Dívány Vakbarát Hírportál

A lakásfelújítás 7 legnagyobb csapdája

2017. szeptember 15., péntek 08:17

A lakásfelújítás néha elég rázós üzem. De ha odafigyelsz, egy csomó csapdát elkerülhetsz.

Aki mondta már barátainak, ismerőseinek hogy lakásfelújításra készül, az biztosan találkozott már a tipikus reakciókkal is: részvétnyilvánítás, sajnálkozás és a tréfálkozás a kétszer annyi idő, kétszer annyi pénz témában.

Persze nem lesz minden felújítás katasztrófa, viszont van alapja a rémtörténeteknek is. Most saját tapasztalatainkat és profik tippjeit szedtük össze, hogy te ne fuss lukra.

1. probléma: a mester csak hiteget, és nem jön, de te már fizettél

Jenő azt mondja, hogy 100 ezer lesz a fürdőszoba leburkolása, amit előre kér, mert anyagot kell vennie. Odaadod neki, és Jenő nem jön az ígért hétfőn, majd kedden és szerdán sem. A pénzt már kifizetted, új mestert nem keresel, csak vársz, vársz Jenőre. "Így csúsztam most egy felújítás során másfél hónapot, mire a burkoló végre odajött, és megcsinálta azt az egynapos munkát, ami miatt a többi szaki sem tudott dolgozni" - mesélte nekünk Johanna friss bosszúságát.

A másik alfaja ennek a már majdnem kész munka. Már csak egy kis fúgázás/pár kapcsoló felrakása/a mosógép bekötése van hátra, a burkoló/villanyász/vizes meg elkéri a pénzt, azzal, hogy holnap jön, és befejezi, ami még hátra van. Aztán nem jön. És te csak vársz, telnek-múlnak a hetek, és végül hívhatsz valaki mást, aki plusz pénzért befejezi, amit az előző mester nem tett.

Megoldás: az árról és a fizetési ütemezésről előre, írásban állapodjatok meg. És egy érdemleges részt csak akkor fizess ki, ha minden tökéletesen, és megfelelő minőségben elkészült. Ha valaki ebbe nem akar belemenni, azt ne bízd meg a munkával!

2. probléma: váratlan kiadások munka közben

A másik leggyakoribb rémtörténet, hogy a 100 ezres munka 200 ezer lesz. Mert hát nem lehetett előre tudni, hogy ilyen rossz állapotban van már az izé, meg cserélni kellett a bigyót, ami viszont csak a mianevével együtt kapható. 

Megoldás: Először is, kérj a munkára több ajánlatot, és beszéld végig a mesterekkel, mi fog történni, és milyen problémák merülhetnek fel pl. a bontási munkák után. Azt is tisztázd, ha ezek beütnek, az várhatóan mennyibe fog kerülni, és milyen megoldási lehetőségeid vannak. Ha az egyik szaki elintézi annyival, hogy Kezicsókolom, harminc éve vizes vagyok, majd én tudom, mit kell csinálni, a másik viszont hajlandó számodra is érthető módon, szakzsargon és nagyképűség nélkül végigmenni a folyamatokon, akkor válaszd az utóbbit. Árajánlatot mindig írásban kérj, és a fizetési ütemezést az 1-es pontnak megfelelően állapítsd meg!

3. probléma: Mekkmester járt nálad

Amikor egy kisebb burkolási munkát végeztek nálunk legutóbb, igazi Mekkmesterbe futottunk bele. Őt egy másik - egyébként jól, szépen dolgozó szaki ajánlotta. A végeredmény tragikomikus lett, a burkolatot kétszer rakták le, mert elsőre felszedettük, majd a második is elég ronda lett, de addigra leragasztották, elege is volt mindenkinek, és szerettünk volna megszabadulni tőlük, úgyhogy átvettük így is.

A csúcspont az volt, amikor kiderült, a nálunk keletkezett sittet - aminek az elszállítását is kifizettük - a sarkon túl, a bokrokig vitték. Csak szerencsére meglátta őket egy szomszéd, és szerencsére a pénz átadás-átvétel miatt megvolt a személyi igazolvány szám, így némi fenyegetőzés hatására visszajöttek, és elvitték a sittet. 

Megoldás: a referencia. Csak olyat bízz meg, aki barátnál, ismerősnél, családban már dolgozott. A Facebook csoportokban ajánlott, kerületi újságból szerzett, innen-onnan szalajtott mester mindig lutri. Lehet, hogy nagyon jó, és lehet, hogy olyan, mint a mienk: rettentetesen igénytelen.

