Dívány Vakbarát Hírportál

Teszt: melyik a legfinomabb nápolyi?

Az eredeti nápolyi már több mint 100 éves múltra tekinthet vissza, és komoly rajongótábor áll mögötte. De vajon létezik olyan trónkövetelő, aki képes elverni saját pályáján? Tízféle hasonszőrű kakaós termékkel együtt kóstoltuk meg az eredetit, hogy a végére járjunk!

Nápolyit enni jó. Legalább annyira jó, mint túró rudit, így amikor felmerült a teszt ötlete, mi kapva kaptunk az alkalmon! Az ízeken túl arra is kíváncsiak voltunk, van-e számottevő különbség a termékek gyártása, illetve azok összetevői között, ezért egy élelmiszermérnöktől kértünk szakmai segítséget. Máris mutatjuk, mire jutottunk!

Tényleg nápolyi a nápolyi?

A név egy kicsit megtévesztő, mert valójában nem! Az egymásra rétegezett ostyából és mogyorókrémből készülő édességféle ugyanis Bécsből ered, ahol Josef Manner, a Manner édesipari vállalkozás alapítója rukkolt elő vele 1898-ban. Az elnevezés onnan jött, hogy a krém alapanyagát képző mogyorót eredetileg Nápoly vidékéről szerezték be. A nápolyi alapreceptje egyébként a mai napig változatlan, de manapság már számtalan gyártó forgalmazza, számtalan ízesítésben.

Hogyan készül?

Dirner Attila élelmiszermérnök a Díványnak elmondta, a kakaós nápolyi egy olyan, sütéssel előállított édesipari termék, ami a tölteléket egy vagy akár több rétegben tartalmazhatja.

„Érdemes megjegyezni, hogy megkülönböztetünk egymástól töltött ostyát, illetve nápolyit, de míg az ostyát szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv, addig a nápolyit nem. Nevükben ugyan különböznek, de összetételben, elkészítésben azonosnak tekinthetők. Míg az ostya töltelék nélkül is forgalomba hozható, addig a nápolyi megnevezés valamilyen töltelékkel megtöltött ostyát jelent.”

A szakember szerint itt is érvényes az a szabály, ami a legtöbb élelmiszeripari terméknél: minél rövidebb az összetevők listája, annál jobb minőségre számíthatsz. Mivel egy édesipari termékről beszélünk, annak az egyik leghangsúlyosabb összetevője a cukor, a másik fő alapanyaga pedig a liszt.

DSC8577
Kaszás Tamás / Dívány

Nem minden kakaó, ami annak látszik

Dirner Attila szerint vásárlásnál érdemes megnézni a termék pontos nevét, illetve a címkéjét is, hiszen ezekből megtudhatod, mire számíthatsz.

„Nem mindegy, hogy azt a terméket kakaós vagy kakaós ízű nápolyinak/ostyának nevezik-e. Első hallásra ugyan nem tűnik úgy, de jelentős különbség van a kettő között. Míg az előbbi valóban kakaót tartalmaz, addig az utóbbi valószínűleg soha nem látott kakaót, csak aromát.”

Amennyiben az összetevők felsorolásának végén jelzik, hogy aromát tartalmaz, általában két dologra lehet következtetni. Az egyik az előbb említett „kakaós ízű” kifejezés, ami arra utal, hogy nincs kakaó a termékben. A másik lehetőség meg az, hogy ugyan van benne kakaó, de olyan kevés, hogy a megfelelő ízt aroma hozzáadásával érik el.

Aromából létezik természetes és mesterséges is, a szakember ezekről úgy vélte, hogy mivel nagyon kis mennyiségben adagolják a termékhez, egyik fajta sem okoz problémát.

DSC8586
Kaszás Tamás / Dívány

Több töltelék = jobb nápolyi

Az élelmiszermérnök szerint a minőséget a töltelék mennyisége is befolyásolja. Általánosságban elmondható, hogy a 70 százalékos arány már viszonylag magasnak számít, de nem ritka a 80 százalék feletti sem. A nagyobb mennyiség nem feltétlenül jelenti azt, hogy finomabb is a termék, hiszen ahány ember, annyiféle ízlés, de azt mindenképp jelzi, hogy nem spóroltak az értékes alapanyaggal.

Amit a feldolgozás során lisztkezelő szerként minden nápolyihoz hozzáadnak, az a lecitin. Ettől az anyagtól nem kell megijedni, hiszen például a tojás is tartalmazza természetes formában. A lecitin fő tulajdonsága, hogy rendkívül jó emulgeálószer, azaz megakadályozza az olaj és a víz szétválását. Másfelől a feldolgozás során a tésztához adagolva segíti annak „kezelhetőségét”, késlelteti továbbá a termék öregedését.

