Dívány Vakbarát Hírportál

A tönk széléről is van visszaút!

Volt már olyan, hogy padlón voltál anyagilag? Ha igen, tudod, hogy mennyire deprimáló tud lenni ez a helyzet. Főleg akkor okoz stresszt, ha nemcsak a saját megélhetésed, de a családodé is veszélybe kerül emiatt. De ne feledd: akár a munkahelyed elvesztése, akár korábbi rossz pénzügyi döntések sodortak a tönk szélére, mindig van visszaút.

Ha a pénz önmagában nem is feltétlenül boldogít, azt hiszem, azt kevesen vitatják, hogy a pénzhiány bizony komoly fejfájást tud okozni. Az, hogy milyenek az anyagi lehetőségeid, az étkezésedre, a lakhatásodra, a ruházkodásodra, sőt még a kultúrafogyasztási szokásaidra is komolyan kihat. Az American Psychological Association javaslatait mi is kiegészítettük egy-egy tippel, mert segíteni szeretnénk, merre indulj, ha sehogy sem jössz ki a pénzedből.

Szűrd meg az információt!

Persze fontos, hogy képben légy, de azzal biztosan nem teszel jót magadnak, ha csüngsz a gazdasági helyzettel kapcsolatos híreken. Akár a kilakoltatott lakáshitelesekről, akár a dübörgő gazdaságról szólnak a blikkfangos címek, abban biztos nem segítenek, hogy a saját helyzetedet objektíven lásd. Könnyen túlreagálhatsz egy-egy hírt, vagy ellenkezőleg: apátiába süllyedhetsz, ha azt mondják a tévében; úgysincs kiút. Ha a saját megfeneklett hajódat szeretnéd újra vízre tenni, higgadt cselekvésre van szükséged.

Először is keresd meg a stresszorokat!

A rossz anyagi helyzet nem mindenkinek ugyanott fáj. Lehet, hogy gyerekjátékra nem tudsz rendesen költeni, vagy magadnak nem vettél ezer éve ruhát – ha kicsit utánagondolsz, biztos meg tudod mondani, melyik az az 1-2 terület, ahol a legjobban sajog, hogy nincs rá pénz.

Írd össze ezeket, és ezek felől közelíts. Készíts tervet, mire lenne szükséged ahhoz, hogy a saját szükségletpiramisod rendben legyen, és ragaszkodj is ehhez a tervhez. Gyerekjátékokat és ruhát sokkal olcsóbban beszerezhetsz például az egyre népszerűbb adományboltokban. Ha  pedig olyan alapvető dolgokra nem futja, mint a számláid befizetése vagy a hiteltörlesztés, ezt kell kezelni: keresd fel a bankodat vagy az energiaszolgáltatót, kérj tőlük segítséget. A települési önkormányzatok adósságkezelő szolgáltatásainak is érdemes utánanézned.

Próbáld meg jól kezelni a stressz!

Amikor nagy rajtunk az anyagi nyomás, sokan gyors, tüneti kezelést keresünk: többet dohányzunk, iszunk, de nem ritka az sem, hogy valaki épp egy anyagi mélyponton kezd el szerencsejátékozni. Fontos, hogy észrevedd, ha nálad is negatív tendencia kezdődik: a fenti szenvedélybetegségek csak mélyítik a szakadékot, amiből egyébként sem könnyű kimászni.

Ha úgy érzed, nem jó irányba indultál, keresd fel a háziorvosod, aki segít majd, hogy hozzáférhess a neked megfelelő pszichés támogatáshoz.  

Próbálj meg profitálni a nehézségekből!

A gödör aljáról csak felfelé vezet az út. Ha elmentél a falig, és eljutottál arra a pontra, hogy a nulláról kezdj, tényleg fontos, hogy építkezésbe fogj. Ha munkanélküli lettél, érdemes a munkaügyi központokban érdeklődnöd elsősorban az állásajánlatokról, de a támogatott képzések is nagyon hasznosak lehetnek. Egy ilyen nehéz időszak jó alkalom lehet arra, hogy felülvizsgáld, a szakma, amiben eddig dolgoztál, mennyire keresett manapság, mert könnyen lehet, hogy átképzéssel hamar jobban fizető munkában tudnál elhelyezkedni. 

Kérj profi segítséget!

Nem biztos, hogy egyedül meg tudsz birkózni a nehézségekkel. Egy ilyen időszakban pénzügyi tanácsra és mentális támogatásra is szükséged lehet, hogy véghez is tudd vinni, amit elterveztél. Ha túl nagy a nyomás, mindenképpen kérd szakember segítségét. Érdemes tájékozódnod, mert léteznek a társadalombiztosítás terhére igénybe vehető terápiák is!

És még?

Akár már rossz anyagi helyzetben vagy, akár csak azt tervezed, hogy ráncba szeded a pénzügyeidet, mindenképpen érdemes letöltened valamilyen költségvetés-kezelő appot, vagy előkapnod a kockás füzetet. Vezesd bevételeid és kiadásait, elképzelhető, hogy meg fogsz lepődni, ha látod, mire költesz aránytalanul sokat vagy keveset.

Ha többfelé fizetsz különböző hiteltörlesztéseket, érdemes lehet ezeket egy, átlátható hitellel kiváltani, hogy könnyebb és tervezhetőbb legyen a törlesztés. De vigyázz! Ne élj a csábító, új hitel felvételére buzdító ajánlatokkal. Amikor meg vagy szorulva, nagyon kecsegtetőek ezek a konstrukciók, de míg a kapott pénz hamar el tud folyni, a törlesztőrészletek még évekig nehezíthetik az életedet.

Vedd kezedbe a dolgokat!
Vedd kezedbe a dolgokat!Shutterstock

Érdeklődj a helyi családsegítő szervezeteknél, milyen támogatást tudsz esetleg igénybe venni, hogy könnyebb lehessen a helyzetetek!

Még a legsúlyosabb helyzetekben is van megoldás, a Kormányablakoknál elindítható csődvédelmi eljárás segíthet, hogy ne ússzon el mindened.

És fontos a megelőzés is. Önhibádon kívül is kerülhetsz nagyon nehéz helyzetbe, de a legjobb, ha már akkor elkezded a pénzügyi tudatosságot, amikor nincsenek nyomasztó kényszerítő körülmények. Ezzel a gyerekednek is jó példát mutatsz. 

Oszd meg másokkal is!

Rovatok