Dívány Vakbarát Hírportál

Teszt: melyik a legjobb laktózmentes tejföl?

Kilencféle laktózmentes tejfölt ellenőrzött Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A laboratóriumi vizsgálaton valamennyi termék megfelelt, a jelölésekkel viszont akadtak gondok: két gyártót figyelmeztetni kellett.

Az intoleranciában szenvedőkre gondolva összesen kilenc 20%-os zsírtartalmú laktózmentes tejfölt vizsgált meg biztonsági és minőségi szempontból a NÉBIH Szupermenta oldala. A teszt ezúttal kedvezőbb eredménnyel zárult, mint a klasszikus termékek esetében. Mint arról beszámoltunk, a szakemberek akkor egy penészfoltos tejfölt is találtak.

Ezt vizsgálták

A teszt során a termékeket a következő szempontok alapján ellenőrizték:

  • biztonsági paraméterek (mikrobiológiai, kémiai és fizikai szennyezettség)
  • laktóztartalom
  • a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt zsír-, szárazanyag-, zsírmentes szárazanyag-, savfok tartalmat, kultúrából származó tejsavbaktériumok száma
  • a termékek Magyar Élelmiszerkönyvben előírt érzékszervi megfelelősége
  • a termékek jelölésének jogszabályi megfelelősége

Tényleg laktózmentesek

A vizsgálat egyik legfontosabb kérdése nyilván az volt, hogy tényleg laktózmentesek-e a termékek. Mint kiderült, igen: a laktóztartalom valamennyinél a kimutatási határérték (0,1g/100g) alatt maradt.

A mikrobiológiai elemzés szintén kifogástalan eredménnyel zárult, vagyis a tejfölök minden tekintetben megfeleltek az előírásoknak. Tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készültek, megfelelő a zsír- és tejsavbaktérium tartalmuk, nem hamisították őket növényi zsírokkal, illetve más engedély nélküli adalékanyagot sem adtak hozzájuk.

shutterstock 201587219

De nem tökéletes a jelölésük

A vizsgálaton a legnagyobb gondot a jelölési hibák jelentették. Két terméknél nem táblázatos formában tüntették fel a tápérték adatokat, a hatóság ezért figyelmeztette a gyártókat és kötelezte őket a hibák kijavítására.

Melyik a legfinomabb?

A Szupermenta teszt keretében vakkóstolással próbálták ki a tejfölöket. Ebben a szakértők mellett laikusok, valamint a gyártói oldal képviselő is részt vettek, akik között laktózérzékenyek és "átlagos" kóstolok is voltak. Ők mindannyian a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt érzékszervi jellemzők alapján értékelték a termékeket. 

A tejfölnek a külső megjelenést tekintve egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színűnek kell lennie, legfeljebb kismértékű felfölöződéssel és kevés savókiválással. Ezen a téren a kóstolók értékélései szerint a Milfina és a Mizo laktózmentes termékei bizonyultak a legjobbnak. 

Az állománynál az egynemű, sima és sűrűn folyó állag a legfőbb elvárás, aminek a Mizo terméke felelt meg leginkább.

A tejföl illatánál a kellemesen savanykás, a termék jellegéhez mérten aromás az ideális. Ezt a Cserpes terméke vitte tökélyre.

Végül jöjjön az íz. Ennél a kellemesen savanykás és tiszta jellemzőket kell keresni, amely a termék jellegének megfelelően zamatos. Itt a Milfina terméke tört az élre.

shutterstock 237799108

Akkor most milyet vegyek?

Olyat, amilyet csak akarsz, de ha nem akarsz nagyon mellényúlni, akkor inkább a dobogós termékek közül válogass. Az összesített eredmény szerint ezek a következők:

3. Mizo laktózmentes tejföl

2. Pilos laktózmentes tejföl

1. Milfina laktózmentes tejföl

A részletes eredményekért klikkelj ide.

Oszd meg másokkal is!

Rovatok