Dívány Vakbarát Hírportál

Teszt: melyik a legjobb friss narancslé?

Legújabb tesztünkön annak jártunk utána, hogy kiváltható-e az otthoni facsarás frissen préselt bolti narancslevekkel, és hogy van-e értelme ezekre a termékekre akár ezer forintot is költeni. Persze a kényelem mindenképp mellettük szól, de mi van az ízükkel? Máris elmondjuk.

Ha a frissen préselt gyümölcslevek szűz területet jelentenek a számodra, onnan ismerheted fel őket, hogy nem dobozos formában, hanem műanyag flakonba töltve kaphatók a szupermarketek hűtőpultjából. Ezek csakis igazi gyümölcsből készülnek, tehát joggal várhatjuk, hogy egyszerre legyenek egészségesek és finomak. De vajon megérik az árukat? A kérdés eldöntéséhez kilencféle bolti terméket próbáltunk ki.

Miben más a frissen préselt?

Traszkovics Zsolt élelmiszertechnológus mérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a frissen préselt narancslé legfőbb ismérve valóban az, hogy a gyümölcsön túl (ami rostokat is tartalmaz, ezért fogyasztása élettani szempontból kimondottan előnyös) semmilyen más hozzáadott anyag nem kerülhet bele. Mivel az egyetlen összetevő a narancs, a gyümölcs minősége a késztermék jellemzőit is nagyban befolyásolja.

„Fontosnak tartom megemlíteni, hogy fogyasztása azonnal javasolt, hiszen ebben a formában romlásra erősen hajlamos, gyorsan romlik a minősége.”

DSC4793
Kaszás Tamás / Dívány

A frissen préselt narancslé fogyaszthatósági idejét a gyártók különféle módszerekkel toldják meg. Ilyen például a hűtés, a megfelelő csomagolás, illetve a manapság egyre inkább terjedő HHP kezelés, amelynek során a csomagolt terméket magas hidrosztatikus nyomásnak teszik ki. Ez akár több nappal is megnövelheti a fogyaszthatóságot, miközben érzékszervi elváltozást nem okoz.

„Amennyiben valaki kóstolt már frissen préselt, illetve dobozos, 100%-os narancslevet is, biztosan feltűnt neki, hogy más az ízük. Sokszor hallom, hogy talán azért, mert nem is 100%-os gyümölcstartalommal készülnek, de a különbség igazából a gyártási technológiából fakad.”

A szakértő kifejtette, a dobozos termékek frissen préselt narancsléként kezdik pályafutásukat, de levüket előbb különválasztják a rostokról, majd vákuum alatt melegítik. A rostok eltávolítását az indokolja, hogy a művelet alatt ne égjenek oda, a vákuumos melegítése pedig a víztartalom csökkentését szolgálja, ami megkönnyíti a tárolást, szállítást.

A létrehozott sűrítményt a következő lépésben hőkezeléssel tartósítják, majd speciális csomagolásban szállítják a világ minden pontjára. És itt jön a csavar! A sűrítményből ugyanis úgy lesz 100%-os narancslé, hogy az üzemben pontosan annyi vizet adnak hozzá, mint amennyit a besűrítésnél eltávolítottak.

A terméket ezután a biztonságos fogyaszthatóság jegyében ismét hőkezelik, majd aszeptikus (fertőzésmentes) körülmények között töltik a dobozba. Előfordul, hogy a narancsléhez a korábban elválasztott rostokat is hozzáadják, ebből lesz a gyümölcshúsos narancslé.

DSC4788
Kaszás Tamás / Dívány

Traszkovics Zsolt hozzátette, az ízbeli különbséget főleg a hőkezelések okozzák, de természetesen az is vastagon benne van a pakliban, hogy a dobozos termékek nem frissen kerülnek hozzánk.

“Kétségtelen, hogy ízben, minőségben is van eltérés, de az árat tekintve még inkább számottevő a különbség. A frissen préselt narancslé akár tízszer is drágább lehet a dobozoshoz képest.”

Tényleg bitang drágák

Szakértőnk cseppet sem túlzott. Merítésünkben volt olyan termék, ami nem kevesebb, mint 1099 forintba került. Ennyi pénzért minimum azt vártuk volna, hogy kortyolgatása közben zamatos gyümölcsöktől roskadozó mediterrán narancsligetek jelenjenek meg lelki szemeink előtt. Ilyesmi azonban a legkevésbé sem történt. Sőt, kiderült, hogy egy korrekt narancslevet fele ennyiből is ki lehet hozni. Katartikus élményt ugyan az sem nyújt, de legalább kijelenthető, hogy finom. 

DSC4802
Kaszás Tamás / Dívány

Kóstolónk szokás szerint a vakteszt módszerére épült. Résztvevőink szubjektív benyomásaik alapján értékelték a termékeket egy 1-től 5 pontig terjedő skálán, majd a pontszámok összesítése után a végeredményt átlagolással határoztuk meg.

3. helyezett: ALDI Pure Fruits préselt narancslé – 3 pont (499 forint/1 liter)

Tesztünk harmadik helyére az ALDI kedvező árú narancsleve futott be, ami kellemes, rostos állagával és narancsos ízvilágával nyerte meg magának tesztelőinket. A jobb eredménytől leginkább az tántorította el, hogy felmerült: van némi kesernyés (vagy inkább savanykás?! - erről megoszlottak a vélemények) mellékíze, és tulajdonképpen nem rossz, de nem is annyira kiemelkedő.

