pozitívan csalódtunk egy saját márkás termékben.

Amikor egyik kollégánk az első falatok után megkérdezte: „Most epres joghurtokat tesztelünk?”, nagyjából már sejtettük, hogy a makulátlan eperízt nem ebben a szegmensben fogjuk megtalálni, de nem hagytuk, hogy ez a felismerés eltántorítson minket! Persze saját magunknak csináltuk a bajt, hiszen a vásárlásnál kifejezetten a gyümölcsréteg nélküli termékeket választottuk (ezért maradt ki többek között a Cserpes is, mielőtt még hiányolnád). De hát valakinek ezeket is végig kell kóstolnia! Mi pedig meg is tettük, hogy neked már ne kelljen.

Epernek látszó tárgy

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a joghurtok a savanyított tejkészítmények közé tartoznak, vagyis tejből készülnek speciális mikróbatenyészetek felhasználásával. Ezeket a baktériumokat szándékosan szaporítják el az alapanyagban, majd a készterméket természetes erjesztéssel hozzák létre.

„Az élőflórás joghurtok attól élőflórásak, hogy nem kapnak utólagos hőkezelést, így a hozzáadott mikroorganizmusok életben maradnak, és az emésztőrendszerünkbe jutva a természetes flóra részévé válhatnak. A nem élőflórás joghurtok ezzel szemben hőkezelésen esnek át, ami a romlást okozó és a hasznos mikrobákat egyaránt elpusztítja, viszont a termék cserébe hosszabb ideig tartható el.”

DSC1031
Kaszás Tamás / Dívány

A szakértő szerint itt is érvényes az a szabály, ami sok más élelmiszernél: ha jót akarsz magadnak, a vásárlásnál gondosan tanulmányozd a terméknevet és ismerkedj meg a címkén feltüntetett tartalommal is! Ez azért fontos, mert az epres és az eper ízű joghurt teljesen mást jelent, ami kellemetlen meglepetésekhez vezethet.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint epres joghurtnak csak az tekinthető, melynél az epertartalom eléri a 4 százalékot a késztermékben. Sok terméknél ugyanakkor eperkészítmény szerepel az összetevők között, ami nem azonos az epertartalommal, hiszen ennek a készítménynek csak egy része áll eperből.

„Az eperízű joghurt vagy kevesebb epret tartalmaz, vagy lehet, hogy eper nem is kerül bele, és annak ízét a gyártás során aromával (a színét pedig színezékkel) érik el. Az összetevők között egészségre ártalmas anyagot nem fogunk találni, de a minőségben és árban jelentős különbségek lehetnek.”

DSC1020
Kaszás Tamás / Dívány

Azt már csak zárójelben tennénk hozzá, hogy bár a gyümölcsjoghurtok egészséges élelmiszerként élnek a köztudatban, az összetevőik között bizony nagyon is megtalálható a cukor, méghozzá gyakran a második helyen (vagyis ez a második leghangsúlyosabb összetevő), így fogyasztásuk nem feltétlenül fog a fogyókúrád javára válni.

Így teszteltünk

Vaktesztünkön kóstolóink szubjektív szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékelték a műanyag poharakkal álcázott termékeket, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással számoltuk ki.

DSC1047
Kaszás Tamás / Dívány

Az viszonylag gyorsan kiderült, hogy joghurt és joghurt között mekkora különbségek vannak. Az egyik kicsit hígabb, a másik sűrűbb, van, ami élénk rózsaszín, van, ami érthetetlenül világos, és akkor a gyümölcsdarabkák különféle variánsairól még nem is beszéltünk! Na jó, nem csigázzuk tovább az érdeklődést, lássuk az eredményeket!

