Dívány Vakbarát Hírportál

Ha keveset alszik, agresszívabb lesz

Keveset alszunk. Legalábbis az átlag dívány olvasó keveset alszik, nem véletlen, hogy a többség (az olvasóink 72 százaléka) közepesen vagy kevéssé elégedett alvási szokásaival. De vajon milyen következményei vannak a tartós alvásmegvonásnak? 

A korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy a rendszeres rossz alvás gyakrabban jár együtt szívbetegséggel, kettes típusú cukorbetegséggel és különböző krónikus betegségekkel. Persze az elménk sem ússza meg könnyen, az alváshiánytól ugyanis kevésbé tudunk koncentrálni, bénábban működik a memóriánk, rosszabbul vezetünk, nyomott a kedvünk, és még az empátia megélése sem megy valami fényesen. Kialvatlanul tehát nemcsak mi nem érezzük magunkat jól a bőrünkben, de valószínűleg kevésbé is vagyunk jó arcok, mint általában. Különösen, hogy ilyenkor agresszívabbak is vagyunk a szokásosnál. Legalábbis egy új tanulmány ezt állítja. (Köszi az ötletet, Psychology Today!)

shutterstock 172728239

Az októberi Psychology of Violence egyik cikkében az Iowa Egyetem kutatói, Zlatan Krizan és Anne Herlache megnézték milyen módokon hathat az alvásmegvonás az agresszív viselkedésre. Először is: a kialvatlansággal több negatív érzelmet élünk meg: fáradtak, szorongóbbak vagyunk, ráadásul dühösebbek, irritábilisabbak is. Emellett még a testünkben sem valami jó létezni: a fájdalom, a fej- és gyomorfájás, a megfázáshoz hasonló tünetek mind együtt járhatnak az alváshiánnyal. Minél nagyobb alvásdeficitet halmozunk fel, annál érzékenyebbek leszünk testileg és lelkileg, és annál inkább hajlamosak leszünk agresszívan reagálni a környezetünkre. Különösen, hogy az agyunk, az impulzusaink kontrollálása, a kritikus, logikus gondolkozásunk sem működik valami fényesen ilyenkor. Ráadásul az alvás és az agresszió közötti kapcsolat a kutatók szerint nem egyirányú: ha az élethelyzet azt hozza, hogy dühösek, elkeseredettek vagyunk, többet rágódunk, többet emésztjük magunkat, akkor rosszabbul is fogunk aludni. Kellemetlen ördögi kör ez.  

Krizan és Herlache az agresszióval foglalkozó kutatások áttekintése alapján arra jutottak, hogy a családon belüli erőszak, a közösségi szadizás (bullying), és a börtönökben, pszichiátriai osztályokon megjelenő erőszakos viselkedés is kapcsolatban áll az alváshiánnyal. Ezt támasztják alá egyébként azok a kutatások is, melyek szerint az erőszakos bűnelkövetők kevésbé agresszívak, miután alvásproblémáikat kezelték. 

Ha tehát éppen alváshiányos időszakot élünk, érdemes észben tartani, hogy ilyenkor feszültebbek, agresszívebbek vagyunk, hogy könnyebben fajulnak el a nézeteltéréseink, a vitáink. Ha már erre képesek vagyunk, az sokat segíthet az önkontrollban.  

Oszd meg másokkal is!

Rovatok