Dívány Vakbarát Hírportál

Olcsó őszi városnézés, nem csak Európában: 20 város, harmincezerből

Ősszel is lehet nyaralni, igaz a tengerparton heverészés helyett szeptember végén vagy októberben már a városnézős túráké a főszerep. Körbenéztünk a fapados járatok piacán, milyen akciós ajánlatokkal csábítják Európa nagyvárosaiba az embereket. A jó hír: már 30 ezer forintból kijöhet egy retúrjegy illetékekkel, transzferrel. A rossz: ha nincs, aki kivigye a reptérre, inkább menjen BKV-val, mert az unortodox taxis tarifáknak köszönhetően harmadával drágább lenne mindez.

A jegyeket hétvégi időszakra kerestük, leginkább pénteki, esetleg csütörtöki indulással. Az árba a kézipoggyász díját is belekalkuláltuk, hiszen az a méret valószínűleg elég egy hosszú hétvégére, de néhány napra talán még a Wizz Air kisebb méretű kézipoggyásza is megfelelő, ha jól pakol, mert ez ingyenes, így akár azt az összeget is megspórolhatja. Megnéztük azt is, mennyibe kerül bejutni a városba a reptérről, és persze retúr jeggyel számoltunk, így jött ki a végső összeg.

Bari / Olaszország

Az ősz Olaszország déli részén még napsütéses, ha egy kis késői vénasszonyok nyarára vágyik, akkor ideális úticél, főleg, hogy nem is kerül sokba. A Wizz Air menetrendje sajnos pénteki indulást nem tesz lehetővé, de szombattól keddig olcsón meg lehet úszni az utazást. November 2-i indulással és 4-i érkezéssel 19.980 forintba kerül, erre még 2900 forint kézipoggyász díjat számolhat, és 10 eurós, tehát nagyjából 3000 forintos reptéri transzfer díjat. Összesen 28.760 forintba kerülhet az utazás.

bari
Chicago Tribune / Europress / Getty

Berlin / Németország

Fiataloknak hétvégére az egyik legjobb választás Berlin, hiszen a klubélet és a bulik egyik legnagyobb európai központja, amellett hogy Németország fővárosa. A Reichstag, a Brandenburgi kapu vagy a Gendarmenmarkt csak néhány Berlin számos látnivalója közül. Az utazáshoz az Easy Jet kínál olcsó repülőjegyeket. A legjobban az október 31-november 4 közötti időszak éri meg, ekkor 19.969 forint a jegy. Október 17-20-ig pedig 21.169 forintért utazhat. A városba helyi közlekedéssel tud bejutni, ami nagyjából 2000 forint. Összesen 21.969 forintba kerül az út.

Billund / Dánia

A városról elég annyit elmondani, hogy a Lego központja, és itt található a Legoland is. A város másik látványossága a Lalinda kalandpark, úgyhogy ez a hosszú hétvége akár a gyerekeknek is kikapcsolódást nyújthat. A Ryanair járatával október 4-6-ig 17.233 forintért juthat el a legolcsóbban, de ha november 1-3-ig menne, akkor is 20.178 forintba kerül a jegy. A városba jutással együtt összesen nagyjából 25.000 forintba kerül az út.

Charleroi / Belgium

Azért ennyire olcsó a repülőjegy Belgiumba, mert a fapadosok nem a fővárosi brüsszeli repülőtéren landolnak. A kisebb, de semmiképpen sem rosszabb charleroi-i repülőtér a külvárosban van, körülbelül 50 kilométerre a fővárostól. Mivel a szállás itt olcsóbb, érdemes elgondolkozni, hogy itt foglalja le a pihenéssel eltöltött hétvégére. Persze, ha nem várost nézni megy, itt azért csekély a látnivalók száma. A reptérről a busz körülbelül 3 euróért (887 forint) visz Charleroi központjába. A jegy ára 12.724 forint, október 25-i (péntektől) indulással és hétfőn, azaz október 28-án repül vissza. A jegyek ára Ryanairrel 14.498, ami elég csekély, szóval ha belefér a büdzséjébe feltétlenül vonatozzon el Brüsszelbe, a vonat ára oda-vissza körülbelül 10 euró (2958 forint).

belgium
Photonews / Europress / Getty

Dortmund / Németország

Dortmund látnivalói között a szép épületeket, a Reinoldi-templom üvegfestményeit, a Péter-templomot és a régi városházát szokták kiemelni. Ha pedig híres emberekről van szó, akkor a focisták jutnak a legtöbb ember eszébe. Ha szeretne egy hétvégét eltölteni itt, akkor az október 18-i hétvégét ajánljuk, ekkor 19.980 forint a Wizz Air jegy, nagyjából 4000 forint a transzfer, és 2900 forint a kézipoggyász. Így összesen 29.780 forintba kerül.

