Sokaknál elképzelhetetlen a húsvét kalács nélkül. De érdemes a boltból beszerezni?
A gyors szerkesztőségi közvéleménykutatás szerint kétfajta ember létezik: az egyik, akinél elképzelhetetlen a húsvét kalács nélkül, a másik, akinél elképzelhetetlen a húsvét kaláccsal. A kalácsosak pedig további csoportokra oszlanak, van, aki a sósra esküszik, van, aki az édesre, van aki az édeset lekvárral vagy vajjal eszi, van aki szerint különleges íze lesz a sonka és az édes kalács együttállásának is, és vannak, akik szerint ez a különleges íz a borzalmasat jelenti, mert csak sós kaláccsal lehet sonkát enni. Ebben nem szeretnénk mi igazságot tenni, viszont elindítunk egy szavazást, ahol mindenki elmondhatja, hogy mit is gondol.
Ahogy ez egy gyors utánajárás során kiderült, erre sincs megfelelő válasz. A Pékszövetség álláspontja szerint a klasszikus húsvéti kalács az a pászkakalács. Ez a leírás szerint csonka kúp alakú, alsó átmérője 20 cm, felső átmérője 28 cm, 12 cm magas, cakkozott szélű formában sült. Bonyolult formázással és díszítéssel készült, domború felületű. mint egy 1,5 kg tömegű ünnepi kalács. Külseje világosbarna, a felületet sodort tésztaágból kialakított kereszttel díszítik, amelynek szárain és közepén tésztarózsa van (ezek Krisztus öt sebét jelképezik). A keresztet tésztakoszorú veszi körül (ez pedig Krisztus töviskoszorújára utal).
A kalács belseje fehér, foszlós szerkezetű, amelyben a mazsola egyenletesen oszlik el. Íze, illata kellemesen aromás, édeskés. A sütőforma méretétől függően a termék tömege lehet 2-1,5 - 1-0,5 kg. Ennek megfelelően alakul mérete is.
A kalács tésztája finom búzalisztből, lisztre számítva 50 százalék tej, 12,5 százalék porcukor, 7,5 százalék vaj, 5 százalék mazsola, 2,5 százalék élesztő, 1 százalék vaníliás cukor, 1 százalék só, ízlés szerint citromhéj felhasználásával készül. A díszítések kialakításához, valamint a felület megkenéséhez tojás is szükséges.
Néhány forrás szerint a kalács tésztája a 19. századig megegyezett a kenyér tésztájával, csak formájában különbözött. Aztán később került bele tojás, tej és élesztő, sőt néhány helyen töltelék is, vagyis nagyjából minden tájegységnek megvan a maga sajátos változata a húsvéti kalácsra.
A kalácsszentelés a katolikus hagyományokban különleges szerepet kap. Gyakran a sonkával együtt a kalácsot is megszentelték a vasárnapi szentmisén, utána került az asztalra. Húsvétkor a kalácsnak tökéletesnek kellett lennie. Nem maradhatott nyers a tésztája és nem is éghetett meg, a hibákból szerencsétlenségre következtettek. Ha ezt te is így gondolod, akkor nem szerencsés bolti kalácsokkal próbálkozni.
Alapvetően mindenhol húsvéti kalácsokat kerestünk, de ez egy ingoványos talaj. A Lidlben csak sós kalácsot találtunk, az Aldiban és Tescóban volt sós és édes húsvéti kalács is, a Sparban csak édes, és az sem húsvéti, az Auchanban szintén nem volt kifejezetten húsvéti kalács, úgyhogy egy édeset vettünk, viszont rengeteg bejglit láttunk, hogy ezzel is teljes legyen a képzavar. Külön mezőnyben teszteltük a sós és az édes kalácsokat, a szubjektív vaktesztben 0-5 pontig osztályozták a résztvevők a kalácsokat, aztán átlagoltunk, és ez adta ki a végső eredményt.
Az egyöntetű vélemény az volt, hogy ez a csapat siralmas, ugyanis az egy dolog, hogy nem sósak, de semmilyen más ízük sincs. A pontegyezés miatt nem tudjuk elsütni azt a poént, hogy a három versenyző mindegyike dobogós helyet csípett meg, viszont kijelenthetjük, hogy két első helyezett lett.
2. helyezett: Ceres sós húsvéti kalács - 1,3 pont (Tesco, 399 forint)
"Ez nem is kalács. Olyan, mint egy többnapos kenyér"- mondta egyik tesztelőnk, vagyis ez a kalács még biztos a 19. század előtti eszményben készült, hiszen addig gyakorlatilag ugyanolyan tésztából készült, mint a kenyér, csak más volt a formája. De mások sem voltak túl lelkesek, az egyszerű becsmérlések mellett még olyanok hangzottak el, hogy:
Összetevők: búzaliszt, ivóvíz, növényi olajok (pálma, repce), élesztő, cukor, sovány tejpor, étkezési só (1%), dextróz, emulgeálószerek (zsírsavak mono.és digliceridjei, zsírsavak mono-és digliceridjeinek mono-és diacetil-borkősav-észterei, nátrium-sztearoil-2-laktilát), aroma, tartósítószer (nátrium-propionát), lisztkezelő szer (aszkorbinsav).
1. helyezett: Lidl sós kalács - 2,1 pont (Lidl, 199 forint)
Sima sós kalács néven fut a Lidlben, és a dolog érdekessége, hogy bár több egységben is próbálkoztunk, egy üzletet kivéve mindenhol csak a hűlt helyét találtuk. A tesztelők közül volt, akinek ízlett, de többen felrótták, hogy nagyon száraz.
Összetevők: nincs adat
1. helyezett: Aldi húsvéti sós kalács - 2,1 pont (Aldi, 299 forint)
Holtversenyben az Aldi kalácsa lett a legjobb, ez külön csomagolt, de ugyanúgy a pékáru részlegen kell keresni. Azt többen felrótták neki, hogy túl sós, de azért kapott pozitívabb véleményeket is, meg olyanokat, amikről mindenki döntse el maga, hogy az most pozitív vagy negatív.
Összetevők: búzaliszt, víz, növényi zsír (pálma), élesztő, kristálycukor, étkezési só (1,6%) tejsavópor, sovány tejpor, emulgeálószerek (E481, E472e, E471), tartósítószerek (E282, E200) zsíros szójaliszt, búzaliszt, porított kovász, lisztkezelőszer (E300), enzimek.
Azért ebben a kategóriában már volt olyan, ami magasabb átlagpontot kapott, igaz, az nem a szó szoros értelmében húsvéti kalács, csak mikor rákérdeztünk, hogy az van-e, akkor azt a választ kaptuk, hogy ezt vigyük, persze megehetjük húsvétkor is. De nézzük részletesebben.
4. helyezett: Ceres Húsvéti Kalács - 1,9 pont (Tesco, 399 forint)
A Ceresnek nem igazán jött be ez a húsvéti téma, sem a sós, sem az édes kalácsuk nem aratott túl nagy sikert. "Ez akár a sósavak között is indulhatott volna" - és ez csak az első vélemény.
Összetevők: búzaliszt, ivóvíz, cukor, növényi olajok (pálma, repce), élesztő, sovány tejpor, étkezési só, vitális búzaglutin, dextróz, emulgeálószerek (zsírsavak mono.és digliceridjei, zsírsavak mono-és digliceridjeinek mono-és diacetil-borkősav-észterei, nátrium-sztearoil-2-laktilát), aroma, tartósítószer (szorbinsav), lisztkezelő szer (aszkorbinsav).
3. helyezett: Auchan kalács - 2,6 pont (Auchan, 249 forint)
Az Auchanban találkoztunk egyedül a húsvéti bejgli fogalmával. Nem arról van szó, hogy a karácsonykor rajtuk maradt bejglit árulnák, legalábbis a csomagoláson szereplő dátum szerint teljesen friss diós és mákos bejglit találtunk a kihelyezett nyuszis pulton. Kalácsból viszont hagyományos fonottat vásároltunk.
Összetevők: búzafinomliszt, víz, kristálycukor, sütőmargarin 80% (növényi olajok (pálma, repce változó arányban) és állati eredetű zsír (sertés) változó arányban, víz, emulgeálószerek (E471, E322), só, savanyúság szabályzó anyag: citromsav, tartósítószer: kálium-szorbát, szinezék:annatto, aroma), teljes tojáslé, sütőszer (dextróz, növényi olaj (repcemag, pálma változó arányban), búza glutén, emulgeálószer (E471, zsírsavak mono- és digliceridjei), E482, E472a, laktóz, tejfehérje, vajpor, feltárt búzaliszt, ízesítő (vanília, vaj), térfogatnövelő szer, szárított glükózszirup, színezék, lisztkezelő szer (aszkorbinsav), E920, enzim, só, lisztkezelő szer (búzaliszt, dextróz, babliszt (lóbab eredetű), lisztkezelő szer E300 enzim.
2. helyezett: Aldi húsvéti koszorúkalács - 2,8 pont (Aldi, 399 forint)
Nem klasszikus fonott formával készült az Aldi, ráadásul a boltban láttunk mandulás kivitelt is, ami elég jól nézett ki, de hát azt nehéz lett volna összehasonlítani a mandula nélküli kalácsokkal. Talán egyébként pont a kinézete miatt számított több tesztelő is kuglófízre, pedig hát ez kalács, nem kuglóf.
Összetevők: búzaliszt, víz, kristálycukor, növényi zsír (pálma), teljes tojáspor, élesztő, étkezési só, tejsavópor, sovány tejpor, aromák, , emulgeálószer (E472e, E481, E471), porított kovász (búzaliszt, víz starterkultúra), tartósítószerek (E282, E200) zsíros szójaliszt, színezék (E160a), lisztkezelőszer (E300), enzimek.
1. helyezett: Spar kalács - 3 pont (Spar, 279 forint)
A Spar saját márkás, csomagolt kalácsa lett a kedvenc a teszten, amit nem kizárólag húsvétkor lehet megvásárolni, vagyis érdemes egy próbát tenni vele akár sima hétköznapi vagy hétvégi reggelihez is.
Összetevők: búzafinomliszt, ivóvíz, cukor, margarin (növényi zsírok és olajok (pálma, repce, napraforgó), ivóvíz, étkezési só, emulgeálószer: zsírsavak mono-és digliceridjei, savanyúságot szabályzó anyag: citromsav, szinezék:karotinok), élesztő, sovány tejpor, tojáspor, étkezési só, emulgeálószerek:nátrium-sztearoil-2-laktilát, lecitinek (szója), lisztkezelő szer:aszkorbinsav, vaj aroma, vanília aroma, kalácsfény (sovány tej, víz, napraforgó olaj, tejfehérje, módosított kukoricakeményítő, savanyúságot szabályzó anyag: nátrium-foszfátok, színezék: karotinok), tartósítószer: kalcium-propionát.