4. probléma: rossz irányba nyílik az ajtó, egymásba akad a kinyitott fiók

Egy korábbi konyhafelújításunk során már a konyhabútor vásárlása előtti utolsó másodpercben voltunk, amikor az IKEA konyhaosztályán dolgozó csaj szerencsére rápillantott a tervre, és egy pillanat alatt kiszúrta, amit mi nem: a tervezett elrendezésben a sütő ajtaja bele fog akadni az ajtófélfába. Fél centin múlt, de igaza volt. Hanna barátnőm életét pedig nap mint nap megkeseríti a lakásukban egy rossz irányba nyíló ajtó. 

Megoldás: modellezzétek le, játsszátok el, hogyan lesz! Bemész az ajtón, hol lesz a kilincs, kifele nyílik, vagy befele? Kinyitod a szekrényt, elférsz még az ajtó mellett? Kihúzod a fiókot, beakad valamibe? Talán komikusnak tűnik, és elég időigényes is, de rengeteg triviális hiba elkerülhető, ha konkrétan végigjátsszátok, mi hova nyílik, meddig fog érni, elfér-e, összeakad-e.

5. probléma: kapcsolók, konnektorok

A régi lakások egyik rákfenéje, hogy sosincs elég konnektor. És rossz helyen vannak a villanykapcsolók. És az étkezőasztal fölötti lámpa nem az étkezőasztal fölött van, hanem két méterrel odébb.

Megoldás: Ha úgy újítasz fel, hogy amúgy is hozzányúlnak a falakhoz, érdemes ezt egyszer és mindenkkora megoldani. Egy villanyszerelővel bevésetni a falba a vezetéket és új kiállásokat, kapcsolókat csináltatni nem olyan nagy tétel, ha már amúgy is fizeted a fal javítását, festését. És megúszhatsz vele egy csomó bosszúságot és ide-oda kígyózó hosszabbítót! És végre az ágyadból is le tudod majd kapcsolni a nagyvillanyt, amit mindig égve felejtesz, aztán mászhatsz vissza lekapcsolni.

6. probléma: a mesterek egymásra mutogatnak

Csinálják a fürdőszobát, odamész, és azt látod, össze-vissza van lerakva az a padlólap. Kérdőre vonod a burkolót, aki elmondja, hogy nem ő tehet róla, hanem a vizes, aki rossz helyen vezette a csövet. Kérdőre vonod a vizest, aki szerint a kőműves rosszul betonozott, ezért nem lehetett máshol vinni a csövet. Kérdőre vonod a kőművest, aki szerint a burkoló egy sarlatán, a kőművesmunka tökéletes, csak rá akarják kenni.

Megoldás: fővállalkozó vagy műszaki ellenőr. Minél nagyobb a felújítás, annál fontosabb, hogy legyen valaki, aki vállalja a felelősséget. Ha van fővállalkozó, az ő dolga elintézni, hogy minden tökéletes legyen, hiszen te neki fizetsz majd. Másik lehetőség, hogy megbízol egy műszaki ellenőrt (nálunk az építész vállalta), aki elég képzett ahhoz, hogy vitás kérdésekben igazságot tudjon tenni, és el tudja dönteni, a kőműves, a vizes vagy a burkoló hibázott-e. Fontos, hogy minden mester legyen tisztában, a munkát a műszaki ellenőr veszi át, és te csak akkor fizetsz, ha ő már áldását adta rá. Elsőre fájdalmas kiadásnak tűnik, de hidd el, minél nagyobb a felújítás, annál inkább behozza az árát!

7. probléma: most nagyon divatos, öt év múlva meg vérciki

A lakberendezésben jönnek-mennek a trendek, egy nagyobb felújítás viszont évtizedekre szól. Minél extrémebb, minél trendibb burkolatot, festést, bútort választasz, annál fájdalmasabban elavult lesz öt év múlva. Ez nem gond, ha készen állsz pár évente újrafesteni, ha nem probléma lecserélni a koyhabútor frontjait, és újraburkoltatni a vizes helyiségeket. De többségünknek ez gond.

A megoldás: okosan divatozz! Nem nagy dolog lecserélni a díszpárnákat, a képeket, sőt, akár a falat átgurítani egy új színnel. Annál fájdalmasabb leveretni a csempéket vagy újracsináltatni egy egész konyhát, aminek amúgy semmi baja. Minél nehezebben/drágábban cserélhető valami, annál inkább maradj a klasszikus, időtálló megoldásoknál, a divatot pedig csempészd be az egyszerűen, olcsón cserélhető dolgokban.

Rovatok