Dublin / Írország

Dublinban nem is annyira a városnézésé a főszerep, sokkal inkább a kocsmázásé. Az elmúlt években Dublin a világ egyik legnépszerűbb kirándulóvárosává vált, a rossz hangulatú negyedeket - mint a Temple Bar és Smithfield - építettek ki kulturális szórakozónegyedekké. A központban lévő Grafton street-en rengeteg az utcazenész, mutatványos, kocsma és a fast fashion, illetve a dizájner boltok is itt nyitottak üzletet. Olyan, mintha egy kicsi Londonban lenne, talán valamivel olcsóbb kiadásban, és font helyett természetesen euró van. Rengeteg múzeum, park van a fővárosban és gyönyörűek a tengerparti ösvények is. A repülő ára Ryanairrel október 25-27-ig 29.908 forint, a busz oda-vissza 12 euró (3.628 forint). Így, 33.536 forintra jön ki az utazási költség.

dublin
Chris Jackson / Europress / Getty

Eindhoven / Hollandia

Dél-Hollandia legnagyobb városa Eindhoven. Elképesztően nagy az éjszakai élete: előadóművészek és zenészek lepik el a várost esténként. Rengeteg a múzeum és aki szeret a szabadban sétálni, biciklizni annak tökéletes, ugyanis Eindhoven az egyik legnagyobb „zöld város” Hollandiában. Ezeket a parkokat semmiféleképpen se hagyja ki: Genneper Parks, Stadswandelpark, Dommeldal és Strijp. 20.980 forint a repülőjegy Wizz Airrel október 25-28-ig, a reptérről a retúr buszjegy meg 7 euróba (2.116 forint) kerül, tehát összesen 23.096 forint. Szerencsére a repülőtér nagyon közel van a város központjához, összesen csak 5 kilométer, szóval nem kell órákat a buszon zötykölődnie.

Frankfurt / Németország

Németország ötödik legnagyobb városa Frankfurt, ahol pont annyi látnivaló van, amit egy hosszabb hétvége alatt meg lehet nézni. Amellett, hogy a térség egyik legfontosabb kereskedelmi és üzleti központja, a világ legnagyobb határidős tőzsdéje az EUREX, és az Európai  Központ Bank is itt székel.  Október utolsó hétvégéjét itt is töltheti, hiszen a 25-én, pénteken induló és 29-én kedden érkező Wizz Air járatra a jegy 19.980, a transzfer viszont drágább, erről a kisebb reptérről, mint a másik híres nemzetközi csomóponttól, így itt majdnem 8000 forinttal kell számolni, a kézipoggyász pedig 2900 forint. Összesen 33.780 forintba kerül.

frankfur
Thomas Lohnes / Europress / Getty

Genf / Svájc

Az tény, hogy Svájcban nem olcsó az élet, viszont Genfet érdemes legalább egyszer megnézni, Genfi-tó, az óváros, az Angolkert vagy a Jet d'Eau miatt. Ráadásul a kijutás sem horribilis, hiszen az Easy Jet járatával Október 4-7-ig 17.500 forintos jegyet lehet foglalni, de november első hétvégéje is 21.300 forintba kerül. Ráadásul az Easy Jet nem számít fel díjat a kézipoggyászok után, a tömegközlekedés pedig ingyen van. A reptéren is tud igényelni ingyenes utazást biztosító kártyát, amivel eljuthat a szállodáig, ahol a tartózkodása idejére kap egy ingyenes tömegközlekedést biztosító kártyát, így az utazása összesen 21.300 forintba kerül.

Göteborg / Svédország

A második legnagyobb svéd város, nagyjából 500 ezer lakossal, akik a legendák szerint sokkal barátságosabbak és vendégszeretőbbek, mint a főváros lakói. Talán azért, mert 30 ezer diákjával a legnagyobb svéd egyetemi város, így a hétvégi buli garantált. A Wizz Air és a Ryanair is indít járatokat, a különbség annyi, hogy a Ryanair pontosan feleannyiba kerül. Az októberi hétvégéken pénteki indulással és vasárnapi érkezéssel 7980 forintba kerül a jegy, egyedül az utolsó (október 25-27-ig) drágább, de az is 12.724 forintba kerül. A reptéri transzfer nagyjából 5200 forint, kézipoggyász pedig ingyen vihető fel a gépre. Összesen így 13180 forintba kerül az utazás.

Malmö / Svédország

Ha Malmöbe utazik, egy fapados jegy áráért két országot is kipipálhat a listáján, hiszen a kisvárost egy híd köti össze Koppenhágával, így Dánia fővárosát is meg tudja nézni ugyanazon a hétvégén akár. A Wizz Air indít járatokat, amik csütörtöki indulással és vasárnapi hazaérkezéssel az október 17-20-i hétvégén 19.980 forintért foglalhatóak, de a többi hétvége sem sokkal drágább. A kézipoggyász ide is 2900 forint, a reptéri transzfer pedig 6200 forint, összesen 31.980 forintba kerülhet az utazása.