„Érdemes, olyan csomagolásban lévő nápolyit választani, ami védelmet nyújt, hisz ne felejtsük el, hogy ez egy rendkívül sérülékeny termék. Hiába finom és jó minőségű az a nápolyi, ha a csomagolásból morzsalékos formában szedjük ki, úgy jelentősen romlik az élvezeti értéke”

– tanácsolja Dirner Attila.

DSC8579
Kaszás Tamás / Dívány

Így teszteltünk

Az összesen tizenegyféle terméket szokásainkhoz híven egy vakteszt keretében próbáltuk ki. Ahogy a bevezetőben is említettük, kakukktojásként köztük volt az eredeti Manner is, de ezt az információt tesztelőink előtt természetesen gondosan titokban tartottuk.

Kóstolóink szigorúan szubjektív szempontjaik alapján egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékelték a termékeket, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határoztuk meg.

DSC8607
Kaszás Tamás / Dívány

3. helyezett: Urbán & Urbán kakaós krémmel töltött ostya – 2,8 pont (265 forint/180 g)

Összetevők: részben hidrogénezett pálmazsír, búzaliszt, dextróz, cukor, sovány tejpor, zsírszegény kakaópor (4,3%), kakaós étmassza (2,1%) (cukor, teljes mértékben és részben hidrogénezett növényi zsírok (pálmamag), zsírszegény kakaópor (19%), tömegnövelő szer (polidextróz), emulgeálószerek (szójalecitin, poliglicerin-poliricinoelát), aromák), burgonyakeményítő, étkezési só, aroma, térfogatnövelő szer

DSC8563
Kaszás Tamás / Dívány

Az Urbán & Urbán ostyáját valaki a szegény ember Balaton szeletének nevezte. Nem volt rossz, de annyira nem is jó, hogy késztetést érezzünk egy újabb zacskó beszerzésére. A legtöbben visszafogottnak találták az ízét, és volt, aki arra panaszkodott, hogy a kakókrémje leírhatatlanul mű.

  • Elmegy, de semmi extra. 
  • Csokis-mogyorós, teljesen korrekt strandnápolyi, de semmi különös. 
  • Az ostya nem lenne rossz, de a csoki annyira mű, hogy arra nincsenek szavak. 
  • Tök semleges, olyan mintha valami maradék lenne. 
  • Ez a szegény ember Balaton szelete! Nyamm! 

3. helyezett: SPAR kakaós krémmel töltött ostya – 2,8 pont (249 forint/250 g)

Összetevők: búzaliszt, részben hidrogénezett pálmazsír, cukor, zsírszegény kakaópor (3%), kakaós étbevonómassza (cukor, teljes mértékben hidrogénezett növényi zsír (pálmamag), zsírszegény kakaópor, tömegnövelő szer (polidextróz), emulgeálószerek: lecitinek (szója), poliglicerin-poliricionelát; aromák), burgonyakeményítő, étkezési só, aroma, térfogatnövelő szer (nátrium-karbonátok)

DSC8560
Kaszás Tamás / Dívány

A SPAR sajátmárkás ostyája nem tett túl jó benyomást tesztelőikre, akik a kicsi és csúnya ostyadarabkákkal még meg tudtak volna békélni, de az ízükkel már kevésbé. Vagy íztelennek, vagy kesernyésnek, vagy éppen átlagosnak találták, és csak egy esetben hangzott el az, hogy tulajdonképpen egészen jó.

  • Jó az íze! Kifejezetten jó. 
  • Nem finom, de nem is kifejezetten rossz. 
  • Tetszik, hogy ilyen kis darabokra van szeletelve gyárilag, mert ha valahol ezzel kínálnak, illendőségből tudok venni egyet, aztán azt még leküzdöm, de a többit visszautasítom.
  • Tök átlagos, nagyon picike, de ez nem baj. Nagyobb baj, hogy íztelen. 
  • Kicsi és csúnya darabkák, nagyon furcsa, kesernyés utóízzel. 

2. helyezett: Ziegler prémium kakaós nápolyi – 3 pont (466 forint/180 g)

Összetevők: cukor, pálmazsír, búzaliszt (25%), zsírszegény kakaópor (8%), kukorica keményítő, emulgeálószer [lecitinek (szója)], tojáspor, étkezési só, térfogatnövelőszer (nátrium-karbonátok)

DSC8558
Kaszás Tamás / Dívány

A Ziegler termékének prémium volta már abban is megmutatkozik, hogy nem fárad el az ember szeme, mire átböngészi az összetevők listáját. A nápolyi ettől függetlenül igencsak megosztotta csapatunkat. Kóstolóink vagy nagyon szerették, vagy nagyon utálták. A vízválasztó vonalat leginkább karakteres, kakaós íze jelentette.

