Dívány Vakbarát Hírportál

Így ünneplik Európában a húsvétot

Míg nálunk a Húsvét a locsolkodókról szól, csokinyuszikról meg tojásfestésről, sonkáról, valamint a rengeteg evésről, Európa más részein más hagyományokkal találkozhat. A Forbes magazin összeszedte, hogy hol milyen rendezvényeket tartanak húsvét hetében, mi pedig megmutatjuk kedvcsinálónak, hátha talál hozzá akciós repülőjegyet. 

Sevilla, Spanyolország

Sevillában a húsvét előtti vasárnap veszi kezdetét a Nagyhét. A története egészen az inkvizíció idejére vezethető vissza, ilyenkor a templomi gyülekezetek naponta tartottak körmeneteket. A vezeklő felvonulások során Mária és Jézus életének és halálának eseményeit megjelenítő ereklyéket visznek át a városon. A közösségek a saját templomukból elindulva a híres sevillai katedrálison keresztül viszik vissza a nehéz szobrokat és egyéb ereklyéket. Gyakran faszerkezetű építményekre rakják a szobrokat, amik esetenként több száz kilót is nyomhatnak. Ezeket többen, a szerkezetet vállukra véve viszik végig a városon lassan, csoszogva, különleges jelmezekben. A kísérők, vagy bűnbánók ruhája is egyedi, és egyházközösségként eltérő. A nappali körmenetek mellett, tartanak éjszakait is, de van csendes körmenet és énekes menet is. 

Firenze, Olaszország

Húsvét vasárnapján Firenzében azért gyűlnek össze az emberek, hogy megnézzék, ahogy a dóm épületéből "kiszálló" galamb meggyújtson egy hatalmas fából készült szekeret. A faépítményt két fehér ökör húzza és rengeteg jelmezbe öltözött ember kíséri. A hagyomány messzire nyúlik vissza, egészen az első keresztes hadjáratig, a cél pedig a gazdag termés és aratás az évben. A szent tüzet kovakővel gyújtják, majd átviszik a Dómhoz, ahol maga az érsek gyújtja meg az oltárnál  galambot, ami egy drótkötélpályán keresztül száll ki a tűzijátékokkal és petárdákkal teli szekérbe, majd visszatér a dóm épületébe. 

Prága, Csehország

Prágában hasonló vásárt találhat, mint nálunk a Vörösmarty téren. A legkeresettebb termékek itt is a kézzel készített díszes tojások festéssel, vagy valamilyen más rendhagyó módszerrel dekorálva. A tojások mellett kis faszobrok, bábok és más kézzel készített díszek is várják a turistákat és a látogatókat. Ott szerdán fejeződik be az iskola, zöld csütörtökön csak zöld ételeket esznek (erre az alkalomra természetesen zöld sörrel is készülnek). A cseheknél is díszített tojást kapnak húsvét hétfőn a fiúk, ott azonban locsolkodás mellett fűzfavirgáccsal veszik üldözőbe a lányokat, hogy egészséget és életerőt adjanak nekik. Sőt, ilyenkor rendezik a szokásos nyúlversenyt is, amiben a nyusziknak különböző akadályokat kell átugrani. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Rovatok