2. helyezett: Riska Premium gyümölcsdarabos, élőflórás eper joghurt – 3,28 pont (119 forint/200 g)

Összetevők: tej, epres gyümölcskészítmény 20 százalék (eper 45  százalék , cukor, ivóvíz, módosított kukoricakeményítő, aroma, sűrítő anyag: szentjánoskenyérliszt, feketerépa-koncentrátum, savanyúságot szabályozó anyagok: citromsav, nátrium-citrátok), tejfehérje-koncentrátum, tejszín, fruktóz-glükóz szörp, joghurtkultúra

DSC1009
Kaszás Tamás / Dívány

A Riska prémium joghurtja némi zavart keltett tesztelőink soraiban, hárman ugyanis úgy vélték, hogy inkább meggyes, mint epres az íze. Ettől függetlenül nem volt rossz, sőt! Kóstolóink elismerően szóltak gyümölcsdarabkáiról is, és nagyrészt csak azért fogalmaztak meg kritikákat, mert nem díjazták a savanykás mellékízét.

  • Ennek elsőre meggyíze van, de annak tök jó. Másodjára is. Meg harmadik kanalazásra is.
  • Tejes illatú, sápadt epres. PEZ-cukor ízű. Semmi epresség, de ahhoz képest nem annyira rossz.
  • Hű, mennyi eperdarab! Amiknek meggyíze van. A daraboknak van ízük, a joghurtnak viszont nincs.
  • Ez de finom. Kicsit savanyú.
  • Furcsa mellékíze van az eddigiekhez képest. Rágóíze van.
  • Darabos, illatról nem beazonosítható, inkább meggyre hasonlít.
  • Elsőre nem rossz, főleg hogy tele van gyümölcsdarabokkal. Csak az utóíze olyan, mintha egy cefréshordót nyalogatnék belülről!

2. helyezett: Danone Activia élőflórás, zsírszegény epres joghurt – 3,28 pont (419 forint/4×125 g)

Összetevők: eper 8,6 százalék, cukor, módosított keményítő, céklalé-koncentrátum, savanyúságot szabályozó anyagok (nátrium-citrát, citromsav), sűrítőanyag (karragén), aroma

DSC1013
Kaszás Tamás / Dívány

A Danone Bifidus ActiRegularis-kultúrával felvértezett, négyes kiszerelésben beszerzett joghurtja szép rózsaszín árnyalataival és valódi epernek érződő darabkáival lopta be magát kóstolóink szívébe (és gyomrába is). Az íze viszont kissé megosztónak bizonyult: többen is megállapították, hogy egészen finom, csak mintha kicsit mű lenne. 

  • Kellemes állagú, krémes. Valódi epernek tűnik a kis darab, ami benne van. A színe elég mű.
  • Vizes, teljes illatú látható eperdarabkákkal. Kicsit savanykás ízű. Jó.
  • Kiskoromban létezett egy kocka alakú dobozban epehab, annak az illatát juttatta eszembe. Nagyon rózsaszín, gyümölcsdarabot sajnos nem találtam.
  • Ennek nagyon fura íze van. Mi ez?
  • Szép a színe. Intenzív eperíz, kicsit talán mű, de ízlik. Lágy, krémes.
  • Túl lágy, műíze van egy kicsit. Színre jó.
  • Ipari műanyag, magamtól nem is vennék ilyet! Ráadásul valami színes zsír már ki is oldódott a massza tetejére...

1. helyezett: Penny Campus epres gyümölcsjoghurt – 3,85 pont (89 forint/150 g)

Összetevők: joghurt, cukor, földieper, glükóz-fruktózszörp, gyümölcslé sűrítményből (földieper, meggy, őszibarack, maracuja, erdei gyümölcs), színező hatású növényi sűrítmények, aroma

DSC1017
Kaszás Tamás / Dívány

A Penny élőflórás, 9 százalékos gyümölcstartalmú terméke az ismert márkák orra elől halászta el a győzelmet. Nem állítjuk azt, hogy ez a világ legtökéletesebb joghurtja, de ha csak az ízét nézzük, akkor nincs szégyellnivalója. Főleg 89 forintért. Kóstolóink azt mondták róla, hogy krémes állagú, finom és édes (talán túlzottan is), és gyümölcsdarabkák is vannak benne. Panaszként mindössze az hangzott el, hogy nem annyira domináns az eper íze, és inkább aromára, mint valódi gyümölcsre emlékeztet. 

