Dívány Vakbarát Hírportál

Így férj el a kézipoggyászodban, ha fapadossal utazol

Ha a repülőjegy-vásárlást követően a pénztárcád tartalmát az üresség jellemzi, és nem kívánsz nagyobb poggyászra áldozni, a lehető legjobb helyen jársz.

A fapados utazás egyik fő hátulütőjét alighanem a nem túl turistabarát poggyászszabályok jelentik. Az olcsó jegyeket kínáló légitársaságoknál jellemzően csak egy kisméretű táskát lehet ingyenesen felvinni a gépre. A helyzet szerencsére nem teljesen reménytelen. Továbbiakban a Lifehacker szerzőjétől kaphatsz csomagolással kapcsolatos gyakorlati iránymutatást. Beth Skwarecki ötnapos párizsi kiruccanása apropóján osztotta meg vonatkozó tapasztalatait.

A Wizz Airnél enyhül a szigor

A jó hír az, hogy a Wizz Air eltörli a nagy kézipoggyász díját, így 55×40×23 centiméteres mérethatárig elkerülheted, hogy a zsebedbe kelljen nyúlnod. A rossz hír meg az, hogy az új szabály október 29-én lép életbe, ezért ha a következő pár hónapban utazol, plusz anyagi ráfordítás nélkül a 42×32×25 mérettel leszel kénytelen beérni.

A mérőszalag a barátod

Mielőtt elkezdenéd felmérni, hogy milyen tárgyakra lesz feltétlenül szükséged, először a táskád analizáld. Hiába támad az a benyomásod, hogy poggyászod térbeli kiterjedése racionális határok között mozog, a fapados cégek repülőtéren dolgozó munkatársai ilyen téren nem ismernek kegyelmet. Ha feltűnik nekik, hogy poggyászod terebélyesebbnek látszik az indokoltnál, és nem sikerül beleszuszakolni azt a kihelyezett keretbe, akkor bizony azonnali hatállyal meg fognak sarcolni. Éppen ezért tegyél magadnak egy szívességet, ragadj mérőszalagot és ellenőrizd, hogy táskád méretei szinkronban vannak-e a szabályzattal.

shutterstock 538628437

Legyen B-terved

Készülj fel minden eshetőségre. Lehet, hogy vakációd során szuperolcsón kapsz jegyet egy belföldi járatra, és hirtelen egy kisebb repülőn kötsz ki, amin nincs olyan opció, hogy poggyászostól lépj a fedélzetre. Aggodalomra azonban semmi ok! A repülés időtartalmára nélkülözhetetlennek ítélt tárgyaid zsúfold össze egy kézitáskában/övtáskában/rendszerezőben, majd tedd bele az előtted lévő ülés háttámlájának zsebébe. Tudod, ahol azok a riasztó ábrák is vannak.

Mutass önmérsékletet

Beth Skwarecki szerint az egytáskás iskola leginkább az egyszerű igényű, egyszerű utakat kedvelő embereknél működőképes. Ő például sem a laptopját, sem más munkaeszközét nem hurcolja magával, és beéri néhány váltás ruhával, az alapvető piperecikkekkel (amik a szappanra és a samponra nem terjednek ki, mert ilyeneket bárhol lehet venni), egy rajzkönyvvel és egy mobiltöltővel.

„Úgy csomagoltam, hogy minden napra legyen tiszta zoknim, ingem és fehérneműm. Azt terveztem, hogy egy ruhát egyszer, egy nadrágot pedig kétszer fogok viselni. (Ha keményebb lennék, két szerelést csomagoltam volna, és az egyiket esténként kimostam volna a hotelben.)”– ismertette taktikáját Skwarecki, aki rendkívüli önmérsékletet mutatva ellenállt a kísértésnek, hogy kedvenc szoknyáját is elvigye – „végszükség esetére”.

Skwarecki azt mondja, a necces tárgyaknál érdemes feltenni a kérdést: mit tennék, ha szükségem lenne rá, de épp nincs nálam? Egy szoknya például könnyedén helyettesíthető rövidnadrággal. Ha viszont túlzásba viszed a városnézést, egy sarokvédő betét hiánya szó szerint is fájó pont lehet, amíg az ismeretlen terepen felkutatsz egy gyógyszertárat.

Csak okosan a szuvenírekkel!