  • Ez egészen jó, van karaktere és íze is. 
  • Jó kakaós. 
  • Kakaóval kevert termőföld nagyon ramaty ostyával. 
  • Egész finom, jó íze van a tésztának, a csokit is érzem rajta. 
  • A vicces dominó alak pusztítóan keserű kakaós nápolyit takar. 

1. helyezett: Manner Original ropogós ostyaszeletek – 4,8 pont (245 forint/75 g)

Összetevők: cukor, búzaliszt, növényi zsírok (kókusz, pálma), mogyoró (12% a krémben), zsírszegény kakaópor, térfogatnövelő szer (nátrium-hidrogén-karbonát), étkezési só, emulgeál (szójalecitin), természetes aroma

DSC8567
Kaszás Tamás / Dívány

Hirtelen nem is tudok olyan tesztet felidézni, ahol egy termék ilyen elsöprő győzelmet aratott volna. Az eredeti Manner nápolyi 4,8 pontos átlaggal mért megalázó vereséget ellenfeleire. A pontozás eléggé egyöntetűen alakult: egyetlen négyes osztályzatától eltekintve mindenkitől ötöst kapott. Kóstolóink kiemelték, hogy az ostyája mennyire mutatósan néz ki, és elismerően szóltak kellemes ízvilágáról is. A Manner talán azért húzott el ennyire, mert a kakaó mellett jóféle mogyorót is tartalmaz, ami a mezőny további részéről nem mondható el (csak nyomokban). Oké, a műfaj úttörőjeként egy kicsit más ligában játszik, de úgy tűnik, az eredeti receptet még mindig érdemes követni!

  • Nagyon szép és mutatós, minden falat kellemesen kakaóízű. 
  • Nagyon jó az íze és az állaga is. 
  • Az ostya nagyon sápadt, de a töltelék finom mogyorós. Egészen Nutellás. 
  • Ez tök szépen néz ki. Szabályos, gusztusos. Nagyon érezhető rajta, hogy mogyoró is van benne. 
  • Mogyoróízt érzek. Ez jó hír!

Futottak még...

Ezek a termékek lemaradtak képzeletbeli dobogónkról, értékéléseiket ezért csak röviden közöljük.

5. helyezett: Auchan nápolyi kakaós – 2,6 pont (209 forint/180 g)

Az Auchan sajátmárkás nápolyija a szétesős ostyán és a fura tölteléken hasalt el. Tesztelőink legalábbis ezt a két dolgot kifogásolták benne, és nagyrészt közepesre értékelték.

6. helyezett: Penny kakaókrémmel töltött ostya – 2,4 pont (219 forint/250 g)

A Penny versenyzője kissé íztelennek, keménynek és száraznak hatott kóstolóink számára. Volt ugyan valaki, aki azt mondta, hogy egész jó a csokija, de a többiek mind lepontozták.

6. helyezett: Benei kakaós krémmel töltött ostya – 2,4 pont (239 forint/200 g)

A Benei terméke a krém miatt maradt alul, ami már első ránézésre sem tűnt biztatónak, és nem is váltotta be kóstolóink reményeit. A többség furának, szörnyűnek, illetve keserűnek titulálta.

6. helyezett: Andante kakaós-csokoládés ízű krémmel töltött ostyák – 2,4 pont (299 forint/130 g)

A vékonyka ostyájú Andante termék tölteléke inkább érződött ipari csokipalacsinta-tölteléknek, mint kakaós krémnek. Tesztelőinknél ez a műíz már a vállalhatatlan tartományba esett.

9. helyezett: Lidl Tastino kakaós krémmel töltött ostya – 2,2 pont (179 forint/200 g)

Miközben több terméknél a töltelék rossz íze keltett felzúdulást, addig a Lidl ostyájánál inkább az volt a gond, hogy alig érződött bármi is belőle. Ezért aztán senkitől nem kapott hármasnál magasabb pontszámot.

9. helyezett: ALDI kakaós töltött ostya – 2,2 pont (179 helyett 129 forint/200 g)

Hasonló vélemények születtek az ALDI résztvevőjéről is. Kóstolóink azt mondták rá, hogy furán törik az ostyája, de nagyobb baj, hogy a kakaós töltelék meglehetősen halovány ízt nyújt.

11. helyezett: Tesco kakaós krémmel töltött ostya – 1,6 pont (209 forint/180 g)

A tescós termék már égettnek ható külsejével sem aratott osztatlan sikert, és ez még semmi volt az ízéhez képest! Egyik tesztelőnket rémes gyermekkori kakaókrémes tortáira emlékeztette, valaki más pedig úgy érezte, mintha fagyis tölcsért eszegetne némi tortabevonóval megspékelve.

Oszd meg másokkal is!

Rovatok