  • Jellegtelen, íztelen, 1-2 epermag elvétve. Nem jó.
  • Savanykás, epres illatú. Krémes állagú, finom, édes. Az eperdarabkákat is látni benne.
  • Jó kis eperaroma-íz. Szerintem ebben csak aroma van, gyümölcs nincs.
  • Ez is jó, kicsit túl édes, de jó.
  • Kellemesen lágy, elég édes, kevés gyümölcsdarabbal. Bejön, bár tényleg cukrosnak gondolom.
  • Eperdarabok vannak benne, színre jó, kellemes utóíze van.
  • Kellemesen gyümölcsös, mint valami finom kézműves fagyi!

Futottak még

A mezőny további termékei kevésbé feleltek meg tesztelőink szájízének, ezért értékeléseiket is rövidebbre fogjuk.

3. helyezett: Zott Jogobella élőflórás, epres joghurt – 3,14 pont (769 forint/900 g)

A 9 százalékos gyümölcstartalmú Jogobellához nagyobb kiszerelésben jutottunk hozzá (a 150 grammos kb. 150 forintba kerül), de ezt annyira nem is bántuk, mert kellemesen gyümölcsös íze és sűrű állaga kezdetben egészen szupernek bizonyult. Csak ne lett volna olyan édes...

3. helyezett: Landliebe joghurt zamatos eperrel – 3,14 pont (599 forint/500 g)

Az élőflórás, 11 százalék epertartalmú Landliebe joghurttól jobb eredményt vártunk. Tesztelőinknek szép színe és kellemes gyümölcsössége még tetszett is, de savanykásba hajló mellékíze nem aratott osztatlan sikert, ami meg is pecsételte az átlagát.

5. helyezett: ALDI Kokárdás epres gyümölcsjoghurt – 2,71 pont (69 forint/150 g)

Az ALDI szuperolcsó előflórás joghurtja nem hagyott maradandó nyomokat bennünk. Tesztelőink indokolatlanul folyósnak és nagyon édesnek (volt, aki savanykásnak is) találták, összességében pedig az az ítélet született, hogy „semmi különös” az íze.

7. helyezett: Sió élőflórás epres joghurt – 2,42 pont (249 forint forint/2×125 g)

A dupla csomagban kapható, válogatott gyümölcsből és somogyi tehéntejből készülő Sió-termék szintén a híg állagon vérzett el. Meg azon, hogy kóstolóink a jókora gyümölcsdarabkák ellenére sem dobtak hátast rossz joghurtitalhoz és lejárt szavatosságú gumicukorhoz egyaránt hasonlító ízétől.

7. helyezett: Lidl epres gyümölcsjoghurt – 2,42 pont (69 forint/150 g)

A Lidl élőflórás, eper darabokkal megszórt, nem mellesleg jó árú versenyzője ugyanazon bukott el, mint az előző két termék: a vártnál folyósabb állagon, melyhez tesztelőink szerint halovány szín és egyfajta savanykásan édeskés íz párosult, ami csak egyvalakinek jött be.

9. helyezett: Tesco epres joghurt – 1,57 pont (99 forint/150 g)

A Tesco joghurtja köszönőviszonyban sem volt azzal, amit egy ilyen terméktől várunk. Tesztelőink borzasztóan sápadtnak és büntetően savanyúnak találták, némi fura mellékízzel megspékelve, és ezen az a pár epermócsing sem segített, ami mutatóba került bele. Volt, aki meg is jegyezte, hogy csak azoknak venné, akiket utál. 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok