Dívány Vakbarát Hírportál

Nem, ne igyál terhesen napi egy pohár vörösbort!

Keveset inni terhesen is lehet, csak a kevés, az sokkal kevesebb annál, mint amit általában gondolnánk. A napi egy pohár bor még nem terhesen is több az ajánlottnál.

Mindkét terhességem alatt rendszeresen tornáztam Rubint Réka videóira, amelyben a kismamafitness hazai nagyasszonya elmondja, hogy az orvosa napi egy pohár vörösbort engedélyezett neki. Elég pontosan emlékszem erre, hiszen több százszor meghallgattam, még fel is merült bennem, hogy jó lenne tenni valamit ez ellen, de nem volt semmi korszakalkotó ötletem.

A téma múlt héten került elő ismét, az edzésen, ahova járok, az egyik csaj terhes, úgyhogy az öltözőben természetesen mindig szóba kerül a „mit szabad – mit nem”. Részemről eléggé idegesít ez az egész, mármint az a része, hogy mostantól semmit nem szabad: ne egyél sajtot, ne fürödj kádban, ne egyél halat, ne egyél medvecukrot, egyél gyömbért, ne egyél gyömbért, ha gyömbért eszel, elvetélsz, ne szállj repülőre, ne lépcsőzz, ne nézz szomorú filmeket. Mindezeknek a jelentős része hülyeség, és csak arra való, hogy a terhességet kóros állapotként állítva be a kismama életét megkeserítse. De erről már beszéltünk.

shutterstock 120818578
Shutterstock

Az öltözőben az is szóba került, hogy egy kis vörösbort persze lehet inni, sőt, többeknek javasolta az orvosa a napi egy pohár vörösbort, hiszen az terhességben javítja a vérképet. Nemhogy nem tilos, kifejezetten ajánlott. Terhesen. Meginni. Napi egy pohár bort.

Hát nem. Nagyon nem. Nem, nem, nem, nem, nem, nem, könyörgöm, ne igyál terhesen napi egy pohár bort! Ha csak egyetlen dolgot tartasz be terhesen, akkor az legyen az, hogy nem iszol napi rendszerességgel alkoholt! Ha hármat, akkor legyen az a három, hogy nem dohányzol, nem hízol nagyon sokat, és nem iszol naponta egy pohár vörösbort. Meg más színűt se.

Napi egy pohár bor igazából NEM kevés

Mind tudjuk, hogy sokat nem szabad inni terhesség alatt, mert ha sok alkoholt iszunk, akkor a babának magzati alkoholszindrómája lesz, különféle testi fejlődési rendellenességekkel, szívfejlődési zavarral, halláskárosodással, valamint figyelemzavaros lesz és csökkent intellektusú, meg még kis súlyú koraszülött is. A terhesség alatti nagy mennyiségű alkoholfogyasztás veszélyei közismertek és igen alaposan bizonyítottak.

A kutatások ellentmondásosabbak a kis mennyiségű alkohol fogyasztását illetően, így ebben a kérdésben jelenleg nincs tudományos egyetértés. Vannak kutatások, amelyekben az jön ki, hogy a terhesség alatti kis mennyiségű alkoholfogyasztás is okoz mérhető zavarokat a gyermeknél, picit alacsonyabb lesz az intellektusa, picit nagyobb eséllyel lesz figyelemzavara, valamint nagyobb eséllyel fog alkoholizálni felnőve (mert az idegrendszere fogékonyabbá válik a szerre).

shutterstock 261991445
Shutterstock

És van egy csomó más kutatás, köztük sok eredményt összegző összefoglaló tanulmányok is, amelyek szerint a kismennyiségű alkohol terhesség alatt nem okoz gondot, sőt, még olyan kutatás is van, ami szerint direkt jó, mert csökkenti a kis súllyal születés esélyét. Az intellektuális zavarok sem mutathatók ki mindig, valószínűleg ezek több tényező és örökölt hajlam együttes eredményeként jönnek létre (vagyis, ha a magzat adott géneket örökölt, akkor butább lesz az alkoholtól, ha más géneket, akkor meg nem). Ebben tehát nincs egyetértés, az eredmények különbözőek.

Csakhogy a kis mennyiségű alkoholfogyasztás az sajnos nem minden nap egy pohár alkohol. 

A kevés az a HAVI egy-két pohár

Egy nemrég készült, kis mennyiségű alkohol hatásait vizsgáló prospektív tanulmány például arra a következtetésre jutott, hogy a pici alkoholfogyasztás (teljesen mindegy, milyen színű volt az alkohol) nem vezetett koraszüléshez, sem alacsony születési súlyhoz, sőt, akik ittak, azoknak a gyereke még jobb súllyal is született a teljesen absztinensekéhez képest. Ebben a kutatásban a nők átlagosan egyharmad-egy egység alkoholt ittak hetente.

Egy egység alkohol kb. egy pohár bornak felel meg. Vagyis a keveset ivók, akiknél az alkohol káros magzati hatásai nem mutatkoztak meg, átlagosan havonta egy-négy pohár bort ittak. Nem naponta egy pohárral. Hetente vagy havonta egy pohárral.

Tudjuk, hogy Magyarországon egészen különleges fogalmaink vannak az alkoholmennyiségről, és mondjuk ha az apánk megiszik napi két liter bort, a férjünk is betolja este a három-négy sörét, akkor a „napi egy pohár vörösbor” igazán semmiségnek számít.

A WHO erről mást gondol: szerintük a problémás ivás határa a napi egy pohár ital és heti két alkoholmentes nap. Vagyis heti 5 pohár ital. Efelett – nem terhességben, hanem csak úgy az átlagnépességben – már érezhetőek az alkohol káros hatásai. A napi egy pohár vörösbor igazából még a nemterhes időszakban ajánlott bevitelnél is több.

A napi egy ital növeli a koraszülés esélyét. A heti egy vagy annál ritkább ivás az a dózis, ami a kis súllyal születés esélyét nem növeli. Egy majdnem 80 ezer főt vizsgáló felmérés szerint heti négy vagy annál több ital növeli a baba halálozási arányát.

De a vörösbor az más!

Tudjuk, a sör nem alkohol, az asszony nem ember, a medve nem játék, a vörösbor meg gyógyítja a vérszegénységet. Igazából a vörösbornak tényleg vannak olyan jótékony hatásai, amik a többi alkoholnak nincsenek vagy korlátozottak: a vörösbor kis mennyiségben jó hatással van az érrendszer állapotára, csökkenti az érelmeszesedés és az abból adódó betegségek kockázatát.

Ami a vérképet, vérszegénységet illeti, sajnos, rossz hírünk van: attól, hogy a vörösbor ugyanolyan színű, mint a vér, még nem gyógyítja meg a vérszegénységet. Van benne ugyan valamennyi vas, de kevés, és az is nehezen felszívódó formában, szóval napi egy pohár vörösbor a vashiányos vagy egyéb vérszegénységünket maximum úgy tudja meggyógyítani, ha a bortól javul az étvágyunk és utána többet eszünk a spenótból, meg bevesszük a vastablettát.

Terhesen érdemes inkább egészséges táplálkozás révén karban tartani a vérképünket, mintsem napi rendszerességgel piálni a vörösvértestjeink érdekében. Természetesen a születésnapunk kivétel, azon az egy napon meg lehet inni egy pohár vörösbort még terhesen is.

Oszd meg másokkal is!

Rovatok