154467195
View Pictures / Europress / Getty

Marosvásárhely  / Románia

Ha Marosvásárhelyre megy, amellett hogy megnézheti a város látnivalóit, mint a Vár, a Rákóczi lépcső, a Bányai-ház vagy a Teleki könyvtár, megkóstolhatja a tipikus erdélyi ételeket, és ha nagyon unatkozik kipróbálhatja, hogy tényleg szakadásbiztos-e a polimer alapra nyomtatott román lej. Ide is a Wizz Air járataival lehet a legolcsóbban kijutni, október 26-29-ig 8980 forint a jegy, de a többi hétvégén sem drága, 11.980 forintba kerül. A repülőtérről taxival lehet bejutni a városba legegyszerűbben, vagy a Wizz Air transzferével, ami 4640 forint, összesen 19.420 forintba kerül.

Milánó / Olaszország

Ha imádja a dizájner cuccokat és szeretné egybekötni a laza hétvégét egy kis vásárolgatással, itt a helye. Az összes nagy olasz dizájner márkának van Milánóban üzlete, és jóval a hazai árak alatt szerezheti be kedvenc tervezője gönceit. Sőt, egy marha nagy outlet is van Milánó külvárosában. Felkészült? Hajrá!

A repülőtér Malpensában van, ami körülbelül 50 kilométer Milánótól. A retúr buszjegy 16 euróba (4733 forint) kerül, és egy óra alatt beér a városba. Kerékpárt is lehet bérelni jó olcsón, 2,5 euróért (740 forint) egy napra. A Ryanair 21.987 forint fejében oda-vissza elröpteti, október 25-27-ig. A repülőjegy illetve a busz költsége összesen 26.720 forint. Jó ha tudja, a fapadosok egyik legolcsóbb célpontja Milánó. Simán előfordulhat holtszezonban, hogy oda-vissza megjárja kevesebbért, mint 10.000 forint!

Róma / Olaszország

Róma az örök város, amire egy hosszú hétvége nem biztos, hogy elég, de egy próbát megér. Arra számítson, hogy ekkor is zsúfolt lesz még, de kárpótolhatja a rengeteg látnivaló és történelmi helyszín. A Wizz Air október 10 csütörtöktől vasárnapig tartó nyaralásra kínál jegyeket 25.980 forintért, de ha elég csak hétfőn hazautazni, akkor 10 ezer forinttal olcsóbban is találhat jegyet. A Ryanairnél ugyanez a hétvége 21.798 forintból is kijön, és itt ugye nem kell a kézipoggyász díjával sem számolnia. A bejutás a városba nagyjából 3000 forint, tehát 24.798 forintból is kihozható az út.

Stockholm / Svédország

Svédország fővárosa 14 szigetre épült, amiket 53 híd köt össze, így a hajós túra kézenfekvő, ha ide látogat, de ezen kívül is van még érdekesség, mint a Modern Művészetek Múzeuma, a Királyi Palota, vagy a középkori negyed. Bár a Wizz Air is indít járatokat, a Ryanair nyerte az árversenyt, október utolsó hétvégéjét kivéve 10.980 forintért foglalhat jegyet, ami majdnem annyiba kerül, mint bejutni a városba, hiszen az 9600 forintba kerül busszal, de a 20.580 forintos összesített ár, azért még így is elég baráti.

86299667
Michel Setboun / Europress / Getty

Thesszaloniki / Görögország

Görögország legnagyobb kikötővárosába is elmehet még az ősz végén, az utószezon zárásaként valószínüleg szállást is olcsón lehet találni. Menjen fel a Fehér toronyba, egyen finom halakat, és élvezze az őszi napsütést. A Wizz Air járatával az október 18-21-ig tartó hétvégén, hétfői hazaérkezéssel 17.980 forintért utazhat, de az előző hétvége sem sokkal drágább, 20.980 forintba kerül. Itt is számoltunk a kézipoggyász díjával, ami 2900 forintba kerül egy útra. A városba tömegközlekedéssel való bejutás sem drága, egy útra 0,6 EUR, tehát 3600 forintból megvan a retúr jegye, összesen 27.380 forintos árat jelent.

