Dívány Vakbarát Hírportál

Teszt: a profi sem tud sokkal többet, mint a hobbi fúró

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 53 fúró- és csavarozógépet tesztelt le laboratóriumi körülmények között nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a készülékek könnyen használhatóak-e, mennyire terhelhetőek és biztonságosak, illetve milyen felszereltséggel rendelkeznek.

A teszt eredménye alapján nem feltétlenül érdemes százezres összeget költened álmaid fúró- és csavarozógépére, mivel már 35 ezer forintért is találhatsz egy gépet, ami szinte ugyanannyit tud, mint a drágábbak. Azért csak szinte, mert kénytelen leszel megbékélni vele, hogy az akkumulátora nem túlzottan acélos. A biztonság terén szintén érdekes kép rajzolódott ki. Az talán nem annyira meglepő, hogy a lista végén szereplő termékek között van olyan, amelyik nem ment át a teszt minden részén, de az már igen, hogy az „aggályos” minősítés a drágábbaknál is előfordult. Sőt, a legjobbakról kiderült, hogy annyira azért nem jók, hogy alkalmasak legyenek az ütvefúrásra.

Meggyűlhet a bajod a betonfallal

Ha betonfallal szeretnél dolgozni, fontos, hogy a gép megbirkózzon az ütvefúrással. A rossz hír, hogy a tesztelt termékek közül mindössze 13 rendelkezik ilyen funkcióval, és csak 5 érdemelt ki legalább közepes pontszámot ezen a téren. Ha a vásárlással kacérkodsz, 43-76 ezer forintos kiadással kell kalkulálnod.

shutterstock 57584779

Habár a termékek nagy része átment a biztonsági teszten – ami az áramütés és a túltöltődés elleni védelemre, illetve az akkumulátorok biztonságosságára is kitért –, a szakemberek arra jutottak, hogy 5 készülék működése bizonyos szempontból aggályosnak tekinthető. A többségük 30 ezer forint körüli áron kapható, de az egyikért például 60 ezer forint feletti összeget kérnek.

Egy olcsó is bejutott az élmezőnybe

A vizsgálaton összesen 12 készülék – a nagy márkák, mint az AEG, Bosch, Ryobi, Fein, Metabo, Stanley Fatmax termékei – ért el legalább 75 százalékos összesített eredményt. A lista elején ugyan egy drágább, 105 ezer forintos Makita fúrógép végzett, ám az élbolyban egy olcsóbb Stanley Fatmax termék is képviseltette magát, ami 35 ezer forintos áráért cserébe 75 százalékos teljesítményt nyújtott.

shutterstock 620676392

A legjobbakról általánosságban az mondható el, hogy viszonylag jól lehet velük fúrni, csavarozni, biztonságosak és bírják a folyamatos használatot, ütvefúrásra viszont egyik sem alkalmas, akkumulátoraik teljesítménye pedig széles spektrumon mozog.

A lista végén 3 termék zárkózott fel 50 százalékos vagy rosszabb eredménnyel, amit annak köszönhettek, hogy minden szempontból gyengébben vizsgáztak a többi készülékhez képest. Ide tartoznak azok is, amelyek részben elhasaltak a biztonsági teszten. Mindhárom esetben olcsóbb, 9-38 ezer forintos készülékekről van szó.

Márkán belül is nagy a szórás

Bár a legdrágább versenyzők jellemzően az élen végeztek, az egyes márkák különböző termékei között jelentős eltérések mutatkoztak. Míg egy 40 ezer forintos Ryoby készülék például 75 százalékot szerzett, addig ugyanennek a gyártónak a 76 ezer forintos gépe csak 67 százalékot ért el. A Black & Deckerről szintén hasonló tapasztalatok születtek: a legjobban egy 24 forintos fúrógép muzsikált, miközben kétszer ennyiért beszerezhető márkatársa mögötte végzett.

shutterstock 1015326340

Akkor most milyet vegyek?

Ha csak alkalmanként van szükséged fúró- és csavarozógépre, amikor mondjuk szeretnél megjavítani valamit vagy bútorokat szerelnél össze, az egyesület szerint nem feltétlenül van értelme 50-90 ezres kiadásokba verni magad. 

„24-40 ezer forint között is találunk olyan készüléket, amelyikkel viszonylag jól lehet fúrni és csavart behúzni, jól bírják a strapát. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy ezek közül soknak elég gyenge az akkumulátora, de ezt ki tudjuk küszöbölni úgy, ha a tartalék akkumulátort töltőre tesszük, így folyamatosan tudunk dolgozni”

– írta konklúziójában a TVE.

Oszd meg másokkal is!

Rovatok