DSC4759
Kaszás Tamás / Dívány
  • Gabi fogkrém és citrompor ízét érzem benne, ez valami retró magyar márka lehet.
  • Közepes mennyiségű rost, és tuti, hogy valami gyümölcs (pl. citrusféle) van még benne a narancson kívül.
  • Átlagos, kis mellékízzel. 
  • Ez is pont jó állagra és kellemesen savanykás. Felbüfögni is jó érzés volt, innám bármikor.
  • Ez nem olyan rossz. Elég rostos, elég édes és narancsos, de azért nem az igazi.
  • Kicsit keserű az ízhatása, amúgy nagyon finom.
  • Erre már nem tudok mit mondani. 

2. helyezett: Penny Direct-Juice frissen préselt narancslé – 3,28 pont (499 forint/1 liter)

A Penny szintén olcsón méri frissen préselt narancslevét, ami már egészen jól megközelíti azt a szintet, amit egy otthoni facsarástól vársz. Kóstolóink elismerően nyilatkoztak kimagasló rosttartalmáról és édeskés, gyümölcsös ízvilágáról, de ebben is éreztek valami idegen, kesernyés mellékízt, így átlaga végül kicsivel három pont felett tetőzött.

DSC4757
Kaszás Tamás / Dívány
  • Ez hasonlít legjobban azokra a narancslevekre, amiket én szoktam ritkán facsarni otthon. Amúgy nem rossz, de nem is jó. 
  • Lelkesen úszkálnak benne a rostok, olyan illata van mint az otthoni frissen facsart narancslének, és szerencsére az íze is olyan. 
  • Kinézetre jó rostos, frissen facsart narancslének néz ki. Az ízében viszont van valami idegen, mintha nem tisztán narancs lenne. Amúgy ízlik. 
  • Túl édeskés és híg, nem érzem benne a narancsot.
  • Enyhén rostszálas, mandarinízű, de egy kicsit kesernyés.
  • Narancshús darabok vannak benne, van egy mellékíze.
  • Darabos, rostos, kesernyés.

1. helyezett: Auchan narancslé gyümölcshússal – 3,42 pont (679 forint/1 liter)

Kóstolónkon az Auchan sajátmárkás narancsleve kaparintott meg a tesztgyőztes címet, amelyen már az első kortynál is érezhető volt, hogy nemcsak mutatóban került bele “anyag”. Ízre szinte mindenki finomnak találta és legalább ennyire pozitív kép alakult ki gazdag és sűrű állagáról is. Egyik tesztelőnk ugyanakkor rávilágított, hogy ha valaki irtózik a torkával érintkező gyümölcshúsoktól, annak nem feltétlenül fog bejönni.

Összességében azt tudjuk elmondani, hogy értékélései alapján tökéletesnek nem nevezhető, de azért van annyira jó, hogy kiválthasd vele a facsarást egy fárasztó nap végén. 

DSC4767
Kaszás Tamás / Dívány
  • Inkább grapefruitízű, mintsem narancs, de nem baj, mert azt jobban szeretem!
  • Ez jó sűrűnek tűnik, és nem ajánlanám annak, aki irtózik attól, ha gyümölcshús érintik a torkát.
  • Nem túl jellegzetes az íze. 
  • Finom és vannak benne gyümölcsdarabok. Jó látni és nyelni, de lehetne kevésbé édes. 
  • Túl rostos, összeszöszöli a nyelvemet. Édesebb is, mint kéne.
  • Kellemes, húsos darabok vannak benne, az íze nagyon finom.
  • Hű, ez szuper! Rostos, kellemes. 

Futottak még

Ezek a termékek lecsúsztak a dobogóról, így méltatásukat is rövidebbre fogjuk.   

4. helyezettek: Lidl Solevita narancslé – 2,57 pont (499 forint/1 liter)

A Lidl terméke az egész jó tartományon belül végzett. Tesztelőink kiemelték, hogy úgy alapvetően kellemes, de mintha túl édes lenne és nyomokban kesernyés ízeket is hordoz. 

Andros frissen préselt narancslé – 2,57 pont (1099 forint/1 liter)

1099 forintért kicsit többet vártunk volna, de úgy tűnik, hogy az ár semmire nem garancia. Csapatunk a rostok hiányában és furán kesernyés utóízében látta az Andros narancslé legfőbb hibáját.

Rauch közvetlenül préselt narancslé – 2,57 pont (999 forint/1 liter)

A Rauch terméke domináns narancsízével ölelte körül ízlelőbimbóinkat, ám tesztelőink a kelleténél hígabbnak és keserűbbnek találtak, ami nem tűnt igazán ütőképes kombinációnak.

7. helyezett: Limenita direkt préselésű narancslé – 2,28 pont (899 forint/0,75 liter)

A Limenita gyümölcslevet végképp nem tudta hova tenni csapatunk. Egyszerre volt édes, savanyú és keserű, megspékelve egy kevés különös mellékízzel, melyet valaki alkoholosként definiált.

8. helyezett: Sun Grown narancslé – 2,14 pont (999 forint/2 liter)

Ezen a ponton már azt hittük, hogy a bizarr mellékízt nem lehet tovább fokozni, de a Sun Grown narancslének sikerült megugrani a lécet. Tesztelőink hol borzasztónak, hol “keserű hulladéknak” nevezték.

9. helyezett: Tesco pasztőrözött narancslé – 1,85 pont (799 forint/1 liter)

A tescós narancslé leginkább azzal emelkedett ki a mezőnyből, hogy büntetően savanykásnak és vegyszeresen műízűnek érződött. Nem csoda, hogy átlaga 2 pont alatt maradt. 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok