Dívány Vakbarát Hírportál

Így ismerd fel és így kezeld a pszichózist

A pszichózis fogalmát többnyire olyan esetekben használják, amikor a beteg elveszti a kapcsolatát a valósággal, téveszméi és hallucinációi vannak. Ezt kiválthatja a túlzott drog- és alkoholfogyasztás, de a háttérben sokszor ennél komolyabb probléma áll.

Hosszabb-rövidebb ideig tartó pszichózist a különböző betegségeken és mentális zavarokon kívül okozhat a túlzott alkohol- és kábítószer-fogyasztás, illetve ezeknek a szereknek a megvonása is. A pszichózis fő jellemzői, hogy az érintett realitásérzéke eltorzul, hallucinál, elveszti a kapcsolatot a valósággal. De hogyan ismerhetjük fel ezt az állapotot, és mivel tudunk segíteni ilyenkor? A GoodTherapy segít a kérdések megválaszolásában.

Veszélyes terep

A kábítószer-használathoz kapcsolódó pszichózis tünetei jellemzően intenzívek, hirtelen alakulnak ki. Sokszor nehéz megkülönböztetni a gyógyszer által kiváltott pszichózist az állapot más formáitól. Ennek az az oka, hogy sok olyan ember, aki mentális betegségek miatt szenved pszichózisban, szintén használ különböző kábítószereket.

Egy 2009-es tanulmány eredményéből kiderül, hogy az amfetamin, a kannabisz, a kokain és az opioidok felhasználói is sokan tapasztaltak pszichózist. A kábítószerezés mértékével és gyakoriságával egyenesen arányos a pszichózis előfordulása.

A drog indukálta pszichózis tünetei

Sok gyógyszer, például az LSD hallucinációkat okoz, melyek súlyosabb formája a kábítószer indukálta pszichózis. Olyan drogfogyasztóknál is jelentkezhet, akik korábban soha nem tapasztaltak ilyet, és sok esetben a pszichózis egyre hosszabb ideig tart. Az állapot létrejöhet kábítószer-megvonás hatására is főleg, ha korábban hosszú ideig és rendszeresen fogyasztott drogot az illető.

Bármely olyan gyógyszer, amely megváltoztatja az agy kémiai tulajdonságait, beleértve azokat a gyógyszereket, amelyek önmagukban nem okoznak hallucinációkat, okozhatnak pszichózist. Az állapotot még az olyan, széles körben alkalmazott gyógyszerek alkalmazása is előidézheti, mint a szteroidos gyulladáscsökkentő.

Leggyakrabban az alkohol, az amfetaminok, a fenciklidin (PCP), a kokain és a hallucinogén kábítószerek okozzák a pszichózist. Ezt könnyen észrevehetjük, ha a következő tünetekre odafigyelünk:

  • Paranoia, ez a hallucinációk nélküli téves eszméket foglalja magában.
  • Hallucinációk során a személy olyan dolgokat lát, amik nincsenek jelen.
  • Téveszmék miatt a személy sokszor úgy érzi, hogy követik vagy megfigyelik.
  • Veszélyes viselkedést mutathat a személy, ha egy belső hang hatására például megpróbál repülni, vagy kárt tenni magában vagy a környezetében. Ilyenkor sokszor agresszívvá válhat az ember.
  • Elszakadás más emberektől vagy a valóságtól.

Így különböztethetjük meg a kábítószer indukálta pszichózist az állapot más fajtáitól:

  • Úgy tűnik, hogy drog hatása alatt áll, vagy a hatás elmúlóban van.
  • Az állapot hirtelen jelentkezik.
  • Általában intenzívebb, mint a pszichózis más fajtái.

Egyesek vegyes pszichózist tapasztalnak. Ez azt jelenti, hogy a személy olyan állapottól szenved, amely pszichózist okoz, például a skizofrénia, azonban emellett kábítószerhez is nyúl. Kifejezetten nehéz a pszichózis ilyen formájának a kezelése, hiszen az orvosok nehezen választják el a drog és a betegség által okozott tüneteket. A pszichózist kiváltó betegségek melletti kábítószer-fogyasztás fokozza a drog indukálta pszichózis kialakulását.

Nem könnyű helyzet
Nem könnyű helyzetShutterstock

Mennyi ideig tart?

A kábítószer indukálta pszichózis általában csak addig tart, amíg a gyógyszer kiürül a testből. Súlyos drogfogyasztók esetében a tünetek hosszabb ideig tapasztalhatók, mivel ilyenkor a szervezetben több a kábítószer. A legtöbb esetben a pszichózis kevesebb mint egy napig tart.

Az amfetaminok, a PCP vagy a kokain által kiváltott pszichózis hosszabb ideig, súlyos esetekben akár hetekig is eltarthatnak. A tartós pszichózis mögött jellemzően valamilyen mentális betegség is áll, például skizofrénia vagy bipoláris személyiségzavar.

Előfordulnak olyan esetek is, amikor a drogok használata megváltoztatja az agyat. Ez jellemzően a neuronok károsodása vagy a neurotranszmitter szintjének megváltoztatása miatt következik be, és általában mentális egészségi problémákat vonnak maguk után. Ennek a folyamata egyelőre nem világos az orvosok számára sem, hiszen rengeteg pszichés betegséggel küzdő ember fordul a drogokhoz, így a két tényező által okozott tüneteket különösen nehéz szétválasztani és diagnosztizálni.

Jó, jó, de mégis, mit tehetünk?

A kábítószer okozta pszichózis kezelése általában az állapotot előidéző szer leállításával kezdődik. Ezután a beteget érdemes egy biztonságos és nyugodt környezetbe helyezni megfigyelésre. A nyugtatók és más szorongásoldó szerek segíthetnek a pszichózis tüneteinek csökkentésében, azonban erre nincs minden esetben szükség. Néha jobb, ha a beteget csak biztonságos környezetben tartjuk, különösen akkor, ha korábban hallucinogén szert fogyasztott.

Cyndi Turner mentális egészségügyi tanácsadó szerint kifejezetten fontos a kábítószer indukálta pszichózis felmérése, ezért elmagyarázza, hogyan segíthetünk: „A biztonság a legfontosabb szempont olyankor, ha valaki pszichózisban van. A lehetőségekhez mérten állapítsuk meg, hogy mit él át, mit tapasztal, aki épp pszichózist él át. Van esély arra, hogy kárt tesz önmagában vagy a környezetében? Vannak olyan egészségügyi problémái, amik növelik a szívritmuszavar vagy a szívroham kialakulásának kockázatát? Fontos, hogy ne hagyjuk egyedül, amíg elmúlik a kábítószer hatása, és próbáljuk megnyugtatni, hogy a jelenlegi állapot nem állandó, hamarosan el fog múlni.

Amikor a pszichózist vényköteles gyógyszerek váltják ki, fontos, hogy alternatív megoldást találjunk – különösen akkor, ha a gyógyszert komoly egészségügyi probléma, például szívbetegség kezelésére írták fel. Fontos, hogy a kezelőorvos ismerje a beteg előéletét, mivel a korábban átélt pszichózis sokszor növeli a jövőbeni pszichózis kialakulásának kockázatát is.

Általában a kábítószer okozta pszichózis csak egy viszonylag rövid állapot. Ez sokszor a környezet számára is ijesztő lehet, hiszen nem ritka, hogy agresszivitáshoz, bántalmazáshoz vezet. A terápia segíthet a pszichózis okozta károk helyreállításában, valamint a kábítószer-függőség leküzdésében is. Érdemes azonban odafigyelnünk, hiszen a gyógyszerek által kiváltott pszichózis esetenként súlyos pszichotikus rendellenességet, például skizofréniát jelez.

Ha a pszichoszomatikus tünetek egy-két napon belül nem múlnak el, mindenképp forduljunk orvoshoz. Az állapot kezelése általában a különböző gyógyszerek, életmódváltás és terápia kombinációjával éri el a kívánt hatást, hiszen a fizikai tünetek megszüntetése mellett a szellemi egészség visszaállítása is ugyanolyan fontos.

Oszd meg másokkal is!

Rovatok