Dívány Vakbarát Hírportál

Így ne halj bele a street foodba sehol a világon

Készülj fel előre a legnépszerűbb ételekből, egyél akkor, amikor a helyiek, állj be a leghosszabb sorba és vigyél magaddal saját evőeszközt. Tippek biztonságos utcai kajálásokhoz.

A street food az egyik legjobb módja hogy megtapasztaljuk egy ország gasztrokultúráját. És bár elsőre gyanúsnak tűnhetnek, gyakran sokkal biztonságosabb egy rozoga utcai pultnál rendelni valamit ami frissen készül az orrunk előtt, mint egy étteremben, ahol fogalmunk sincs miből, hogyan és mikor készült az adott étel. De azért van pár alapszabály, amit érdemes betartani ahhoz, hogy a nyaraláson ne a szálláshelyünk vécéje legyen az egyetlen látnivaló amit kipipálunk a listánkról. A Lifehacker összeszedte őket, íme:

1. Készülj fel!

Mielőtt útnak indulsz, keress rá a helyi specialitásokra, hogy mik a legnépszerűbb fogások, milyen az ízük, hogyan néznek ki. Tájékozódj a Lonely Planettől TripAdvisorig, utazós bloggerek posztjaitól a Foursquare értékelésekig, hogy az internet népe szerint hol lehet a legjobbat enni ezekből. Ha bizonytalan vagy, hogyan fogja bírni a gyomrod az idegen ízeket, próbálj ki még otthon egy olyan éttermet, ami a célország konyháját viszi. 

Ha élelmiszerallergiád van, nézz utána mit tartalmaznak a legnépszerűbb ételek, és hasznos az is, ha viszel magaddal szótárt (vagy olyan képes szótárt, mint a Point It, aminek van telefonos változata is), hogy könnyebben meg tudd értetni mit nem szeretnél az ételedbe.

shutterstock 342199925

2. Akkor egyél, amikor a helyiek

Nemcsak azt kell tudnod, mit érdemes enni, de azt is, hogy mikor. Ahány táj, annyi étkezési szokás és időpont. Míg mi dél környékén ebédelünk, addig pl. a spanyolok jóval később (délután 2 körül), sok ázsiai országban pedig jóval előbb (délelőtt 11 körül). Ha frissen készült ételt szeretnél enni, és nem olyat, ami órák óta a pulton aszalódik, akkor kell enned, mint a helyiek.

shutterstock 575402518

3. Keresd a leghosszabb sorokat!

A legjobb helyeket nyilván akkor találja az ember, ha segítséget kér a helyiektől. De akkor is van megoldás, ha senkit nem ismersz a környéken, és a nyelvet sem beszéled. Egyszerűen csak keresd azt a street food standot, ahol a legtöbben állnak sorba. Persze sorban állni nem jó, de két napig folyamatosan a vécén ülni sokkal rosszabb. Azt is érdemes megnézni, kik állnak sorba: ha helyi idősek, nők és gyerekek várnak az ételre, az mindig egy jó jel.

shutterstock 312120278

4. Figyeld meg, hogyan készül az étel!

A street food pultok többségénél az orrod előtt, az utcán készül az étel. Ez azért jó, mert láthatod a teljes folyamatot: hogy a pénzt ugyanazzal a kézzel fogja-e meg az árus mint az ételt, mennyire dzsuvás ahol készül az étel, köröznek-e legyen vagy más rovarok a kész étel körül. Azt is érdemes megfigyelned, hányféle ételt árulnak: ha túl nagy a választék, biztos, hogy nem minden készül frissen.

shutterstock 367346948

5. Fertőtlenítsd az evőeszközt, vagy vigyél sajátot!

Ha olyan ételt választasz, amit evőeszközzel kell enni, légy elővigyázatos azzal, amit helyben adnak. Hiába tűnnek tisztának, attól még lehet rajtuk baktérium – például, mert a helyi vízben öblítették el őket. Gyakorlott világjárók egyébként arra esküsznek, hogy vagy fertőtlenítő törlőkendőt, vagy saját evőeszközt visznek magukkal az ilyen kétes tisztaságú helyekre.

shutterstock 265521827

6. Ezt a négy dolgot mindig kerüld el

Mindegy merre jársz, a legjobb, ha ezeket mindig elkerülöd:

  • azokat az árusokat, akik jéggel vagy helyi vízzel kínálják ételeiket, mert víz szennyezett lehet, olyan baktériumot tartalmazhat, amihez a szervezeted nincs hozzászokva
  • nyers gyümölcsöket, zöldségeket amiket nem tudsz meghámozni, mert valószínűleg helyi vízben mosták meg
  • a csak félig főtt/sült ételeket
  • olyan szószokat, amik úgy tűnnek, egész nap ki voltak téve, és nem sokan használják őket.

Bizonyos helyeken komolyabban kell venni a fentieket, míg máshol kevésbé, mindenesetre jó tudni róluk.

shutterstock 295902443

7. Ha valami gyanús, azonnal hagyd abba az evést!

Végezetül, ha elkezdesz enni és csak egy kicsit is azt érzed, hogy valami nem oké az étellel, azonnal hagyd abba. Lehetsz akármilyen kalandvágyó, ne ezzel akard bizonyítani a bátorságodat. Például, amikor megkapod, a húsnak túl forrónak kell lennie ahhoz, hogy azonnal el tudd kezdeni enni, és az sem árt, ha nem tűnik se nyersnek, se rohadónak.

Ha beleharapsz, és a hús hideg, inkább hagyd félbe. De akkor is, ha elsőre minden jól megy, de pár perccel később elkezded magad rosszul érezni. Semmiképp ne erőltesd a teljes adag elfogyasztását, inkább hagyd félbe, és bízz benne, hogy egy enyhébb gyomorrontással megúszod.

Oszd meg másokkal is!

Rovatok