Varsó / Lengyelország

Lengyelország fővárosában a kis óváros mellett a modern építmények is megjelentek, több felhőkarcolóról is meg lehet nézni a várost, ami építészetileg érdekes is, hiszen a második világháborúban több mint 85 százalékát kellett teljesen újjáépíteni, ehhez képest a modern épületek és a régebbi stílusok jól megférnek egymás mellett. A Wizz Air és a Ryanair is indít járatokat, de az árversenyt most is utóbbi nyerte, bár számításba kell venni azt is, hogy klasszikus, péntektől vasárnapig tartó utazásokat a Wizz Airrel tud megvalósítani, ahol 14.980 forintos jegyár (és a kézipoggyász díja mellett) utazhat. Ezzel szemben a Ryanairnél két lehetőség van hétvégézni. Akik tényleg csak rövid időt szeretnének eltölteni, azoknak a csütörtöktől szombatig tartó időszakot javasoljuk, akik pedig hosszabban maradnának, azok csütörtöktől hétfőig maradhatnak. Októberben bármelyik variáció mellett dönt, 8338 forintos jegyárral kell, hogy számoljon. A városba a bejutás egyáltalán nem drága, ha három napos bérletet vesz, 3385 forintot kell fizetnie, amivel a többi tömegközlekedési eszközt is igénybe veheti a három nap alatt, ami azt jelenti, hogy mindössze 11.723 forintból mehet el nyaralni Lengyelországba.

A keleti nyitás jegyében persze nem csak Nyugat-Európában néztünk körül. Akadnak olcsó úticélok az új baráti országok közt is: ha keletre utazna, vagy érdekli, kik hazánk új ideológiai példaképei, akkor most itt a lehetőség megismerni őket.

Moszkva / Oroszország

Ha kicsit messzebb szeretne menni cirill betűket bogarászni, vagy igazi jó vodkát inna a hétvégén, esetleg az orosz konyha remekeit kóstolná meg miután megnézte a monumentális fővárost, arra is van olcsó megoldás. Október 31-november 4-ig 23.780 forintba kerül a Wizz Air járatára a jegy, de az október 10-14-ig tartó időszak is csak ezer forinttal drágább. A 2900 forintos kézipoggyász díj mellett nagyjából 4400 forintos transzfer költséggel kell számolni, azaz összesen 33.980 forintért juthat el Moszkvába. Figyeljen arra, hogy a vízumkérdést körültekintően intézze!

137699000
Harry Engels / Europress / Getty

Kijev / Ukrajna

Rengeteg látnivaló várja Kijevben, amit a kb az 5. században alapítottak és vált központtá, mielőtt Batu kán seregei porig rombolták. Amellett hogy az embernek lehet egyfajta időutazás élménye, sokkal izgalmasabb lehet azoknak, akik már nem ismerik a cirill betűket, hogy hogyan jutnak el egyik pontból a másikba. Ha egy ilyen kalandos hétvégét szeretne, akkor a Wizz Air járatait ajánljuk, bármelyik októberi hétvégén 17.980 forint a jegy csütörtöki vagy pénteki indulással és vasárnapi hazaérkezéssel. A kézipoggyász díja 2900 forint, a városbajutás pedig 2400 forintból oldható meg,így összesen 26.180 forintból tud elutazni.

Baku / Azerbajdzsán

A keleti nyitás jegyében, megannyi külügyi egyeztetés után idén már Bakuba is lehet fapados járattal menni. Ez azért érdekes, mert viszonylag kevés légitársaság indíthat járatot oda, így igazából kuriózumnak számít a közvetlen bakui repülés. Bár a vízumot megszerezni nem annyira egyszerű, valamint érdemes legalább három hetet rászánni, hogy megérkezzen, de ha most belevág, még így is belefér egy őszi városnézés keleten. A Wizz Air pénteki járatával, október 25-én vagy november elsején, keddi visszaúttal október 29-én vagy november 5-én 21.980 forint egy főre, erre számoljuk még a jegyenként 3770 forintos kézipoggyász díjat. A reptérről a városba jutni busszal lehet, az út nagyjából 8000 forintba kerül. Összesen 37.860 forintos árral kell számolni, de vigyázzon, semmiképp se szólaljon meg örményül.

Íme a városok, ár szerint növekvő táblázata
 Varsó / Lengyelország 11723
 Göteborg / Svédország 13180
 Charleroi / Belgium 14498
 Marosvásárhely  / Románia 19420
 Stockholm / Svédország 20580
 Genf / Svájc 21300
 Berlin / Némeország 21969
 Eindhoven / Hollandia 23096
 Róma / Olaszország 24798
 Billund / Dánia 25000
 Kijev / Ukrajna 26180
 Milánó / Olaszország 26720
 Thesszaloniki / Görögország 27380
 Bari / Olaszország 28760
 Dortmund / Németország 29780
 Malmö / Svédország 31980
 Dublin / Írország 33536
 Frankfurt / Németország 33780
 Moszkva / Oroszország 33980
 Baku / Azerbajdzsán 37860
Oszd meg másokkal is!

Rovatok