Dívány Vakbarát Hírportál

15 alapos érv a sörivás mellett

Sörözni elsősorban nem azért szoktunk, hogy egészségesebbek legyünk tőle, pedig az ital ilyen téren is rendelkezik pár komoly előnnyel.

Ha eddig nem lett volna elegendő indokod a sörözésre, most egyből tizenötöt sorakoztatunk fel mellette. A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásait a Daily Meal szedte csokorba a közelmúlt tudományos eredményeire tekintettel.

1. Boldoggá tesz

Igen, a sör tényleg boldogabbá tesz, és nem csupán az alkoholmámor következtében. Legalábbis egy friss kutatás szerint, amely arra jutott, hogy az ital egyik összetevője boldogsághormonokat szabadít fel az agyban.

2. Növeli az önbizalmat

Az előbb említett tanulmány egy másik okot is szolgáltatott a sörivásra: a kísérlet résztvevői jelentős önbizalom-növekedésről számoltak be. Persze, ez nem jelenti azt, hogy mentális problémáid megoldásában a sörre kéne támaszkodnod.

Üdít, táplál és felvidít
Üdít, táplál és felvidítShutterstock

3. Hosszú élettel kecsegtet

Tudod, hogy mi a hosszú élet titka? Nyugi, más se nagyon! Az mindenesetre biztató jel lehet minden malátarajongó számára, hogy két százéves hölgy is a rendszeres sörözést jelölte meg a békés öregkor zálogaként. Olive Netting például azt állítja, hogy 37 éves kora óta minden nap legurít egy Guinnesst.

4. Nem hagy elbutulni

Bizonyára viszonylag kevesen iszogatnak kifejezetten azért, hogy pengén tartsák az agyukat, néhány tanulmány viszont arra mutat, hogy a mértékletes sörfogyasztás (a hangsúly itt a mértékletesen van!) igenis hatékony fegyver lehet az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében.

5. Tele van tápanyagokkal

A sört nem véletlenül nevezik folyékony kenyérnek. Nemcsak üres kalóriákat tartalmaz, hanem egy sor értékes tápanyagot is. Attól függően, hogy milyen sör van a poharadban, folsavhoz, B-vitaminhoz, szelénhez és káliumhoz juthatsz belőle, ami egyes hiánybetegségek ellen is védelmet nyújthat.

6. Óvja a szívet

Bár a túlzott alkoholizálás súlyos betegségekhez vezethet, egy 2003-as tanulmány azt állapította meg, hogy a sör kis mennyiségben fogyasztva mérsékeli az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, ami gyakori rizikófaktornak számít a szívbetegségeknél.

7. Kedvezően hat a koleszterinszintre

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) által publikált kutatás alapján a mértéktartó sörfogyasztók szervezetében lassabban szívódnak fel a jó koleszterinek, ami szintén előnyös az egészségre nézve.

8. Erősíti a csontokat

A National Institutes of Health tudományos intézet szerint a legtöbb sörben fellelhető kovasav gyorsítja a csontképzést, melynek köszönhetően a későbbiekben kevésbé fog fenyegetni a csontritkulás veszélye. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a tej jóval hatékonyabb ezen a téren.

9. Megmenthet a vesekőtől

Finn tudósok szerint a sörözés a vesekő ellen is hatásos – nem kicsit, nagyon. Vizsgálatuk kimutatta, hogy napi egy üveg sör körülbelül 40 százalékkal csökkenti annak az esélyét, hogy valaha is szembe kelljen nézned a kellemetlen betegséggel.

10. És az agyvérzéstől

A Harvard Egyetem Közegészségtani Intézete szerint a sörfogyasztás preventív szerepet tölthet be a stroke egyes fajtáival szemben. Feltéve, hogy nem literszámra döntöd magadba, mert napi 4 itallal már ellentétes hatást érhetsz el.

11. Sőt, a cukorbetegségtől is

A Harvard kutatói megállapították, hogy azok a ritkán italozó férfiak, akik napi 1-2 sörrel egészítették ki étrendjüket, általánosságban egészségesebbek lettek, és csökkent náluk a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata. A szakemberek a biztonság kedvéért hozzátették, hogy emiatt nem feltétlenül kéne elkezdened sörözni, de ha ezt egyébként észszerű határok között teszed, akkor oké.

Sörből is megárt a sok - hallgass az orvosokra, és ne vidd túlzásba
Sörből is megárt a sok - hallgass az orvosokra, és ne vidd túlzásbaShutterstock

12. Jót tesz a látásnak

Éleslátóvá sajnos nem ihatod magad, de az American Chemical Society tanulmánya szerint a visszafogott sörözés legalább abban segíthet, hogy idősebb korodban is megőrizhesd a látásod és a szürke hályogtól se kelljen tartanod.

13. Antioxidánsokat tartalmaz

A sörgyártásnál felhasznált komló flavonoidokban gazdag, így véd a rák ellen. Egyes kutatások szerint emellett ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

14. Segíti az edzés utáni regenerálódást

Egy fárasztó edzés után megjutalmazni magad egy sörrel nem is olyan borzasztó ötlet: a kiadós verejtékezés után a szervezetednek pont a sörben megtalálható szénhidrátokra és elektrolitokra van szüksége. Az alkohol azonban alapvetően dehidratáló hatású, ezért érdemes meginnod mellé 1-2 pohár vizet is.

15. Piszkosul finom

Oké, ez a rengeteg előny igazán szuper, de nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy egy finom sör pusztán az íze miatt is elképesztően jól tud esni az embernek. Ha szeretnél kipróbálni valami újat, de nem tudsz eligazodni a sörfajták útvesztőjében, kukkants bele alábbi cikkünkbe is.

Oszd meg másokkal is!

Rovatok