Amennyiben már megtörtént veled, hogy annyi ajándéktárgyat halmoztál fel rokonságod számára, hogy az már meghaladta táskád befogatóképességének határait, a jövőben a következő stratégiákat érdemes követned. Az első bizonyára nem lesz kimondottan nagy meglepetés: olyan szuveníreket válassz, amik kellőképpen kicsik és könnyűek. Az anyukád nem feltétlenül veszi hasznát egy tizedik vázának, egy szakácskönyvnek viszont talán igen. Főleg, ha veszed a fáradságot, és a hazaúton lefordítod neki az ízléséhez passzoló recepteket – pont, ahogy Skwarecki is tette. A nasikkal szintén nem foghatsz mellé. Mindenki szereti az új ízéket, ráadásul ezekkel viszonylag egyszerűen kitöltheted a kihasználatlan négyzetcentimétereket. Van, aki már néhány kinyomtatott fotóval is lenyűgözhető. Így két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen nem veszítesz az értékes helyből.

shutterstock 506778337

Nem muszáj mindent hazacipelned. Nyugodtan hajigáld ki a mini kozmetikumokat és higiéniiai termékeket, amiket már csak pár alkalommal tudnál használni. Végső esetben még mindig megteheted, hogy veszel, netán eleve viszel egy másik táskát, majd zsákmányodat külön poggyászként adod fel, vagy ha úgy olcsóbb, postai úton küldöd haza.

Skwarecki listája

  • A táska: Neki éveken át egy Eddie Bauer márkájú futártáska volt a hű társa, míg férje egy Swiss Gear hátizsák mellett kötött ki.
  • Nagy és nehéz tárgyak: Az egyetlen csomagolási kihágás, amit Skwarecki engedélyezett magának, egy pár magassarkú bőrcipő volt. Ezekbe zoknikat és alsóneműket tömködött, hogy megtartsák az alakjukat, majd lazán műanyag zacskóba csomagolta az egészet, hogy ne piszkolja össze többi cuccát. Utazópárnáját az említett módon táskája fogantyújára kötötte.
  • Ruhák: a négy éjszakás útra négy inget, egy nyári ruhát, egy rövidnadrágot, illetve öt váltás zoknit és alsóneműt rámolt be, amik az úton viselt sportcipővel, dzsekivel és nadrág-ing kombóval egészültek ki.
  • Pipereholmik: rúzs, dezodor és más alapvető kozmetikumok egy cipzáras piperetáskában, hidratáló krém és fogkrém egy lezárható műanyag zacskóban.
  • Kütyük: töltőkábel, külső akkumulátor, fejhallgató-elosztó és egy fülhallgató.
  • Egyebek: könyv a repülőútra, rajzkönyv firkáláshoz, néhány rajzeszköz, energiaszeletek, pénztárca, útlevél, stb.

Gondolkozz nagyban, csomagolj kicsiben

Első lépésként szabadulj meg a táskádban kallódó tárgyaktól, hogy tiszta lappal indulhass. Ezután a következő irányelveket ajánlatos szem előtt tartanod:

  • Mindenből válaszd a legkisebb kiszerelést! A célnak egy mini fogkrém vagy egy kis tégelynyi testápoló is tökéletesen megfelel, néhány napra úgysem lesz többre szükséged. Hasonlítsd össze a szerkóid: kabátjaid, pulóvereid közül azokra szorítkozz, amik vékonyabbak, ám így is kellőképpen melegek.
  • Tekerd össze a ruháid! Ha helyszűkével küzdesz, így nyerhetsz egy kis mozgásteret. A zoknik és pólók a tekercs belső részében legyenek, kívülre meg mehetnek a könnyen gyűrődő göncök.
  • Öltözz be! A haladó fapados utazók régóta élnek ezzel a nem mindig komfortos, de kétségkívül hatékony lehetőséggel. Ha bevállalod, hogy mondjuk farmerben utazol, és a rövidnadrágot a táskádban hagyod, máris némi helyhez jutottál. Kispárnád kényelméről ellenben nem feltétlenül kell lemondanod, csak kösd rá a táskád fülére.
  • Rendszerezd a cuccaid! Ne hagyd eluralkodni a káoszt! Pakolj rendszerezőkbe, összetekerd ruháidat pedig használd térelválasztóként. Ügyelj rá, hogy irataid könnyen elérhetőek legyenek. Ezeket rakd a belső zsebekbe, ahonnan szükség esetén megfeszített bányászati műveletek nélkül is hozzájuk férhetsz.
Oszd meg másokkal is!

Rovatok